Materiał promocyjny

Dania z warzyw na każdą porę dnia. Poznaj przepisy Andrzeja Polana

Serowe akcenty w kuchni Andrzeja Polana
Lato to sezon na warzywa. O tym, że można je przyrządzać na wiele sposób, przekonuje w naszej kuchni Andrzej Polan. Zobacz, jak przygotowuje kotlety z bobu i zielonego groszku, podpłomyk à la calzone oraz spaghetti warzywne.

Kotlety z bobu i zielonego groszku z Apetiną i jogurtem miętowym

Składniki na kotlety z bobu i zielonego groszku:

  • 300 g bobu
    • 300 g groszku zielonego
      • 1 pęczek szczypiorku
        • 1 Apetina Orginal
          • 1 Apetina Mozzarella
            • 1 pęczek koperku
              • 1 op. krakersy słonych
                • 2 żółtka
                  • bułka tarta

                    Jak przygotować kotlety z bobu i zielonego groszku?

                    Bób gotujemy i obieramy. Groszek sparzamy w wodzie i łączymy z bobem, mielimy w maszynce do mięsa wraz z Apetiną Orginal. Szczypiorek przesmażamy na oleju, dodajemy do strąków. Krakersy miksujemy i niczym bułkę tartą dodajemy do warzyw, jeszcze żółtka, przyprawy, zioła. Masę dzielimy na małe porcje, obtaczamy w białku, bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor.

                    • 500 ml gęstego jogurtu
                      • świeża mięta
                        • 2 łyżki miodu

                          Wszystko razem mieszamy z posiekaną miętą.

                          Tomasz Urbanek/East News

                          Spaghetti warzywne z Apetiną

                          Składniki na spaghetti warzywne:

                          • 1 duża marchew
                            • 1 rzodkiew lodowa
                              • 1 dynia mała
                                • 1 op. młodych porów
                                  • 1 cukinia zielona
                                    • 1 cukinia żółta
                                      • 1 bakłażan
                                        • 2-3 liście kapusty zielonej
                                          • 1 liść kapusty czerwonej
                                            • świeża bazylia
                                              • koperek

                                                Jak przygotować spaghetti warzywne?

                                                Wszystkie warzywa kroimy w cienkie plastry a następnie w cienkie nitki, wrzucamy do lodowatej wody i odstawiamy na godzinę.

                                                • 2 piersi z kurczaka
                                                  • 200 g szynki pokrojonej w kostkę
                                                    • 1 papryka ostra
                                                      • sól
                                                        • masło klarowane do smażenia

                                                          Filet z kurczaka, kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawach i odstawiamy do zamarynowania. Na maśle przesmażamy paprykę, szynkę i kurczaka, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym i wstawiamy do piekarnika do zapieczenia.

                                                          • 2 kolby kukurydzy
                                                            • 1 op. kukurydzy w zalewie
                                                              • ser Apetina Orginal
                                                                • 50 g orzechy laskowe
                                                                  • sól, pieprz biały do smaku

                                                                    Kolby kukurydzy gotujemy w wodzie z dodatkiem soli oraz cukru. Wyjmujemy i za pomocą noża ścinamy ziarna z kolb. Kukurydzę z puszki blendujemy z orzechami laskowymi, serem Apetina i małą ilością oleju. Miksujemy do momentu, aż wszystko połączy się w jednolity, kremowy sos. Warzywa wyjmujemy z wody, mieszamy razem, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Podajemy polane sosem, posypane kukurydzą i kurczakiem z szynką.

                                                                    Tomasz Urbanek/East News

                                                                    Podpłomyk à la calzone z Apetiną

                                                                    Składniki na podpłomyk à la calzone

                                                                    • 500 g mąki
                                                                      • 150 ml mleka
                                                                        • 75 ml oleju
                                                                          • 100 ml wody
                                                                            • 30 g drożdże
                                                                              • sól i cukier

                                                                                Jak przygotować podpłomyk à la calzone?

                                                                                Z w/w składników przygotowujemy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na 4 porcje i z każdej robimy kulę. Po 20 minutach na blacie przesmarowanym olejem, rozciągamy ciasto niczym placek na pizzę, wykładamy na połówce farsz, drugą przykrywamy i sklejamy jak dużego pieroga. Przekładamy na rozgrzaną patelnię i pieczemy z jednej i drugiej strony.

                                                                                • 1 op. Apetina Orginal
                                                                                  • 100 g Apetina Mozzarella
                                                                                    • 100 g Apetina serek kremowy
                                                                                      • 4 polskie dojrzałe pomidory
                                                                                        • pęczek szczypiorku
                                                                                          • czarny pieprz

                                                                                            Pomidory kroimy w kostkę, łączymy z serami, szczypiorkiem, bazylią i czarnym pieprzem.

                                                                                            Tomasz Urbanek/East News

                                                                                            Zobacz także:

                                                                                            Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                            Autor: Luiza Bebłot

                                                                                            Materiał promocyjny
                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości