Świąteczny klasyk w nowej odsłonie. Nietypowe przepisy na śledzia według Sebastiana Olmy

Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Adam Burakowski/East News
Śledź to jeden z symboli polskich świąt Bożego Narodzenia. Jest wręcz niezastąpiony na wigilijnym stole, zachwycając różnorodnością smaków i dodatków. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma zaprezentował zatem przepisy na śledzia w kilku pysznych, ale też bardzo zaskakujących wariantach.

Przyrządził krokiety ze śledziami, borowikami i duszoną kapustą, śledzie po cygańsku z grzankami, krem ziemniaczany ze śledziem i chrzanem, a także śledzia w śmietanie z koziego twarogu, z pieczonym ziemniakiem.

Krokiety ze śledziami, borowikami i duszoną kapustą

Składniki:

  • 250 g mrożonych borowików,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • sól do smaku,
  • 0,5 kg kapusty kiszonej,
  • liść laurowy, ziele angielskie, tymianek,
  • marchew,
  • po 2 pęczki: natki pietruszki i kolendry,
  • 20 g marynowanego imbiru,
  • sos sojowy jasny,
  • 0,5 kg świeżych śledzi,
  • cytryna,
  • 10 naleśników,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 6 jajek,
  • 200 g bułki tartej,
  • olej do smażenia,
  • 200 g musztardy,
  • 200 g majonezu dekoracyjnego,
  • pęczek koperku.

Przygotowanie:

Borowiki potnij w kostkę, podsmaż na klarowanym maśle, doprawiając do smaku solą. Następnie przełóż grzyby na papier, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kapustę kiszoną lekko potnij nożem, wstaw do garnka, dodaj suszone przyprawy oraz tartą marchew i zalej wodą. Gotuj, aż kapusta będzie miękka i odstaw, aby ostygła. Ugotowaną kapustę przełóż do wcześniej podsmażonych borowików, dodając na koniec posiekaną natkę pietruszki, posiekany marynowany imbir, kolendrę i sos sojowy do smaku.

Później do grzybów i kapusty dodaj pokrojone w kostkę świeże, niemarynowane śledzie. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie dopraw do smaku sokiem z cytryny (opcjonalnie). Usmaż tradycyjne naleśniki, dodaj farsz do środka i zwiń w rulon. Panieruj naleśniki w mące, jajku i bułce tartej. Następnie smaż je na gorącym oleju, aż będą rumiane. Podawaj z majonezem, musztardą i świeżymi ziołami.

Śledzie po cygańsku z grzankami

Składniki:

  • 2 białe cebule cukrowe,
  • 2 czerwone papryki,
  • 5 ząbków czosnku,
  • papryczka chili,
  • 50 g cukru,
  • 20 ml octu spirytusowego,
  • 100 g koncentratu pomidorowego,
  • sól, papryka słodka do smaku,
  • 200 g ogórków konserwowych,
  • 50 g kaparów,
  • 0,5 kg śledzi solonych,
  • bagietka pszenna.

Przygotowanie:

Na patelni podsmaż cebulę, paprykę czerwoną, czosnek i chili. Dodaj następnie cukier, ocet spirytusowy i koncentrat pomidorowy. Duś wszystko przez około 5 minut, aż cebula zmięknie. Dodaj na koniec do smaku sól, paprykę słodką, pokrojonego ogórka kiszonego, kapary i ewentualnie sok z cytryny. Wszystko odstaw do ostygnięcia. Śledzie solone można lekko opłukać. Następnie dodaj je do warzyw, gdy będą lekko ostygnięte, tak aby śledź się nie rozpadł na kawałki. Gotowe śledzie przełóż na półmisek, dodając na górę powstały sos słodko-kwaśny. Grzanki z bagietki podaj osobno.  

Śledź w śmietanie z koziego twarogu, z pieczonym ziemniakiem

Składniki:

  • 0,5 kg francuskich ziemniaków,
  • 200 g soli morskiej,
  • 2 główki czosnku,
  • doniczka rozmarynu,
  • 200 g koziego sera,
  • 100 g słodkiej śmietany 12%,
  • sól do smaku,
  • 2 łyżki kurkumy,
  • cytryna,
  • 400 g śledzi w zalewie octowej,
  • cytryna, limonka do dekoracji,
  • świeże zioła do dekoracji.

Przygotowanie:

Ziemniaki wstaw do piekarnika z dużą ilością soli morskiej, czosnku i rozmarynu. Piecz, aż będą miękkie, a potem wyjmij i zostaw do ostygnięcia. Kozi twaróg wymieszaj ze słodką śmietaną, dodaj sól, kurkumę i sok z cytryny. Marynowane śledzie potnij na mniejsze kawałki (2x2 cm), a potem połóż na sitko, aby pozbyć się nadmiaru zalewy octowej. Następnie połowę przełóż do miski z twarogiem i wymieszaj. Na talerzu ułóż porcję pieczonych ziemniaków, na górę dodaj śledzie w śmietanie, a na wierzch ułóż kawałki śledzia, które były odłożone. Całość udekoruj cytryną, limonką i świeżymi ziołami. 

Krem ziemniaczany ze śledziem i chrzanem

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 25 g klarowanego masła,
  • por,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 100 g szalotki,
  • 100 g chrzanu w słoiczku,
  • mały pęczek tymianku,
  • litr rosołu drobiowego,
  • 0,5 l słodkiej śmietany 36%,
  • 50 g pasty wasabi,
  • opakowaie kwaśnej śmietany 18%,
  • łyżka soli,
  • 300 g śledzia w oleju.

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. W garnku podsmaż na klarowanym maśle czosnek, szalotkę i białe części pora, razem z posiekanym tymiankiem, na małym ogniu, tak aby nabrały złotego koloru. Dodaj pokrojone wcześniej ziemniaki, smaż jeszcze kilka minut i zalej rosołem. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie, a później dodaj słodką śmietanę. Następnie za pomocą robota kuchennego zmiksuj do gładkiej konsystencji. Dopraw do smaku pastą wasabi i solą. Porcję zupy nalej do miski, na wierzch dodaj kwaśną śmietanę i posiekane kawałki śledzia.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości