Pierogi ruskie "kudłate" z ogórkami i kiwi - składniki na przepis Andrzeja Polana
Składniki na ruskie "kudłate" pierogi:
- 500 g mąki
- 2 jajka
- 50 ml oleju
- 100 ml gorącej wody
- 100 ml mleka
- sól
- koperek
- 500 g twarogu solankowego
- 250g ziemniaków gotowanych
- cebula
- masło klarowane do smażenia
- koperek
- sól i czarny pieprz
- 2 ziemniaki surowe
- 2 ogórki zielone
- 4 kiwi
- ocet jabłkowy
- mięta
- miód
Sposób przygotowania ruskich "kudłatych" pierogów
Koperek siekamy i łączymy ze wszystkimi składnikami – mąką, jajkami, olejem, gorącą wodą i mlekiem. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na odpoczynek. Ziemniaki ugotowane przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy bardzo drobno i przesmażamy na maśle na mocno złoty kolor. Do zmielonych ziemniaków dodajemy drobno pokruszony ser, cebulkę, koperek i pieprz czarny w sporej ilości oraz niedużo, tylko do smaku, soli.
Farsz dzielimy na porcje ok. 40 g. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy porcje na pierogi, na każdą wykładamy farsz, sklejamy i od razu gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy się ugotują, wyjmujemy z wody i studzimy. Surowe ziemniaki kroimy w cienkie plastry, później w zapałki, następnie obtaczamy w nich ugotowane pierogi i obsmażamy do momentu, aż ziemniaki na zewnątrz będą bardzo chrupiące.
Ogórki i kiwi kroimy w drobną kostkę, mieszamy, dodajemy miód, ocet i miętę. Całość podajemy na śmietanie przy pierogach.
Zobacz także:
- Jak lepić pierogi? Sprawdzony przepis od zespołu "Powsinianie"
- Idealne ciasto na pierogi. Jakich błędów nie popełniać?
- Polskie pierogi podbijają Chiny. Jak zrobić pierogi z mięsem? Przepisy krok po kroku
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Kuba Kamiński/East News