Materiał promocyjny

Smażone pieczarki z nadzieniem, filety z kurczaka, ucierane ciasto i naleśniki - przepisy Moniki Mrozowskiej i Andrzeja Polana

Wiosna w kuchni
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szukasz pomysłów na pyszne, wiosenne posiłki dla całej rodziny? W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali je Andrzej Polan i Monika Mrozowska. Tym razem postawili na olej rzepakowy idealny do smażenia, gotowania i pieczenia. Użyli go do przygotowania nadziewanych pieczarek, fileta z kurczaka z warzywnym kremem, ciasta ucieranego z serem i owocami.

Pieczarki nadziewane i smażone na warzywach i ziołach

Składniki:

  • 20 szt. pieczarek średniej wielkości
    • 6 szt. ziemniaków gotowanych
      • olej rzepakowy do smażenia
        • 2 łyżki mąki pszennej
          • 1 jajko
            • 1 papryka zielona
              • 1 op. szpinaku
                • 1 natka pietruszki
                  • 1 szczypiorek
                    • 1 bazylia świeża
                      • 1 ostra papryka zielona
                        • 250ml śmietanki 36%
                          • sól, pieprz do smaku

                            Sposób przygotowania:

                            1. Pieczarki pozbawiamy trzonków, które następnie kroimy w plasterki, kapelusze odkładamy.
                              1. Ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków, łączymy z mąką, jajkiem, solą, pieprzem.
                                1. Wyrabiamy ciasto jak na kopytka i dzielimy na mniejsze porcje.
                                  1. Z każdej robimy kulki, które umieszczamy w każdym kapeluszu pieczarki.
                                    1. Na oleju w dużej patelni przesmażamy szczypiorek, dodajemy paprykę zieloną, słodką i ostrą. Smażymy do momentu, aż papryka zmięknie.
                                      1. Następnie na smażoną paprykę układamy kapelusze, wszystko podlewamy 3-4 łyżkami wody, patelnię przykrywamy i dajemy sobie czas około 5 minut.
                                        1. Po tym czasie na patelnię wlewamy śmietankę i dodajemy szpinak, dużą ilość bazylii. Jeszcze doprawiamy solą i pieprzem.

                                          Filety z kurczaka smażone z kremem z marchewki, groszkiem

                                          Składniki:

                                          • 4 piersi z kurczaka
                                            • olej rzepakowy do smażenia
                                              • 500g marchwi
                                                • 200g groszku zielonego
                                                  • 1 pęczek młodej marchwi kolorowej
                                                    • natka pietruszki
                                                      • koperek

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        1. Piersi z kurczaka nacinamy od strony wypukłej w kratkę.
                                                          1. Olej rzepakowy łączymy z solą, pieprzem i papryką czerwoną mieszamy i w takiej szybkiej marynacie trzymamy nacięte piersi.
                                                            1. Marchew gotujemy w wodzie, dodajemy sól i cukier do smaku. Kiedy tylko będzie prawie miękka, miksujemy na krem, dodajemy w razie czego niedużą ilość wody z gotowania.
                                                              1. Groszek blanszujemy w wodzie z solą.
                                                                1. Kurczaka smażymy na oleju od strony nacięcia, a następnie przekładamy na drugą stronę.
                                                                  1. To nacinanie pozwala nam usmażyć kurczaka bez dodatkowego dopiekania go w piekarniku.
                                                                    1. Młode marchewki confitujemy w oleju rzepakowym, czyli gotujemy, a nie smażymy.

                                                                      Ciasto ucierane z serem i owocami polskimi

                                                                      • 6 jaj
                                                                        • 2 szkl. mąki
                                                                          • 3/4 szkl. cukru
                                                                            • 2 szt. cukru wanilinowego
                                                                              • 1 szkl. oleju rzepakowego
                                                                                • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                                  • 1 łyżeczka sody oczyszczanej
                                                                                    • 2 łyżki kakao
                                                                                      • 2 łyżki jogurtu gęstego
                                                                                        • 500g twarogu mielonego
                                                                                          • 1 budyń waniliowy
                                                                                            • 50ml oleju rzepakowego
                                                                                              • 4 jajka
                                                                                                • 50g cukier
                                                                                                  • 250g owoców mieszanka leśna mrożona lub inne

                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                    1. Jajka ubijamy na puch z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego.
                                                                                                      1. Olej delikatnie podgrzewamy i dodajemy do ubijających się jajek. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiemdo pieczenia, sodą i odrobiną soli.
                                                                                                        1. Ciasto dzielimy na pół - do jednego dodajemy kakao, do drugiego 2 łyżki jogurtu.
                                                                                                          1. Ciasto wylewamy na przemian do tortownicy.
                                                                                                            1. Ser miksujemy z jajkami, cukrem, olejem i na koniec z budyniem.
                                                                                                              1. Masę wykładamy na ciasto w postaci małych porcji, posypujemy owocami polskimi.
                                                                                                                1. Pieczemy w temp. 180 stopni około 40 minut.

                                                                                                                  Smażone naleśniki z bitą śmietaną i sosem toffi

                                                                                                                  Składniki:

                                                                                                                  • 1 szkl mąki
                                                                                                                    • 1 szkl mleka
                                                                                                                      • 2 jajka
                                                                                                                        • sól
                                                                                                                          • 500 ml śmietanki 36%
                                                                                                                            • 1 cukier wanilinowy
                                                                                                                              • 4 łyżki cukru
                                                                                                                                • 1 łyżka masła
                                                                                                                                  • 4 łyżki śmietanki 36%

                                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                                    1. Jajka miksujemy z mąką, mlekiem i solą.
                                                                                                                                      1. Ciasto przekładamy do rękawa i na rozgrzany głęboki olej.
                                                                                                                                        1. Wylewamy esy floresy. Smażymy na złoty kolor, przekładamy na drugą stronę.
                                                                                                                                          1. Śmietankę ubijamy na puch z waniliną.
                                                                                                                                            1. Cukier karmelizujemy, dodajemy masło i śmietankę, wszystko gotujemy do momentu aż powstanie nam gładki sos.
                                                                                                                                              1. Polewamy nasze naleśniki ze śmietanką.

                                                                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                                                                Źródło: Andrzej Polan

                                                                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                Materiał promocyjny
                                                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                                                Pozostałe wiadomości