Świąteczny klasyk w nowej odsłonie. Nietypowe przepisy na śledzia według Sebastiana Olmy

Świąteczny klasyk w nowej odsłonie. Nietypowe przepisy na śledzia według Sebastiana Olmy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Świąteczny śledzik
Świąteczny śledzik
Jak składać serwetki na wigilijny stół?
Jak składać serwetki na wigilijny stół?
Pasztety idealne na święta
Pasztety idealne na święta
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Jak przygotować stół na wigilijną kolację?
Jak przygotować stół na wigilijną kolację?
Wigilijne potrawy w kuchni Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy w kuchni Andrzeja Polana
Nietypowe dania wigilijne
Nietypowe dania wigilijne
Wigilijna zupa z suszu i grzybów
Wigilijna zupa z suszu i grzybów
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Pomysły na świąteczne dania
Pomysły na świąteczne dania
Świąteczne dania z serową nutą i rodzinne dekorowanie pierników
Świąteczne dania z serową nutą i rodzinne dekorowanie pierników
Świąteczne dania z maślaną nutą
Świąteczne dania z maślaną nutą
Kuchnia. Święta tuż-tuż
Kuchnia. Święta tuż-tuż
Karp nie tylko od święta
Karp nie tylko od święta

Śledź to jeden z symboli polskich świąt Bożego Narodzenia. Jest wręcz niezastąpiony na wigilijnym stole, zachwycając różnorodnością smaków i dodatków. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma zaprezentował zatem przepisy na śledzia w kilku pysznych, ale też bardzo zaskakujących wariantach.

Przyrządził krokiety ze śledziami, borowikami i duszoną kapustą, śledzie po cygańsku z grzankami, krem ziemniaczany ze śledziem i chrzanem, a także śledzia w śmietanie z koziego twarogu, z pieczonym ziemniakiem.

Krokiety ze śledziami, borowikami i duszoną kapustą

Krokiety ze śledziami, borowikami i duszoną kapustą
Krokiety ze śledziami, borowikami i duszoną kapustą
Krokiety ze śledziami, borowikami i duszoną kapustą
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki:

  • 250 g mrożonych borowików,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • sól do smaku,
  • 0,5 kg kapusty kiszonej,
  • liść laurowy, ziele angielskie, tymianek,
  • marchew,
  • po 2 pęczki: natki pietruszki i kolendry,
  • 20 g marynowanego imbiru,
  • sos sojowy jasny,
  • 0,5 kg świeżych śledzi,
  • cytryna,
  • 10 naleśników,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 6 jajek,
  • 200 g bułki tartej,
  • olej do smażenia,
  • 200 g musztardy,
  • 200 g majonezu dekoracyjnego,
  • pęczek koperku.
Śledź z cytryną
Śledź z cytryną
Śledź z cytryną
Źródło: Adam Burakowski/East News

Przygotowanie:

Borowiki potnij w kostkę, podsmaż na klarowanym maśle, doprawiając do smaku solą. Następnie przełóż grzyby na papier, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kapustę kiszoną lekko potnij nożem, wstaw do garnka, dodaj suszone przyprawy oraz tartą marchew i zalej wodą. Gotuj, aż kapusta będzie miękka i odstaw, aby ostygła. Ugotowaną kapustę przełóż do wcześniej podsmażonych borowików, dodając na koniec posiekaną natkę pietruszki, posiekany marynowany imbir, kolendrę i sos sojowy do smaku.

Później do grzybów i kapusty dodaj pokrojone w kostkę świeże, niemarynowane śledzie. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie dopraw do smaku sokiem z cytryny (opcjonalnie). Usmaż tradycyjne naleśniki, dodaj farsz do środka i zwiń w rulon. Panieruj naleśniki w mące, jajku i bułce tartej. Następnie smaż je na gorącym oleju, aż będą rumiane. Podawaj z majonezem, musztardą i świeżymi ziołami.

Śledzie po cygańsku z grzankami

Składniki:

  • 2 białe cebule cukrowe,
  • 2 czerwone papryki,
  • 5 ząbków czosnku,
  • papryczka chili,
  • 50 g cukru,
  • 20 ml octu spirytusowego,
  • 100 g koncentratu pomidorowego,
  • sól, papryka słodka do smaku,
  • 200 g ogórków konserwowych,
  • 50 g kaparów,
  • 0,5 kg śledzi solonych,
  • bagietka pszenna.
Śledzie po cygańsku z grzankami
Śledzie po cygańsku z grzankami
Śledzie po cygańsku z grzankami
Źródło: Adam Burakowski/East News

Przygotowanie:

Na patelni podsmaż cebulę, paprykę czerwoną, czosnek i chili. Dodaj następnie cukier, ocet spirytusowy i koncentrat pomidorowy. Duś wszystko przez około 5 minut, aż cebula zmięknie. Dodaj na koniec do smaku sól, paprykę słodką, pokrojonego ogórka kiszonego, kapary i ewentualnie sok z cytryny. Wszystko odstaw do ostygnięcia. Śledzie solone można lekko opłukać. Następnie dodaj je do warzyw, gdy będą lekko ostygnięte, tak aby śledź się nie rozpadł na kawałki. Gotowe śledzie przełóż na półmisek, dodając na górę powstały sos słodko-kwaśny. Grzanki z bagietki podaj osobno.  

Śledź
Śledź
Śledź
Źródło: Adam Burakowski/East News

Śledź w śmietanie z koziego twarogu, z pieczonym ziemniakiem

Śledź w śmietanie z koziego twarogu, z pieczonym ziemniakiem
Śledź w śmietanie z koziego twarogu, z pieczonym ziemniakiem
Śledź w śmietanie z koziego twarogu, z pieczonym ziemniakiem
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki:

  • 0,5 kg francuskich ziemniaków,
  • 200 g soli morskiej,
  • 2 główki czosnku,
  • doniczka rozmarynu,
  • 200 g koziego sera,
  • 100 g słodkiej śmietany 12%,
  • sól do smaku,
  • 2 łyżki kurkumy,
  • cytryna,
  • 400 g śledzi w zalewie octowej,
  • cytryna, limonka do dekoracji,
  • świeże zioła do dekoracji.

Przygotowanie:

Ziemniaki wstaw do piekarnika z dużą ilością soli morskiej, czosnku i rozmarynu. Piecz, aż będą miękkie, a potem wyjmij i zostaw do ostygnięcia. Kozi twaróg wymieszaj ze słodką śmietaną, dodaj sól, kurkumę i sok z cytryny. Marynowane śledzie potnij na mniejsze kawałki (2x2 cm), a potem połóż na sitko, aby pozbyć się nadmiaru zalewy octowej. Następnie połowę przełóż do miski z twarogiem i wymieszaj. Na talerzu ułóż porcję pieczonych ziemniaków, na górę dodaj śledzie w śmietanie, a na wierzch ułóż kawałki śledzia, które były odłożone. Całość udekoruj cytryną, limonką i świeżymi ziołami. 

Krem ziemniaczany ze śledziem i chrzanem

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 25 g klarowanego masła,
  • por,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 100 g szalotki,
  • 100 g chrzanu w słoiczku,
  • mały pęczek tymianku,
  • litr rosołu drobiowego,
  • 0,5 l słodkiej śmietany 36%,
  • 50 g pasty wasabi,
  • opakowaie kwaśnej śmietany 18%,
  • łyżka soli,
  • 300 g śledzia w oleju.

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. W garnku podsmaż na klarowanym maśle czosnek, szalotkę i białe części pora, razem z posiekanym tymiankiem, na małym ogniu, tak aby nabrały złotego koloru. Dodaj pokrojone wcześniej ziemniaki, smaż jeszcze kilka minut i zalej rosołem. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie, a później dodaj słodką śmietanę. Następnie za pomocą robota kuchennego zmiksuj do gładkiej konsystencji. Dopraw do smaku pastą wasabi i solą. Porcję zupy nalej do miski, na wierzch dodaj kwaśną śmietanę i posiekane kawałki śledzia.

Krem ziemniaczany ze śledziem i chrzanem
Krem ziemniaczany ze śledziem i chrzanem
Krem ziemniaczany ze śledziem i chrzanem
Źródło: Adam Burakowski/East News

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości