Jak kupować pomarańcze? Katarzyna Bosacka zwraca uwagę na ważny szczegół. "Są słodsze"

Katarzyna Bosacka
Kupowanie pomarańczy
Źródło: Wojciech Olkusnik/East News
Zimą chętniej sięgamy po pomarańcze, choć nie wszyscy wiedzą, jak rozpoznać wśród nich odmianę bezpestkową. Okazuje się, że wystarczy zwrócić uwagę tylko na jeden szczegół. Wskazała go dziennikarka Katarzyna Bosacka.

Kupowanie pomarańczy - na co zwrócić uwagę?

Katarzyna Bosacka jest popularną dziennikarką, która uświadamia konsumentów, porównuje ceny w sklepach, a także pokazuje, jak żywić się z głową. Opowiada o tym za pośrednictwem mediów społecznościowych. Jej rady cieszą się dużym zainteresowaniem, a na Instagramie obserwuje ją ponad 97 tysięcy osób

Porady Katarzyny Bosackiej

Źródło: Dzień Dobry TVN
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Kasza czy ziemniaki?
Kasza czy ziemniaki?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Zdrowe grillowanie
Zdrowe grillowanie
Jakie ryby warto jeść?
Jakie ryby warto jeść?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak mądrze kupować?
Jak mądrze kupować?
Zdrowe śniadanie
Zdrowe śniadanie
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce

W najnowszym poście dziennikarka opowiedziała internautom o tym, jak kupować pomarańcze. Zaznaczyła, że po te popularne owoce warto sięgać właśnie w chłodne dni. - Wtedy trwa sezon na cytrusy europejskie, a latem są sprowadzane z drugiej półkuli np. z Chile czy RPA - tłumaczy na Instagramie.

Odmiany pomarańczy

Ekspertka przypomniała, że sezon na pomarańcze europejskie trwa od końca października do końca lutego. Jak odróżnić je od tych z Ameryki Północnej lub Afryki?

- Pamiętajcie bardzo ważną zasadę. Jeśli pomarańcza ma taki oto "pępek", to znaczy, że w środku nie będzie pestek - wyjaśnia Katarzyna Bosacka.

- Jest to odmiana zwana Naveliną i ta odmiana jest tak skonstruowana, że te pestki gromadzą się w tym "pępku". Są jakby tam zabierane - dodała.

Obserwatorzy Katarzyny Bosackiej podzielili się własnymi doświadczeniami. - "Z pępkiem są najsłodsze, kupuję tylko od grudnia do lutego, wtedy są najsmaczniejsze", "Wolę te z pępkiem, są słodsze", "Super wiadomości. Zawsze się zastanawiałam, co to jest ten pępek" - pisali w komentarzach.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Aleksandra Matczuk

Źródło: Instagram

Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkusnik/East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana