Muffinki można przygotowywać na różne sposoby, dodając pewne składniki lub rezygnując z nich. Modyfikacji podstawowego przepisu jest całe mnóstwo, warto jednak wiedzieć, jak wyglądały początki tego deseru i jak upiec klasyczne babeczki, które będą idealnym słodkim podwieczorkiem czy przekąską w ciągu dnia. Wyróżnia się dwie podstawowe metody przygotowywania muffinek. Jedna z nich pochodzi z Wielkiej Brytanii, druga natomiast ze Stanów Zjednoczonych. Czym się od siebie różnią? Jak przygotować babeczki według tradycyjnej receptury? Poznaj przepis podstawowy na muffinki angielskie i amerykańskie .
Amerykańskie muffinki – przepis podstawowy z olejem
Amerykańskie muffinki występują w dwóch wersjach: słodkiej i wytrawnej . Tradycyjna słodka wersja opiera się przede wszystkim na wykorzystaniu owoców, świeżych bądź suszonych, które w naturalny sposób mają osłodzić ciasto. Współcześnie często korzysta się jednak również z cukru i jego substytutów, takich jak miód czy syrop klonowy. Ciasto na muffinki w przepisie podstawowym jest na tyle uniwersalne, że idealnie nadaje się zarówno do wersji deserowej, jak i wytrawnej, nie wymaga też zbyt wielu modyfikacji składników. Cukier wystarczy zamienić na przyprawy, a ewentualne słodkie dodatki na ser, szynkę czy pomidory. Amerykańskie muffinki można jeść również na śniadanie. Świetnie smakują z herbatą, kawą i mlekiem.
Składniki na 12 porcji tradycyjnych, słodkich amerykańskich muffinek:
- 250 g mąki,
- 2 jajka,
- 60 g dowolnego substytutu cukru (ksylitol, miód, syrop klonowy, stewia),
- 150 ml mleka,
- ¾ szklanki oleju,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, w osobnym naczyniu umieść i zmiksuj na gładką masę wszystkie mokre. Do mąki, soli i proszku do pieczenia powoli wlewaj płynną, zmiksowaną masę, cały czas mieszając. Surowe ciasto wlej przy użyciu dużej łyżki na 2/3 wysokości foremki. Wstaw muffinki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut.
Przepis podstawowy na muffinki – możliwe modyfikacje
Jak zmienić klasyczny przepis? Sprawdź poniższe propozycje.
Ciasto na muffinki z wanilią i cytryną
Do ciasta dodaj 1 opakowanie cukru wanilinowego lub naturalne ziarenka wanilii oraz startą skórkę z jednej cytryny. Możesz również wycisnąć świeży sok z cytryny.
Muffinki z czekoladą i orzechami
Do suchych składników w misce dodaj 2 łyżki naturalnego kakao, 1 łyżkę cukru trzcinowego i 50 g drobno posiekanej czekolady. Po wypełnieniu foremek ciastem, wierzch muffinek posyp pokruszonymi orzechami laskowymi lub migdałami.
Amerykańskie babeczki z jabłkami i cynamonem
Do surowego, przygotowanego do rozlewania ciasta dodaj 1 łyżeczkę cynamonu i posiekane w kostkę nieduże jabłko.
Muffinki z bananami
Banany możesz dodać do gotowego ciasta po dokładnym ich zblendowaniu lub tradycyjnie pokroić je w kostkę i wymieszać z surową masą tuż przed wlaniem do foremek.
Ciasto na muffinki z płatkami owsianymi
Połowę mąki w przepisie zamień na otręby owsiane. Zamiast mleka użyj kefiru, a do całości dodaj 4 łyżki płatków owsianych i dowolne bakalie lub wykorzystaj gotowe musli ze sklepu.
Angielskie babeczki – przepis podstawowy
Główna różnica między muffinkami angielskimi a amerykańskimi polega na sposobie wyrabiania ciasta. Angielskie babeczki w przepisie podstawowym muszą być upieczone z mąki pszennej, z dodatkiem soli, cukru i drożdży. Olej można bez problemu zastąpić masłem lub margaryną, nie ma to bowiem istotnego znaczenia dla końcowego smaku. Co ciekawe, tradycyjne muffinki z Wielkiej Brytanii są o wiele częściej smażone na patelni, a nie pieczone w piekarniku . Kształtem przypominają słodkie bułeczki, ale można przygotować je zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Choć w Europie cieszą się mniejszą popularnością niż babeczki amerykańskie, warto wypróbować je w swojej kuchni. Jak je przygotować?
Składniki (ilość porcji uzależniona jest od ilości wyciętych z ciasta foremek):
- 400 g mąki pszennej chlebowej,
- 1 łyżeczka suszonych drożdży,
- 250 ml mleka,
- 50 g masła lub margaryny (po upieczeniu może być wyczuwalna w smaku),
- 3 łyżki kaszy manny,
- 2 łyżki cukru lub miodu,
- ½ łyżeczki soli.
Przygotowanie:
W małym garnku roztop mleko z masłem, nie doprowadzając do wrzenia. Ściągnij je z ognia i zostaw do delikatnego przestygnięcia. Do miski wsyp przesianą mąkę, cukier, sól oraz dodaj drożdże. Ciasto wyrabiaj przy pomocy miksera, stopniowo dodając do niego ciepłe mleko z masłem. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto urośnie, rozwałkuj je na placek o grubości 1,5-2 cm i wytnij z niego kółeczka (o średnicy maksymalnie 10 cm). Obtocz babeczki w kaszy mannie. Smaż je na patelni około 10 minut, obracając co 2 minuty. Jeśli chcesz przygotować je w piekarniku, ułóż muffinki na blasze i włóż do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na ok.15 minut. Angielskie babeczki podawaj na słodko lub słono – z dżemem, kremem czekoladowym, owocami, bitą śmietaną lub jajkami, szynką i serem.
Zobacz wideo:
Zobacz także:
- Czekoladowe szaleństwo: trufle, babeczki i pralinki z marcepanem. Oto przepisy mistrza czekolady
- Przysmak dzieci - muffinki z kawałkami czekolady
- Babeczki i mus czekoladowy - pyszne i łatwe w przygotowaniu. Przepisy Darii Ładochy
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF