Choroby cebuli bardzo często swój początek mają w glebie, gdzie rozwijają się bakterie powodujące grzyby i pleśń warzywa. Ich diagnoza zwykle bywa postawiona zbyt późno i wiąże się z długim procesem zwalczania przyczyn i objawów. Choroby cebuli dymki zwykle objawiają się w postaci nalotów i ciemnych plamek pokrywających szczypior. Choroby cebuli to zmora hodowców, którzy nieraz przez zbyt późną diagnozą narażeni są na stratę plantacji.
Rośliny i kwiaty
Choroby cebuli
Sukces w zwalczaniu chorób cebuli polega na właściwej i w porę postawionej diagnozie, która umożliwi dobranie i zastosowanie odpowiednich środków mogących uratować zbiór. Rozwojowi chorób cebuli sprzyjają warunki pogodowe. Wilgoć i okresy opadów to idealny czas dla rozwoju bakterii i patogenów, które właśnie w tych sprzyjających dla siebie warunkach szybko rozprzestrzeniają się na cały ogród lub plantację.
Choroby cebuli – objawy
Charakterystyczne objawy chorób cebuli to:
- Szybko pojawiające się i rozprzestrzeniające plamy na szczypiorze i kwiatostanie o ciemnobrązowym, żółtym lub fioletowym kolorze;
- charakterystyczny szary, mączny nalot na powierzchni szczypioru;
- żółkienienie szczypioru;
- usychanie i łamanie się końcówek szczypioru;
- rozmoknięcie i wyraźne gnicie cebuli;
- biały mokry nalot pojawiający się na cebuli i na szczypiorze;
- ciemnienie i grubienie szyjki cebuli.
Choroby i szkodniki cebuli
Choroby cebuli wywoływane są głównie przez bakterie i patogeny, które bytują w glebie. Najczęściej pojawiające się i zarazem najgroźniejsze choroby cebuli to m.in.:
- Mączniak rzekomy - wywołana przez grzyby, najgroźniejsza choroba cebul. Rozwija się na wilgotnej glebie, a dodatkowo sprzyja jej wilgotny, deszczowy klimat. Grzyb zajmuje cebulę powoli, przez bardzo długi okres w ogóle nie dając o sobie znać. Umiejscawia się w środku warzywa, doprowadzając do jej wegetacji. Co ciekawe, z zewnątrz roślina długo sprawia wrażenie zupełnie zdrowej. Rozwojowi mączniaka rzekomego sprzyjają wilgotne i ciepłe noce. Kiedy cebula wraz ze szczypiorem całkowicie uschnie, mączniak wraz z wiatrem przenosi się na pozostałe zbiory. Choroba objawia się żółtymi plamami, a czasem fioletowym nalotem. Zauważa się również wyraźne zgrubienie szyjki cebuli. Walka z nim jest trudna i wymaga zdecydowanych działań. Należy systematycznie oglądać i usuwać zmienione rośliny, a pozostałe zdrowe opryskiwać.
- Alternarioza cebuli - jest powikłaniem po mączniaku. Grzyb rozwija się, tworząc ciemne plamy i matowy jasny nalot na szczypiorze. Rozwojowi choroby sprzyja ciepły i wilgotny klimat. Postępowanie z cebulą zakażoną alternariozą jest takie samo, jak w przypadku zwalczania mączniaka.
- Biała zgnilizna - wywołana przez grzyba choroba, której przyczyną jest źle oczyszczone podłoże po wcześniejszych uprawach roślin cebulowych. Rozwijający się w środku cebuli grzyb nie daje o sobie znać. Biała zgnilizna widoczna jest dopiero przy wyrywaniu rośliny z ziemi, na której można wówczas zauważyć białe i zbite zmienione obszary. Dodatkowo biały obszar pokryty jest czarnymi kropkami przypominającymi w strukturze mak. Zwalczanie tej choroby polega na usunięciu zmienionych warzyw i bardzo dokładnym oczyszczeniu podłoża z pozostałości uprawy. Co więcej, należy również zrobić przynajmniej 5-letnią przerwę w hodowaniu na tym terenie roślin cebulowych.
Cebula nękana jest również przed szkodniki, które pożerają uprawy. Do najczęściej spotykanych możemy zaliczyć:
- Chowacz szczypiorak - to 3-mm chrząszcz żerujący wewnątrz szczypioru. Objawem zaatakowania przez niego warzywa jest żółknięcie i zasychanie szczypioru. Chowacz szypiorak jest groźny, bowiem wewnątrz rośliny składa jaja. Walka z nim jest trudna, gdyż wszelkie działania można podjąć dopiero w kolejnym sezonie. Ochrona przed chowaczem polega na spryskaniu rośliny w pierwszym okresie wzrostu.
- Śmietka cebulanka - bardzo popularna szara muchówka żerująca wewnątrz szczypioru. Doprowadza do wysychania szczypioru i gnicia cebuli. Występuje razem z glebowymi bakteriami.
- Wgryzka szczypiorka – mały motyl w odcieniu szarości, który może przypominać ćmę. Osiadając na roślinie, składa jaja, z których wyklute larwy żerują wewnątrz szczypioru. Jego bytowanie objawia się jasnymi i podłużnymi plamami.
Choroby cebuli i ich zwalczanie
Profilaktyka, a więc prawidłowe przestrzeganie zasad uprawy warzywa, to szereg najważniejszych zabiegów, które mogą skutecznie chronić uprawę przed rozwojem szkodników. Najważniejsze jest zmianowanie. Polega na zasianiu cebuli w miejscach, gdzie ostatnie rośliny cebulowe rosły 5 lat temu. Podłoże powinno być dokładnie oczyszczone po każdym zbiorze. Ma to na celu wyeliminowanie ryzyka bytowania w ziemi szkodliwych bakterii. Istotne jest również systematyczne sprawdzanie uprawy i usuwanie warzyw z widocznymi zmianami. Nie należy zapominać o nawozach, które nie tylko chronią przed rozwojem szkodników, ale też wspomagają prawidłowy rozwój warzyw.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Skimie – jak wyglądają i jak o nie dbać?
- Uprawa i pielęgnacja modrzewnicy zwyczajnej
- Jak prawidłowo posadzić jabłoń, żeby cieszyć się obfitym zbiorem?
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Robin Gentry/EyeEm