Ciastka orzeszki - krótka historia
Ciasteczka orzeszki tradycyjnie wypełnia się kakaowo-orzechowym nadzieniem. Wielu kojarzą się z okresem PRL-u, kiedy to zyskały popularność, zatem mogą być określane jako smak dzieciństwa. Wykonywane były w specjalnych formach, dzięki czemu przypominały orzechy włoskie w skorupkach.
Święta
Małgorzata Kożuchowska o przygotowaniach do świąt
Paulina Krupińska-Karpiel o świętach Bożego Narodzenia
Święta last minute
Wyjątkowe prezenty dla bliskich na święta
Boże Narodzenie tuż tuż! Trwa poznański jarmark świąteczny
Aleksandra Adamska o przygotowaniach do świąt
Idealny makijaż na święta
Święta w podróży z pupilem
Małgorzata Rozenek-Majdan o świętach i niani Henia
Kuchnia. Święta tuż tuż
Ciasteczka te wymagają nieco umiejętności i specjalnego opiekacza do orzeszków, jednak z pewnością warto przygotować je samodzielnie. Dzięki odpowiednio wyprofilowanej formie ciasteczka upieczemy z niezwykłą łatwością.
Ciastka orzeszki - przepis krok po kroku
Składniki na ciastka orzeszki:
- maka pszenna - 350 g,
- mąka ziemniaczana - 100 g,
- jaja - 2,
- cukier puder - 200 g,
- proszek do pieczenia - łyżeczka,
- mleko w proszku - 500 g,
- mleko krowie - 100 ml,
- masło - 450 g,
- kakao - 30 g,
- masło orzechowe - 15 g.
Jak przygotować ciastka orzeszki:
- Do miski dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, 100 g cukru, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Całość wymieszać.
- 250 g masła pokroić na kostkę, dodać do mąki i wymieszać. Dodać jajko i całość zagnieść na jednolitą masę. Odstawić do ochłodzenia do lodówki na około 30-45 minut.
- Pozostałe masło rozpuścić w rondlu z grubym dnem. Dodać resztę cukru i mleko. Całość powinna być ciepła. Dodać masło orzechowe, kakao i na koniec po trochu dodawać mleko w proszku. Całość cały czas mieszać, aby powstała jednolita masa.
- Z ciasta formować małe kulki, które zmieszczą się do opiekacza lub formy. Można je robić wypełnione lub ciasto rozwałkować, powykrawać małe okręgi i te wkładać do formy, aby miały kształt sfery (półkuli, w która włoży się krem). Opiekać, aż będą złotawe w kolorze.
- Jedną połówkę orzeszka smarować kremem i przykrywać drugą połówką.
Zobacz także:
- Kutia, świąteczny makowiec, śląska makówka. Niezawodne przepisy Sebastiana Olmy
- Jak zrobić pyszny makowiec? Prosty przepis na ciasto bożonarodzeniowe
- Dania świąteczne i wigilijne, które warto przygotować wcześniej
Autor: Teofila Siewko
Źródło: haps
Źródło zdjęcia głównego: Ekaterina Krasnikova/Getty Images
podziel się: