Jak zrobić najlepsze pierogi z kapustą i grzybami?
W wielu domach spośród wigilijnych dań, jedno cieszy się szczególnym powodzeniem - są to pierogi z kapustą i grzybami. Dzięki małym trikom przysmak ten może być smaczniejszy jak nigdy wcześniej. Kilka z nich zdradziły Mikołajowi Reyowi panie z koła gospodyń wiejskich w Klimontowie na Wyżynie Sandomierskiej.
- Kapusta na farsz pochodzi z naszych ogródków, same ją ukisiłyśmy. Grzyby też zbierałyśmy same - mówiła pani Joanna, która również dostarczyła koleżankom przepis na ciasto. Sama nauczyła się go od mamy, a teraz przekazuje go kolejnym pokoleniom.
- Ciasto pierogowe powinno być cienkie, powinniśmy czuć farsz, a nie ciasto - wyjawiła inna z gospodyń.
Dania wigilijne - pierogi z kapustą i grzybami
Kapusta kiszona powinna być wcześniej ugotowana, a następnie posiekana, by się nie ciągnęła przy gryzieniu. - Do farszu dolałyśmy wodę z grzybów, w której się moczyły - dodała klimontowska gospodyni.
A idealny czas gotowania? Klimontowianki mówią, że pierogi wychodzą najlepiej gotowane 3 minuty od momentu wypłynięcia.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz też:
- Świąteczne przyjęcie dla przyjaciół. Co warto na nie przygotować?
- Ciastka orzeszki, czyli tradycyjna przekąska bożonarodzeniowa. Jak uzyskać ten niesamowity kształt orzecha włoskiego?
- Niesamowity wegański piernik z pomidorów - sprawdź nasz pyszny przepis
Autor: Maria Czarniecka
Reporter: Łukasz Kowalski
Źródło zdjęcia głównego: screen/Dzień Dobry TVN