Guziki z ciasta kakaowego wypełnione serem ricotta, polane sosem mandarynkowo-pomarańczowym - przepis krok po kroku
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki 00
- 50 g kakao
- 3 jajka
- semolina do posypania deski do krojenia
Składniki na nadzienie:
- 500 g ricotty
- 50 g kandyzowanej pomarańczy
- anyż, gałka muszkatołowa, goździki, cynamon
Składniki na sos:
- 5 pomarańczy
- 5 mandarynek
- 2-3 łyżki cukru
- laska cynamonu
- 3-4 goździki
- łyżeczka imbiru w proszku
- 30 g pistacji, obranych, uprażonych, posiekanych
Sposób przygotowania guziki z ciasta kakaowego
- Przesiej mąkę z kakao i zrób studnię na powierzchni roboczej. Na środku umieścić jajka. Ubij jajka i zacznij włączać mąkę, uformuj ciasto i dobrze wyrabiaj przez kilka minut.
- Przykryj ciasto i pozwól mu odpocząć przez 30 min.
- Do nadzienia przesiej ser ricotta, wymieszaj z pokrojoną w kostkę skórką pomarańczową i wszystkimi przyprawami, przełóż masę do worka cukierniczego.
- Ciasto cienko rozwałkować. Z ciasta wycinamy małe krążki i za pomocą worka do ciasta napełniamy je i przykrywamy drugim krążkiem ciasta. Posmaruj brzegi wodą, połącz je ze sobą i szczelnie zamknij guziki.
- Aby przygotować sos, skarmelizuj cukier w rondlu z bardzo małą ilością wody, dodaj sok z 3 pomarańczy i 3 mandarynek, laskę cynamonu, goździki i imbir w proszku.
- Zredukować do pożądanej konsystencji i odcedzić.
- Obrać pozostałe pomarańcze i mandarynki.
- Guziki gotujemy we wrzącej wodzie z cukrem (1 łyżka na 1 litr wody).
- Polej je sosem i udekoruj segmentami pomarańczy i pistacjami.
- Podczas blanszowania pistacji, aby można je było później obrać, dodajcie szczyptę soli, pomoże to zachować ich piękny kolor.
Zobacz także:
- Ser ricotta - jak zrobić i z czym jeść? Najlepsze przepisy
- Pomysły na naleśniki: w sałatce, jako makaron i po japońsku. Przepisy Cristiny Catese
- Canneloni z sosem pomidorowym, ricottą i czosnkiem niedźwiedzim z przepisu Sebastiana Olmy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Cristina Catese
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News
podziel się: