Co zrobić, żeby nie płakać przy krojeniu cebuli? 3 sprawdzone sposoby

525A2920
Źródło: Dzień Dobry TVN
Cała prawda o cebuli!
Cała prawda o cebuli!
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Mimo że niektórych doprowadza do łez, smakuje wyśmienicie i jest niezwykle bogata w witaminy oraz mikroelementy. Mówi się o niej nawet, że stanowi naturalny antybiotyk. O tym, kto powinien jeść cebulę i jak powstrzymać ją przed wyciskaniem z nas łez, mówiły w Dzień Dobry TVN propagatorka idei zero waste, dziennikarka Sylwia Majcher oraz dietetyczka kliniczna Marta Jachym.

Właściwości cebuli

Trudno znaleźć osobę, która choć przez chwilę mieszkałaby pod naszą szerokością geograficzną i nigdy nie spróbowała cebuli. Warzywo to cechuje nie tylko intensywny smak i zapach, ale i cała gama służących zdrowiu właściwości odżywczych.

- Najważniejszą właściwością cebuli jest bardzo duża zawartość kwercytyny [...]. Ona działa zmniejszająco na stany zapalne, antynowotworowo, bardzo pozytywnie na układ krwionośny, zapobiega nadciśnieniu, rozrzedza krew, zapobiega powstawaniu skrzepów, działa antywirusowo i antyhistaminowo - wyliczała dietetyczka.

Cebula zawiera również fruktany, które odżywiają pożyteczne bakterie w naszych jelitach. Niestety ich spożycie nie służy wszystkim. Osoby z zespołem jelita drażliwego i SIBO mogą cierpieć na nadwrażliwość na fruktany. Cebuli wystrzegać się powinny też osoby z chorobami nerek, wątroby, układu pokarmowego – stanami zapalnymi żołądka, jelit, pęcherzyka żółciowego, a także mającymi zgagę czy refluks.

Jak kroić cebulę, żeby nie płakać?

W trakcie krojenia uszkadzamy strukturę cebuli, więc uwalniamy enzymy, które wchodzą w reakcję z zawierającymi siarkę aminokwasami i powodują wydzielanie się lotnych tlenków sulfonowych. One właśnie drażnią oczy i powodują ich łzawienie. Jak temu zapobiec?

  • Najlepszym patentem jest schłodzenie cebuli w lodowatej wodzie. Im zimniejsza, tym mniej łez.
  • Można też zapalić świeczkę. Palący się w pobliżu deski do krojenia płomień sprawi, że wydzielający się gaz będzie się unosił wyżej i nie będzie drażnił naszych oczu.
  • Cebula obtoczona wcześniej w soli i pozostawiona na pół godziny też nie będzie drażniła oczu. Przed krojeniem sól należy wypłukać.

A do czego, poza kuchnią, możemy wykorzystać cebulę? Tego dowiecie się oglądając materiał wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości