Tworząc własny ogródek warzywny, na początku zdecydowanie lepiej nie inwestować w odmiany wymagające stałej opieki i skomplikowanych zabiegów pielęgnacyjnych, np. w pomidory czy paprykę, ponieważ łatwo można się zniechęcić. Warto za to postawić na rzodkiewkę, sałatę lub świeże zioła, które już przy niewielkim nakładzie pracy powinny dać bardzo dobry plon. Jeśli nie mamy do dyspozycji wiele przestrzeni, możemy również zdecydować się na ogródek warzywny w skrzyniach, który pozwala na zróżnicowanie upraw nawet na małej powierzchni i ciekawie się prezentuje.
Rośliny i kwiaty
Co warto zrobić przed założeniem ogródka warzywnego?
Projekt naszego ogródka musi powstać zanim przystąpimy do jakichkolwiek prac. Warto przenieść swoje pomysły na papier, aby lepiej je sobie zwizualizować. Co należy wziąć pod uwagę, planując ogródek warzywny? Plan powinien zawierać wymiary ogrodu oraz rozmieszczenie poszczególnych warzyw, które chcemy w nim umieścić. Jeśli marzy nam się mały ogródek warzywny, na początek zdecydujmy się na kilka podstawowych, prostych w uprawie warzyw. Pamiętajmy, że rośliny do dobrego wzrostu potrzebują przestrzeni i że nie wszystkie gatunki lubią swoje towarzystwo.
O czym jeszcze warto pamiętać, planując ogródek warzywny w ogrodzie?
- Wyższe rośliny lepiej umieścić z tyłu (przy ogrodzeniu lub ścianie domu), a niższe z przodu grządki.
- Niektóre rośliny (rzodkiewka, sałata) najlepiej rosną w półcieniu, możemy więc posadzić je w cieniu większych warzyw (fasola, zioła, pnącza).
- Pamiętajmy o płodozmianie – sadzenie warzyw kilka lat z rzędu w tym samym miejscu naraża je na ataki chorób i pasożytów.
- Zapoznajmy się z zasadami uprawy współrzędnej – niektóre rośliny (np. sałata i rzodkiewka, koper i ogórki) bardzo dobrze czują się w swoim towarzystwie, inne wymagają uprawy na osobnej grządce.
- Szybko rosnące warzywa (koper, sałata, rzodkiewka) możemy wysiewać kilka tygodni z rzędu – w ten sposób będziemy mogli cieszyć się zbiorami przez dłuższy czas.
Jak założyć ogródek warzywny krok po kroku?
Kiedy mamy już w głowie gotowy pomysł na mały ogródek warzywny, czas przejść do działania. Podpowiadamy, jak przygotować ogródek warzywny krok po kroku .
Krok pierwszy – wybór miejsca
Jakie miejsce idealnie nada się pod ogródek warzywny? Przydomowy ogródek najlepiej założyć w miejscu słonecznym i bezwietrznym, większość warzyw i ziół lubi bowiem bezpośrednie słońce. Gatunki, które preferują półcień możemy posadzić pod pnączami lub sąsiadami o dużych liściach. Miejsce, w którym zakładamy ogródek warzywny powinno być również w miarę możliwości odsunięte od zanieczyszczonych dróg, a także od wysokich drzew, które mogą tworzyć cień. Nie zapomnijmy również o łatwym dostępie do wody, koniecznej szczególnie podczas upałów.
Krok drugi – przygotowanie terenu
Zanim zaczniemy sadzić nasz własny ogródek warzywny, musimy zadbać o przygotowanie optymalnych warunków dla roślin. Większość warzyw najlepiej rośnie w glebie o odczynie lekko kwaśnym lub obojętnym (pH 6,0-7,0). Jeśli gleba w naszym ogrodzie ma zbyt kwaśny odczyn (pH poniżej 5,5), konieczne będzie zastosowanie nawozu wapniowo-magnezowego.
Jak przygotować ogródek warzywny? Wczesną wiosną glebę pod warzywniak należy oczyścić z chwastów, kamieni i pozostałości innych roślin, które mogą przenosić grzyby i choroby. Jeśli nie mamy do dyspozycji wiele przestrzeni, możemy zdecydować się na również na ogródek warzywny w skrzynkach. Uprawa warzyw w skrzynkach oprócz walorów estetycznych, ma również właściwości zdrowotne dla naszych roślin. Skrzynki od środka wykładamy czarną folią lub styropianem, który chroni warzywa przed przemarznięciem. Oprócz tego skrzynki pozwalają na izolację roślin od chorobotwórczych mikroustrojów i grzybów.
Jeśli potrzebny nam pomysł na balkonowy ogródek warzywny, możemy zdecydować się na zasadzenie kilku niewymagających odmian warzyw i ziół (sałata, rzodkiewka, bazylia, mięta) w doniczkach. Ogródek warzywny w doniczkach musimy często podlewać i dodatkowo nawozić, rośliny nie mogą bowiem samodzielnie pobierać substancji odżywczych z gruntu. Pamiętajmy również o wyborze słonecznego stanowiska, w którym postawimy nasze donice.
Krok trzeci – planowanie upraw i wyznaczanie grządek
Jak rozplanować ogródek warzywny? Przed wysiewem rozrysujmy plan ogrodu na kartce, dobrym pomysłem będzie również prowadzenie kalendarza upraw. Dzięki niemu będziemy wiedzieli, gdzie co wysialiśmy i łatwiej nam będzie zadbać o płodozmian. Pamiętajmy o uprawie współrzędnej i allelopatii – nie wszystkie rośliny lubią bowiem swoje towarzystwo.
Krok czwarty – wysiew i sadzenie warzyw
Warzywa możemy wysiewać do gruntu od przełomu marca i kwietnia (cebula, rzodkiewka, marchew, pietruszka, groch). Możemy również przygotować wcześniej rozsady w szklarni, inspekcie lub w domu. Rozsady sprawdzą się w przypadku roślin mało odpornych na mróz (pomidory, papryka) lub takich, które bardzo wolno rosną (kapusta, kalafior).
Zobacz teraz:
- Jakie kwiaty można sadzić w kwietniu na balkonie i w ogrodzie?
- Sianie trawy – kiedy siać i jak się przygotować?
- Wiosenne kwiaty - które nimi są i kiedy dokładnie kwitną?
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Chris Price/Getty Images