Kiełki rzodkiewki oprócz tego, że są bardzo zdrowe, pięknie się prezentują i są bardzo smaczne. Charakteryzują się dość intensywnym smakiem, jednak nie pozostawiają nieprzyjemnego zapachu, jak czosnek czy cebula. Są świetnym dodatkiem zarówno do śniadań i kolacji, jak i do dań obiadowych.
Kiełki rzodkiewki – właściwości odżywcze i zdrowotne
Wydawać by się mogło, że produkt składający się w 90 proc. z wody nie może być bardzo zdrowy. Tymczasem kiełki rzodkiewki to bogactwo witamin, głównie witaminy C, witamin z grupy B (kwas foliowy, B6), a także A, E i H. Zawierają błonnik i cenne składniki mineralne: żelazo, fosfor, mangan, wapń, magnez, siarkę i cynk. Znajdują się w nich ważne dla organizmu kwasy, m.in. kwas palmitynowy, który wspomaga wchłanianie witaminy A, czy kwas stearynowy, mający wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu.
Zdrowie
Kiełki rzodkiewki obniżają ryzyko zachorowania na choroby serca. Ich regularne spożywanie przyczynia się do obniżenia cholesterolu i wzmocnienia naczyń krwionośnych. Kiełki, podobnie jak wiele innych warzyw, zawierają wartościowe związki chemiczne: glukozynolany oraz polifenole. Obydwa te składniki skutecznie obniżają ryzyko wystąpienia wielu nowotworów, m.in. nowotworu żołądka, płuc oraz piersi. Lekarze i dietetycy polecają kiełki rzodkiewki osobom cierpiącym na żółtaczkę, choroby wątroby i problemy z woreczkiem żółciowym. Regulują one bowiem produkcję bilirubiny i działają ochronnie na wspomniane narządy.
Kiełki rzodkiewki idealne na odchudzanie
Kiełki rzodkiewki warto włączyć do diety redukcyjnej. Nie dość, że są zdrowe, to jeszcze niskokaloryczne – 100 g kiełków to zaledwie 43 kcal. Dzięki sporej zawartości witaminy C przyczyniają się do podniesienia odporności organizmu. Ponadto biorą udział w usuwaniu wolnych rodników. Okazuje się również, że są w stanie regulować wydzielanie wielu hormonów. Warto więc wprowadzić je do diety w razie problemów z nieregularnym miesiączkowaniem lub w okresie menopauzy.
Przeciwwskazania do stosowania kiełków rzodkiewki
Chociaż kiełki są bardzo zdrowe, niektóre osoby powinny ich unikać. Kiełki rzodkiewki nie są wskazane dla kobiet w ciąży oraz dla osób, które niedawno przeszły zatrucia pokarmowe. Jest to spowodowane tym, że na kiełkach mogą znajdować się grzyby i bakterie, z którymi osłabiony organizm nie zawsze potrafi sobie poradzić. Kiełki są dość ostre, dlatego powinny unikać ich także osoby mające częste problemy z żołądkiem, np. cierpiące na chorobę wrzodową.
Kiełki rzodkiewki – jak hodować
Mimo, że cena kiełków rzodkiewki w sklepach jest niska (kilka złotych za opakowanie 50 g), z pewnością warto je wyhodować samodzielnie, co sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze! Jak wyhodować kiełki rzodkiewki w domu? Nie jest to wcale trudne. Wystarczy kupić nasiona na kiełki rzodkiewki i postępować według poniższej instrukcji.
- Nasiona namocz w wodzie przez 6–12 godzin.
- Przełóż je na kiełkownicę lub na słoik przykryty gazą.
- Przykryj nasiona mniej więcej na dobę – dzięki temu szybciej wykiełkują.
- Podlewaj je dwa razy dziennie.
Kiełkowanie nasion rzodkiewki trwa około 6 dni. W tym czasie codziennie należy je przepłukiwać (aby nie powstała pleśń) i odprowadzać nadmiar wody. Biały nalot nie zawsze oznacza pleśń na kiełkach rzodkiewki. Często jest ona mylona z delikatnymi korzonkami bocznymi, przypominającymi biały puch.
Jak widać, uprawa kiełków rzodkiewki nie jest trudna i każdy może to zrobić. Kiełki można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Z czym jeść kiełki rzodkiewki?
Do czego można dodawać kiełki rzodkiewki? Właściwie mogą być składnikiem każdego posiłku. Świetnie nadają się na śniadanie i na kolację. Można je położyć na kanapkach – są doskonałym dodatkiem np. do jajek. Sprawdzą się nawet w połączeniu z rybami w różnej postaci. Fenomenalnie smakują w sałatkach!
Przepis na sałatkę z kiełkami i makaronem
Składniki (na 2–3 porcje):
- 200 g makaronu świderki,
- 1 szklanka kiełków rzodkiewki,
- 2 pomidory,
- 1 czerwona cebula,
- 1 papryka w dowolnym kolorze, np. żółta.
- szczypta pieprzu,
- szczypta soli,
- 3 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron, odcedź i przełóż do miski.
- Pokrój wszystkie warzywa i dodaj do makaronu razem z kiełkami rzodkiewki.
- Dodaj przyprawy i oliwę z oliwek. Wszystko wymieszaj. Smacznego!
Zobacz też:
- Nowalijkowa kuchnia: rzodkiewka na ciepło i gołąbki z botwiny
- Jak uprawiać rzodkiewkę? Uprawa w gruncie i w doniczce
- Nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Jakie mają właściwości? Poznaj przepis na koktajl i francuską zupę
Zobacz wideo: Rzodkiewka w kuchni
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: LyubovKro/Getty Images