"Magia świąt" - odcinek drugi
W programie "Magia świąt" ekspert kulinarny Sebastian Olma proponuje dwanaście niezwykłych i innowacyjnych potraw związanych ze świętami. Drugi odcinek zobaczymy 12 grudnia o godz. 17:50 na antenie TVN7, a w TTV zostanie wyemitowany 13 grudnia o godz. 13:30.
W wielu domach śledzie są obowiązkowym punktem w wigilijnym menu. Sebastian Olma pokazał, jak przygotować ryby na trzy sposoby: na grzankach z pieczywa na zakwasie, na grzankach z pszennej bagietki oraz na słodkim batacie. Wszystkie warianty można połączyć na jednym półmisku tak, by każdy uczestnik kolacji wybrał coś dla siebie. Śledzik potrzebuje wyrazistych w smaku dodatków, dlatego można połączyć go na przykład z kwaśną śmietaną i salsą z marynowanego ogórka.
Przepis na śledzie w trzech odsłonach
Składniki:
- 300 g śledzi,
- 3 marynowane ogórki,
- szczypta pieprzu cayenne,
- 15 g musztardy francuskiej,
- 1 batat,
- 3 kromki pieczywa na zakwasie,
- 3 kromki pszennej bagietki,
- 30 g masła,
- sól i pieprz do smaku,
- awokado,
- rukiew wodna i cytryna do dekoracji.
Przygotowanie:
Odkrój końcówki batata i przekrój warzywo na pół. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż batata. Posyp solą. Piecz przez około 30 minut w 190 stopniach C.
Następnie przygotuj salsę z marynowanych ogórków. Pokrój ogórki w kostkę i umieść je w misce. Dodaj musztardę francuską, sól oraz pieprz cayenne. Wymieszaj całość.
Czas na grzanki. Rozgrzej patelnię i dodaj masło, a następnie ułóż pieczywo. Smaż na małym ogniu. Kiedy kromki się zarumienią, przełóż je na drugą stronę. Posyp solą i pieprzem.
Na dużym półmisku ułóż grzanki oraz połówki upieczonego batata. Umieść na nich kleksy z kwaśnej śmietany 12% oraz salsę z marynowanego ogórka. Awokado przekrój na ćwiartki, obierz ze skórki, a następnie pokrój w plasterki. Połóż je na grzankach. Na górę nałóż kawałki śledzia. Całość udekoruj rukwią wodną oraz ćwiartkami cytryny. Smacznego!
Pyszne gotowanie i skuteczne zmywanie
Tworzenie świątecznych potraw to bardzo przyjemna forma spędzania czasu. Po zakończonym gotowaniu wystarczy włożyć miski, talerze, sztućce czy akcesoria do zmywarki i umyć je z pomocą kapsułek Somat Excellence 4 in 1, aby uzyskać efekt doskonale czystych i błyszczących naczyń.
Kapsułki szybko rozpuszczają się w wodzie i są skuteczne nawet w niskich temperaturach oraz w krótkich cyklach. Silna formuła i starannie dobrane składniki to gwarancja głębokiego czyszczenia, idealnego połysku, a także ochrony delikatnych naczyń i zmywarki. Dzięki Somat Excellence 4 in 1 zmywanie jest niezwykle proste.