Choroby cebuli – jak im zapobiegać i jak z nimi walczyć?

Cebule w niebieskiej misce. Choroby cebuli.
Choroby cebuli - jak im zapobiegać i jak z nimi walczyć?
Źródło: Robin Gentry/EyeEm
Choroby cebuli zwykle mają swoje źródło w skażonej glebie. Powodują je grzyby, które doprowadzają do gnicia i pleśnienia cebuli. Dodatkowo warzywa narażone są również na szkodniki, bytujące głównie we wnętrzu szczypioru. Choroby cebuli dymki są trudne do zwalczania, bowiem przez bardzo długi okres nie dają żadnych objawów. Sposobem na ochronę upraw jest m.in odpowiednie przygotowanie podłoża.

Choroby cebuli bardzo często swój początek mają w glebie, gdzie rozwijają się bakterie powodujące grzyby i pleśń warzywa. Ich diagnoza zwykle bywa postawiona zbyt późno i wiąże się z długim procesem zwalczania przyczyn i objawów. Choroby cebuli dymki zwykle objawiają się w postaci nalotów i ciemnych plamek pokrywających szczypior. Choroby cebuli to zmora hodowców, którzy nieraz przez zbyt późną diagnozą narażeni są na stratę plantacji. 

Rośliny i kwiaty

Źródło: Dzień Dobry TVN
Zaproś wiosnę do domu
Zaproś wiosnę do domu
Rośliny i wiaty idealne na balkon
Rośliny i wiaty idealne na balkon
Ratujemy przesuszone kwiaty doniczkowe
Ratujemy przesuszone kwiaty doniczkowe
Najczęstsze błędy w pielęgnacji roślin doniczkowych jesienią i zimą
Najczęstsze błędy w pielęgnacji roślin doniczkowych jesienią i zimą
Dżungla w domu
Domowe sposoby na szkodniki roślin
Domowe sposoby na szkodniki roślin
Kaktusy - dzieci Słońca
Kaktusy - dzieci Słońca
Kwiatowe smaki. Łukasz Skop o kwiatach jadalnych
Kwiatowe smaki. Łukasz Skop o kwiatach jadalnych
Grunt to ziemia
Grunt to ziemia
Bukiety z suszonych kwiatów
Bukiety z suszonych kwiatów
Pielęgnacja osłabionych roślin
Pielęgnacja osłabionych roślin

Choroby cebuli

Sukces w zwalczaniu chorób cebuli polega na właściwej i w porę postawionej diagnozie, która umożliwi dobranie i zastosowanie odpowiednich środków mogących uratować zbiór. Rozwojowi chorób cebuli sprzyjają warunki pogodowe. Wilgoć i okresy opadów to idealny czas dla rozwoju bakterii i patogenów, które właśnie w tych sprzyjających dla siebie warunkach szybko rozprzestrzeniają się na cały ogród lub plantację.

Choroby cebuli – objawy

Charakterystyczne objawy chorób cebuli to:

  • Szybko pojawiające się i rozprzestrzeniające plamy na szczypiorze i kwiatostanie o ciemnobrązowym, żółtym lub fioletowym kolorze;
    • charakterystyczny szary, mączny nalot na powierzchni szczypioru;
      • żółkienienie szczypioru;
        • usychanie i łamanie się końcówek szczypioru;
          • rozmoknięcie i wyraźne gnicie cebuli;
            • biały mokry nalot pojawiający się na cebuli i na szczypiorze;
              • ciemnienie i grubienie szyjki cebuli.

                Choroby i szkodniki cebuli

                Choroby cebuli wywoływane są głównie przez bakterie i patogeny, które bytują w glebie. Najczęściej pojawiające się i zarazem najgroźniejsze choroby cebuli to m.in.: 

                • Mączniak rzekomy - wywołana przez grzyby, najgroźniejsza choroba cebul. Rozwija się na wilgotnej glebie, a dodatkowo sprzyja jej wilgotny, deszczowy klimat. Grzyb zajmuje cebulę powoli, przez bardzo długi okres w ogóle nie dając o sobie znać. Umiejscawia się w środku warzywa, doprowadzając do jej wegetacji. Co ciekawe, z zewnątrz roślina długo sprawia wrażenie zupełnie zdrowej. Rozwojowi mączniaka rzekomego sprzyjają wilgotne i ciepłe noce. Kiedy cebula wraz ze szczypiorem całkowicie uschnie, mączniak wraz z wiatrem przenosi się na pozostałe zbiory. Choroba objawia się żółtymi plamami, a czasem fioletowym nalotem. Zauważa się również wyraźne zgrubienie szyjki cebuli. Walka z nim jest trudna i wymaga zdecydowanych działań. Należy systematycznie oglądać i usuwać zmienione rośliny, a pozostałe zdrowe opryskiwać.
                  • Alternarioza cebuli - jest powikłaniem po mączniaku. Grzyb rozwija się, tworząc ciemne plamy i matowy jasny nalot na szczypiorze. Rozwojowi choroby sprzyja ciepły i wilgotny klimat. Postępowanie z cebulą zakażoną alternariozą jest takie samo, jak w przypadku zwalczania mączniaka.
                    • Biała zgnilizna - wywołana przez grzyba choroba, której przyczyną jest źle oczyszczone podłoże po wcześniejszych uprawach roślin cebulowych. Rozwijający się w środku cebuli grzyb nie daje o sobie znać. Biała zgnilizna widoczna jest dopiero przy wyrywaniu rośliny z ziemi, na której można wówczas zauważyć białe i zbite zmienione obszary. Dodatkowo biały obszar pokryty jest czarnymi kropkami przypominającymi w strukturze mak. Zwalczanie tej choroby polega na usunięciu zmienionych warzyw i bardzo dokładnym oczyszczeniu podłoża z pozostałości uprawy. Co więcej, należy również zrobić przynajmniej 5-letnią przerwę w hodowaniu na tym terenie roślin cebulowych.

                      Cebula nękana jest również przed szkodniki, które pożerają uprawy. Do najczęściej spotykanych możemy zaliczyć: 

                      • Chowacz szczypiorak - to 3-mm chrząszcz żerujący wewnątrz szczypioru. Objawem zaatakowania przez niego warzywa jest żółknięcie i zasychanie szczypioru. Chowacz szypiorak jest groźny, bowiem wewnątrz rośliny składa jaja. Walka z nim jest trudna, gdyż wszelkie działania można podjąć dopiero w kolejnym sezonie. Ochrona przed chowaczem polega na spryskaniu rośliny w pierwszym okresie wzrostu.
                        • Śmietka cebulanka - bardzo popularna szara muchówka żerująca wewnątrz szczypioru. Doprowadza do wysychania szczypioru i gnicia cebuli. Występuje razem z glebowymi bakteriami.
                          • Wgryzka szczypiorka – mały motyl w odcieniu szarości, który może przypominać ćmę. Osiadając na roślinie, składa jaja, z których wyklute larwy żerują wewnątrz szczypioru. Jego bytowanie objawia się jasnymi i podłużnymi plamami.

                            Choroby cebuli i ich zwalczanie

                            Profilaktyka, a więc prawidłowe przestrzeganie zasad uprawy warzywa, to szereg najważniejszych zabiegów, które mogą skutecznie chronić uprawę przed rozwojem szkodników. Najważniejsze jest zmianowanie. Polega na zasianiu cebuli w miejscach, gdzie ostatnie rośliny cebulowe rosły 5 lat temu. Podłoże powinno być dokładnie oczyszczone po każdym zbiorze. Ma to na celu wyeliminowanie ryzyka bytowania w ziemi szkodliwych bakterii. Istotne jest również systematyczne sprawdzanie uprawy i usuwanie warzyw z widocznymi zmianami. Nie należy zapominać o nawozach, które nie tylko chronią przed rozwojem szkodników, ale też wspomagają prawidłowy rozwój warzyw. 

                            Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                            Zobacz także:

                            Autor: Adrian Adamczyk

                            Źródło zdjęcia głównego: Robin Gentry/EyeEm

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                            Materiał promocyjny

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana