Guziki z ciasta kakaowego wypełnione serem ricotta, polane sosem mandarynkowo-pomarańczowym

Guziki z ciasta kakaowego
Guziki z ciasta kakaowego wypełnione serem ricotta, polane sosem mandarynkowo-pomarańczowym
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała zaskakujące dania z czekoladą. Sprawdź, jak przygotować z jej przepisu guziki z ciasta kakaowego wypełnione serem ricotta, polane sosem mandarynkowo-pomarańczowym.

Guziki z ciasta kakaowego wypełnione serem ricotta, polane sosem mandarynkowo-pomarańczowym - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki 00
    • 50 g kakao
      • 3 jajka
        • semolina do posypania deski do krojenia

          Składniki na nadzienie:

          • 500 g ricotty
            • 50 g kandyzowanej pomarańczy
              • anyż, gałka muszkatołowa, goździki, cynamon

                Składniki na sos:

                • 5 pomarańczy
                  • 5 mandarynek
                    • 2-3 łyżki cukru
                      • laska cynamonu
                        • 3-4 goździki
                          • łyżeczka imbiru w proszku
                            • 30 g pistacji, obranych, uprażonych, posiekanych

                              Sposób przygotowania guziki z ciasta kakaowego

                              1. Przesiej mąkę z kakao i zrób studnię na powierzchni roboczej. Na środku umieścić jajka. Ubij jajka i zacznij włączać mąkę, uformuj ciasto i dobrze wyrabiaj przez kilka minut.
                                1. Przykryj ciasto i pozwól mu odpocząć przez 30 min.
                                  1. Do nadzienia przesiej ser ricotta, wymieszaj z pokrojoną w kostkę skórką pomarańczową i wszystkimi przyprawami, przełóż masę do worka cukierniczego.
                                    1. Ciasto cienko rozwałkować. Z ciasta wycinamy małe krążki i za pomocą worka do ciasta napełniamy je i przykrywamy drugim krążkiem ciasta. Posmaruj brzegi wodą, połącz je ze sobą i szczelnie zamknij guziki.
                                      1. Aby przygotować sos, skarmelizuj cukier w rondlu z bardzo małą ilością wody, dodaj sok z 3 pomarańczy i 3 mandarynek, laskę cynamonu, goździki i imbir w proszku.
                                        1. Zredukować do pożądanej konsystencji i odcedzić.
                                          1. Obrać pozostałe pomarańcze i mandarynki.
                                            1. Guziki gotujemy we wrzącej wodzie z cukrem (1 łyżka na 1 litr wody).
                                              1. Polej je sosem i udekoruj segmentami pomarańczy i pistacjami.
                                                1. Podczas blanszowania pistacji, aby można je było później obrać, dodajcie szczyptę soli, pomoże to zachować ich piękny kolor.

                                                  Zobacz także:

                                                  Autor: Teofila Siewko

                                                  Źródło: Cristina Catese

                                                  Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                  podziel się:

                                                  Pozostałe wiadomości

                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                  Materiał promocyjny

                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana