Materiał promocyjny

Program "Magia świąt". Przepis na śledzie w trzech odsłonach

"Magia świąt". Przepis na śledzie w trzech odsłonach
Źródło: Magia świąt, prod. Earlgrey, 2023
Nadchodzące święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, który chcemy celebrować z bliskimi przy jednym stole. Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć śledzia. Zwykle jemy go z cebulą lub śmietaną, jednak tym razem warto spróbować też innych, pysznych wariantów.

"Magia świąt" - odcinek drugi

W programie "Magia świąt" ekspert kulinarny Sebastian Olma proponuje dwanaście niezwykłych i innowacyjnych potraw związanych ze świętami. Drugi odcinek zobaczymy 12 grudnia o godz. 17:50 na antenie TVN7, a w TTV zostanie wyemitowany 13 grudnia o godz. 13:30.

W wielu domach śledzie są obowiązkowym punktem w wigilijnym menu. Sebastian Olma pokazał, jak przygotować ryby na trzy sposoby: na grzankach z pieczywa na zakwasie, na grzankach z pszennej bagietki oraz na słodkim batacie. Wszystkie warianty można połączyć na jednym półmisku tak, by każdy uczestnik kolacji wybrał coś dla siebie. Śledzik potrzebuje wyrazistych w smaku dodatków, dlatego można połączyć go na przykład z kwaśną śmietaną i salsą z marynowanego ogórka.

Przepis na śledzie w trzech odsłonach

Składniki:

  • 300 g śledzi,
    • 3 marynowane ogórki,
      • szczypta pieprzu cayenne,
        • 15 g musztardy francuskiej,
          • 1 batat,
            • 3 kromki pieczywa na zakwasie,
              • 3 kromki pszennej bagietki,
                • 30 g masła,
                  • sól i pieprz do smaku,
                    • awokado,
                      • rukiew wodna i cytryna do dekoracji.

                        Przygotowanie:

                        Odkrój końcówki batata i przekrój warzywo na pół. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż batata. Posyp solą. Piecz przez około 30 minut w 190 stopniach C.

                        Następnie przygotuj salsę z marynowanych ogórków. Pokrój ogórki w kostkę i umieść je w misce. Dodaj musztardę francuską, sól oraz pieprz cayenne. Wymieszaj całość.

                        Czas na grzanki. Rozgrzej patelnię i dodaj masło, a następnie ułóż pieczywo. Smaż na małym ogniu. Kiedy kromki się zarumienią, przełóż je na drugą stronę. Posyp solą i pieprzem.

                        Na dużym półmisku ułóż grzanki oraz połówki upieczonego batata. Umieść na nich kleksy z kwaśnej śmietany 12% oraz salsę z marynowanego ogórka. Awokado przekrój na ćwiartki, obierz ze skórki, a następnie pokrój w plasterki. Połóż je na grzankach. Na górę nałóż kawałki śledzia. Całość udekoruj rukwią wodną oraz ćwiartkami cytryny. Smacznego!

                        Pyszne gotowanie i skuteczne zmywanie

                        Tworzenie świątecznych potraw to bardzo przyjemna forma spędzania czasu. Po zakończonym gotowaniu wystarczy włożyć miski, talerze, sztućce czy akcesoria do zmywarki i umyć je z pomocą kapsułek Somat Excellence 4 in 1, aby uzyskać efekt doskonale czystych i błyszczących naczyń.

                        Kapsułki szybko rozpuszczają się w wodzie i są skuteczne nawet w niskich temperaturach oraz w krótkich cyklach. Silna formuła i starannie dobrane składniki to gwarancja głębokiego czyszczenia, idealnego połysku, a także ochrony delikatnych naczyń i zmywarki. Dzięki Somat Excellence 4 in 1 zmywanie jest niezwykle proste.

                        Aktualnie czytasz: Program "Magia świąt". Przepis na śledzie w trzech odsłonach
                        Materiał promocyjny
                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                        Materiał promocyjny

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana