Guziki z ciasta kakaowego wypełnione serem ricotta, polane sosem mandarynkowo-pomarańczowym

Guziki z ciasta kakaowego
Guziki z ciasta kakaowego wypełnione serem ricotta, polane sosem mandarynkowo-pomarańczowym
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała zaskakujące dania z czekoladą. Sprawdź, jak przygotować z jej przepisu guziki z ciasta kakaowego wypełnione serem ricotta, polane sosem mandarynkowo-pomarańczowym.

Guziki z ciasta kakaowego wypełnione serem ricotta, polane sosem mandarynkowo-pomarańczowym - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki 00
  • 50 g kakao
  • 3 jajka
  • semolina do posypania deski do krojenia

Składniki na nadzienie:

  • 500 g ricotty
  • 50 g kandyzowanej pomarańczy
  • anyż, gałka muszkatołowa, goździki, cynamon

Składniki na sos:

  • 5 pomarańczy
  • 5 mandarynek
  • 2-3 łyżki cukru
  • laska cynamonu
  • 3-4 goździki
  • łyżeczka imbiru w proszku
  • 30 g pistacji, obranych, uprażonych, posiekanych

Sposób przygotowania guziki z ciasta kakaowego

  1. Przesiej mąkę z kakao i zrób studnię na powierzchni roboczej. Na środku umieścić jajka. Ubij jajka i zacznij włączać mąkę, uformuj ciasto i dobrze wyrabiaj przez kilka minut.
  2. Przykryj ciasto i pozwól mu odpocząć przez 30 min.
  3. Do nadzienia przesiej ser ricotta, wymieszaj z pokrojoną w kostkę skórką pomarańczową i wszystkimi przyprawami, przełóż masę do worka cukierniczego.
  4. Ciasto cienko rozwałkować. Z ciasta wycinamy małe krążki i za pomocą worka do ciasta napełniamy je i przykrywamy drugim krążkiem ciasta. Posmaruj brzegi wodą, połącz je ze sobą i szczelnie zamknij guziki.
  5. Aby przygotować sos, skarmelizuj cukier w rondlu z bardzo małą ilością wody, dodaj sok z 3 pomarańczy i 3 mandarynek, laskę cynamonu, goździki i imbir w proszku.
  6. Zredukować do pożądanej konsystencji i odcedzić.
  7. Obrać pozostałe pomarańcze i mandarynki.
  8. Guziki gotujemy we wrzącej wodzie z cukrem (1 łyżka na 1 litr wody).
  9. Polej je sosem i udekoruj segmentami pomarańczy i pistacjami.
  10. Podczas blanszowania pistacji, aby można je było później obrać, dodajcie szczyptę soli, pomoże to zachować ich piękny kolor.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości