Przepisy kulinarne

Ciastka orzeszki - prosty przepis na pyszną przekąskę na Boże Narodzenie

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
haps
Ciastka orzeszki podane w miseczce
Ekaterina Krasnikova/Getty ImagesCiastka orzeszki - prosty przepis na pyszną przekąskę na Boże Narodzenie rodem z PRL-u

Ciastka orzeszki wyglądem przypominają orzechy włoskie, ale w łupinach. W smaku mogą być różne - kokosowe, migdałowe, laskowe, albo właśnie jak same włoskie orzechy. Sprawdź, jak łatwo je przygotować na święta Bożego Narodzenia.

Ciastka orzeszki - krótka historia

Ciasteczka orzeszki tradycyjnie wypełnia się kakaowo-orzechowym nadzieniem. Wielu kojarzą się z okresem PRL-u, kiedy to zyskały popularność, zatem mogą być określane jako smak dzieciństwa. Wykonywane były w specjalnych formach, dzięki czemu przypominały orzechy włoskie w skorupkach. Ciasteczka te wymagają nieco umiejętności i specjalnego opiekacza do orzeszków, jednak z pewnością warto przygotować je samodzielnie. 

Zobacz wideo: Świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN

Świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN

Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN
Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN Dzień Dobry TVN
wideo 2/8

Ciastka orzeszki - przepis krok po kroku

Składniki na ciastka orzeszki:

  • maka pszenna - 350 g,
  • mąka ziemniaczana - 100 g,
  • jaja - 2,
  • cukier puder - 200 g,
  • proszek do pieczenia - łyżeczka,
  • mleko w proszku - 500 g,
  • mleko krowie - 100 ml,
  • masło - 450 g,
  • kakao - 30 g,
  • masło orzechowe - 15 g.

Jak przygotować ciastka orzeszki:

  1. 1Do miski dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, 100 g cukru, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Całość wymieszać.
  2. 2250 g masła pokroić na kostkę, dodać do mąki i wymieszać. Dodać jajko i całość zagnieść na jednolitą masę. Odstawić do ochłodzenia do lodówki na około 30-45 minut.
  3. 3Pozostałe masło rozpuścić w rondlu z grubym dnem. Dodać resztę cukru i mleko. Całość powinna być ciepła. Dodać masło orzechowe, kakao i na koniec po trochu dodawać mleko w proszku. Całość cały czas mieszać, aby powstała jednolita masa.
  4. 4Z ciasta formować małe kulki, które zmieszczą się do opiekacza lub formy. Można je robić wypełnione lub ciasto rozwałkować, powykrawać małe okręgi i te wkładać do formy, aby miały kształt sfery (półkuli, w która włoży się krem). Opiekać, aż będą złotawe w kolorze.
  5. 5Jedną połówkę orzeszka smarować kremem i przykrywać drugą połówką.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: haps

Źródło zdjęcia głównego: Ekaterina Krasnikova/Getty Images

Pozostałe wiadomości