Przepisy kulinarne

Smażone pieczarki z nadzieniem, filety z kurczaka, ucierane ciasto i naleśniki - przepisy Moniki Mrozowskiej i Andrzeja Polana

Przepisy kulinarne

Źródło:
Andrzej Polan
Wiosna w kuchni

Szukasz pomysłów na pyszne, wiosenne posiłki dla całej rodziny? W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali je Andrzej Polan i Monika Mrozowska. Tym razem postawili na olej rzepakowy idealny do smażenia, gotowania i pieczenia. Użyli go do przygotowania nadziewanych pieczarek, fileta z kurczaka z warzywnym kremem, ciasta ucieranego z serem i owocami.

Pieczarki nadziewane i smażone na warzywach i ziołach

Składniki:

  • 20 szt. pieczarek średniej wielkości
  • 6 szt. ziemniaków gotowanych
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 papryka zielona
  • 1 op. szpinaku
  • 1 natka pietruszki
  • 1 szczypiorek
  • 1 bazylia świeża
  • 1 ostra papryka zielona
  • 250ml śmietanki 36%
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. 1Pieczarki pozbawiamy trzonków, które następnie kroimy w plasterki, kapelusze odkładamy.
  2. 2Ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków, łączymy z mąką, jajkiem, solą, pieprzem.
  3. 3Wyrabiamy ciasto jak na kopytka i dzielimy na mniejsze porcje.
  4. 4Z każdej robimy kulki, które umieszczamy w każdym kapeluszu pieczarki.
  5. 5Na oleju w dużej patelni przesmażamy szczypiorek, dodajemy paprykę zieloną, słodką i ostrą. Smażymy do momentu, aż papryka zmięknie.
  6. 6Następnie na smażoną paprykę układamy kapelusze, wszystko podlewamy 3-4 łyżkami wody, patelnię przykrywamy i dajemy sobie czas około 5 minut.
  7. 7Po tym czasie na patelnię wlewamy śmietankę i dodajemy szpinak, dużą ilość bazylii. Jeszcze doprawiamy solą i pieprzem.

Filety z kurczaka smażone z kremem z marchewki, groszkiem

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 500g marchwi
  • 200g groszku zielonego
  • 1 pęczek młodej marchwi kolorowej
  • natka pietruszki
  • koperek

Sposób przygotowania:

  1. 1Piersi z kurczaka nacinamy od strony wypukłej w kratkę.
  2. 2Olej rzepakowy łączymy z solą, pieprzem i papryką czerwoną mieszamy i w takiej szybkiej marynacie trzymamy nacięte piersi.
  3. 3Marchew gotujemy w wodzie, dodajemy sól i cukier do smaku. Kiedy tylko będzie prawie miękka, miksujemy na krem, dodajemy w razie czego niedużą ilość wody z gotowania.
  4. 4Groszek blanszujemy w wodzie z solą.
  5. 5Kurczaka smażymy na oleju od strony nacięcia, a następnie przekładamy na drugą stronę.
  6. 6To nacinanie pozwala nam usmażyć kurczaka bez dodatkowego dopiekania go w piekarniku.
  7. 7Młode marchewki confitujemy w oleju rzepakowym, czyli gotujemy, a nie smażymy.

Ciasto ucierane z serem i owocami polskimi

  • 6 jaj
  • 2 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 szt. cukru wanilinowego
  • 1 szkl. oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki jogurtu gęstego
  • 500g twarogu mielonego
  • 1 budyń waniliowy
  • 50ml oleju rzepakowego
  • 4 jajka
  • 50g cukier
  • 250g owoców mieszanka leśna mrożona lub inne

Sposób przygotowania:

  1. 1Jajka ubijamy na puch z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego.
  2. 2Olej delikatnie podgrzewamy i dodajemy do ubijających się jajek. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiemdo pieczenia, sodą i odrobiną soli.
  3. 3Ciasto dzielimy na pół - do jednego dodajemy kakao, do drugiego 2 łyżki jogurtu.
  4. 4Ciasto wylewamy na przemian do tortownicy.
  5. 5Ser miksujemy z jajkami, cukrem, olejem i na koniec z budyniem.
  6. 6Masę wykładamy na ciasto w postaci małych porcji, posypujemy owocami polskimi.
  7. 7Pieczemy w temp. 180 stopni około 40 minut.

Smażone naleśniki z bitą śmietaną i sosem toffi

Składniki:

  • 1 szkl mąki
  • 1 szkl mleka
  • 2 jajka
  • sól
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki śmietanki 36%

Sposób przygotowania:

  1. 1Jajka miksujemy z mąką, mlekiem i solą.
  2. 2Ciasto przekładamy do rękawa i na rozgrzany głęboki olej.
  3. 3Wylewamy esy floresy. Smażymy na złoty kolor, przekładamy na drugą stronę.
  4. 4Śmietankę ubijamy na puch z waniliną.
  5. 5Cukier karmelizujemy, dodajemy masło i śmietankę, wszystko gotujemy do momentu aż powstanie nam gładki sos.
  6. 6Polewamy nasze naleśniki ze śmietanką.

Zobacz także:

Źródło: Andrzej Polan

Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości