Sezon grzybowy w pełni. Z tego powodu fani zbierania ich chętnie wymieniają się wiedzą na temat nietypowych okazów napotkanych wśród drzew. Kolczak obłączasty, choć niepopularny w kuchni polskiej, jest częstym mieszkańcem leśnego runa. Jak go rozpoznać?
Są osoby, które bez oporów jedzą surowe grzyby, ceniąc ich smak i właściwości. Zdaniem ekspertów warto jednak zachować ostrożność w tym temacie. Które grzyby można jeść bez obróbki termicznej? O tym porozmawialiśmy z grzybiarzem Pawłem Stasiowskim oraz z dietetyczką Anną Radowicką.
Czas na grzybobranie powoli się zaczyna. Mimo że grzyby można spotkać w lesie już w maju, to największy szczyt sezonu przypada na późne lato i początek jesieni. Zobacz, gdzie w Polsce najlepiej wybrać się na coroczne szukanie maślaków, prawdziwków, podgrzybków i kurek.
Nagranie z koszem pełnym dobrodziejstw poruszyło sieć.
Na pełny, obfity w liczne okazy sezon na grzyby trzeba jeszcze trochę poczekać. Są jednak takie gatunki, które pojawiają się w lasach nieco wcześniej, dzięki czemu nie trzeba czekać z grzybobraniem do jesieni. Sprawdź, jakich grzybów szukać w lipcu.