Pieczarki nadziewane i smażone na warzywach i ziołach
Składniki:
- 20 szt. pieczarek średniej wielkości
- 6 szt. ziemniaków gotowanych
- olej rzepakowy do smażenia
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 papryka zielona
- 1 op. szpinaku
- 1 natka pietruszki
- 1 szczypiorek
- 1 bazylia świeża
- 1 ostra papryka zielona
- 250ml śmietanki 36%
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Pieczarki pozbawiamy trzonków, które następnie kroimy w plasterki, kapelusze odkładamy.
- Ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków, łączymy z mąką, jajkiem, solą, pieprzem.
- Wyrabiamy ciasto jak na kopytka i dzielimy na mniejsze porcje.
- Z każdej robimy kulki, które umieszczamy w każdym kapeluszu pieczarki.
- Na oleju w dużej patelni przesmażamy szczypiorek, dodajemy paprykę zieloną, słodką i ostrą. Smażymy do momentu, aż papryka zmięknie.
- Następnie na smażoną paprykę układamy kapelusze, wszystko podlewamy 3-4 łyżkami wody, patelnię przykrywamy i dajemy sobie czas około 5 minut.
- Po tym czasie na patelnię wlewamy śmietankę i dodajemy szpinak, dużą ilość bazylii. Jeszcze doprawiamy solą i pieprzem.
Filety z kurczaka smażone z kremem z marchewki, groszkiem
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- olej rzepakowy do smażenia
- 500g marchwi
- 200g groszku zielonego
- 1 pęczek młodej marchwi kolorowej
- natka pietruszki
- koperek
Sposób przygotowania:
- Piersi z kurczaka nacinamy od strony wypukłej w kratkę.
- Olej rzepakowy łączymy z solą, pieprzem i papryką czerwoną mieszamy i w takiej szybkiej marynacie trzymamy nacięte piersi.
- Marchew gotujemy w wodzie, dodajemy sól i cukier do smaku. Kiedy tylko będzie prawie miękka, miksujemy na krem, dodajemy w razie czego niedużą ilość wody z gotowania.
- Groszek blanszujemy w wodzie z solą.
- Kurczaka smażymy na oleju od strony nacięcia, a następnie przekładamy na drugą stronę.
- To nacinanie pozwala nam usmażyć kurczaka bez dodatkowego dopiekania go w piekarniku.
- Młode marchewki confitujemy w oleju rzepakowym, czyli gotujemy, a nie smażymy.
Ciasto ucierane z serem i owocami polskimi
- 6 jaj
- 2 szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru
- 2 szt. cukru wanilinowego
- 1 szkl. oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczanej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki jogurtu gęstego
- 500g twarogu mielonego
- 1 budyń waniliowy
- 50ml oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 50g cukier
- 250g owoców mieszanka leśna mrożona lub inne
Sposób przygotowania:
- Jajka ubijamy na puch z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego.
- Olej delikatnie podgrzewamy i dodajemy do ubijających się jajek. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiemdo pieczenia, sodą i odrobiną soli.
- Ciasto dzielimy na pół - do jednego dodajemy kakao, do drugiego 2 łyżki jogurtu.
- Ciasto wylewamy na przemian do tortownicy.
- Ser miksujemy z jajkami, cukrem, olejem i na koniec z budyniem.
- Masę wykładamy na ciasto w postaci małych porcji, posypujemy owocami polskimi.
- Pieczemy w temp. 180 stopni około 40 minut.
Smażone naleśniki z bitą śmietaną i sosem toffi
Składniki:
- 1 szkl mąki
- 1 szkl mleka
- 2 jajka
- sól
- 500 ml śmietanki 36%
- 1 cukier wanilinowy
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki śmietanki 36%
Sposób przygotowania:
- Jajka miksujemy z mąką, mlekiem i solą.
- Ciasto przekładamy do rękawa i na rozgrzany głęboki olej.
- Wylewamy esy floresy. Smażymy na złoty kolor, przekładamy na drugą stronę.
- Śmietankę ubijamy na puch z waniliną.
- Cukier karmelizujemy, dodajemy masło i śmietankę, wszystko gotujemy do momentu aż powstanie nam gładki sos.
- Polewamy nasze naleśniki ze śmietanką.
Zobacz także:
- Racuchy, owsianka ze śliwką i omlet z serem halloumi, czyli rodzinne gotowanie Moniki Mrozowskiej. Zobacz przepisy
- Codzienne wersje świątecznych dań według Andrzeja Polana
- Kuchnia według pór roku. Wyjątkowe przepisy Andrzeja Polana
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: