Pierogi ruskie "kudłate" z ogórkami i kiwi z przepisu Andrzeja Polana

Pierogi kudłate z przepisu Andrzeja Polana podane na talerzu
Pierogi ruskie "kudłate" z ogórkami i kiwi z przepisu Andrzeja Polana
Źródło: Kuba Kamiński/East News
Pierogi ruskie to klasyka polskiej kuchni. Andrzej Polan przygotował niezwykłą wariację na temat klasycznego przepisu i przyrządził pierogi kudłate z ogórkami i kiwi, które podaje się z odrobiną śmietany. Idealne na domowy obiad i nie tylko. Sprawdź przepis Andrzeja Polana.

Pierogi ruskie "kudłate" z ogórkami i kiwi - składniki na przepis Andrzeja Polana

Składniki na ruskie "kudłate" pierogi:

  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 50 ml oleju
  • 100 ml gorącej wody
  • 100 ml mleka
  • sól
  • koperek
  • 500 g twarogu solankowego
  • 250g ziemniaków gotowanych
  • cebula
  • masło klarowane do smażenia
  • koperek
  • sól i czarny pieprz
  • 2 ziemniaki surowe
  • 2 ogórki zielone
  • 4 kiwi
  • ocet jabłkowy
  • mięta
  • miód

Sposób przygotowania ruskich "kudłatych" pierogów

Koperek siekamy i łączymy ze wszystkimi składnikami – mąką, jajkami, olejem, gorącą wodą i mlekiem. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na odpoczynek. Ziemniaki ugotowane przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy bardzo drobno i przesmażamy na maśle na mocno złoty kolor. Do zmielonych ziemniaków dodajemy drobno pokruszony ser, cebulkę, koperek i pieprz czarny w sporej ilości oraz niedużo, tylko do smaku, soli.

Farsz dzielimy na porcje ok. 40 g. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy porcje na pierogi, na każdą wykładamy farsz, sklejamy i od razu gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy się ugotują, wyjmujemy z wody i studzimy. Surowe ziemniaki kroimy w cienkie plastry, później w zapałki, następnie obtaczamy w nich ugotowane pierogi i obsmażamy do momentu, aż ziemniaki na zewnątrz będą bardzo chrupiące.

Ogórki i kiwi kroimy w drobną kostkę, mieszamy, dodajemy miód, ocet i miętę. Całość podajemy na śmietanie przy pierogach.

Zobacz także:

podziel się: