Idealny makaron domowy według przepisów Mateo Zielonki

Mateo Zielonka w kuchni Dzień Dobry TVN
Mateo Zielonka w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Makaron domowy Mateo Zielonki może na dobre odmienić smak waszych potraw. Zobacz, jak zrobić idealne ciasto na makaron. Wypróbuj też sprawdzone przepisy na tagliatelle z kremowym sosem z gorgonzoli, taglierini z długo gotowanym sosem pomidorowym i burratą oraz malloreddus z sosem pesto genovese.

Jak gotować makaron?

Mateo Zielonka, autor książki „PASTAMAN. Sztuka robienia makaronu krok po kroku” wyjaśnia, jakie najczęstsze błędy i zaniedbania popełniamy przygotowując pastę.

  • Warto używać semoliny, specjalnej gruboziarnistej mąki pozyskiwanej z mielenia pszenicy durum. Dzięki temu pasta nie będzie się tak sklejała.
  • Zamiast folii spożywczej lepiej używać pojemników próżniowych. Można używać wielokrotnie, więc są eco-friendly, a dodatkowo pozostawiony w nich makaron dłużej pozostaje świeży.
  • Jeżeli chcesz zrobić pastę, która po wysuszeniu wytrzyma dłużej w przechowywaniu, lepiej zrobić makaron bez jajek.
  • Dodawanie oliwy do gotowania makronu nie sprawi, że makaron nie będzie się kleił. Za to na pewno woda nie wykipi. Nieposklejany makaron uzyskamy regularnie mieszając go podczas gotowania. Najlepiej mieszać co 30 sekund, żeby makaron miał dostęp do wody.
  • Woda podczas gotowania musi smakować jak woda z morza, musi być tak słona.
  • Absolutnie nie przelewamy makaronu po gotowaniu.
  • Najlepiej jeść makaron ugotowany al dente.
Przepis na makaron domowy. Jak zrobić ciasto jajeczne?

Jeśli chcesz, by ciasto miało intensywnie żółtą barwę, dodaj więcej żółtek. Postaraj się kupić jajka z żółtkami w wyjątkowo mocnym kolorze, a słoneczne ciasto będzie wyglądać naprawdę smakowicie. Dodatkowa porcja żółtek sprawia, że ciasto jest bardziej elastyczne (co poczujesz w trakcie zagniatania) i nieco bardziej suche (o czym przekonasz się podczas wałkowania). Nie wyrzucaj białek – użyj ich do przygotowania bezy lub dodaj je do jajecznicy.

Składniki na makaron domowy:

  • 280 g / 2¼ szklanki włoskiej
  • Mąki typu 00
  • 2 jajka + 4 żółtka

Jak przygotować makaron domowy?

  1. Wysyp mąkę na czystą stolnicę lub blat kuchenny i uformuj z niej kopczyk. W jego środku zrób wgłębienie i wbij do niego jajka.
  2. Widelcem rozbełtaj żółtka i zacznij je delikatnie ubijać. Stopniowo mieszaj z mąką – wciąż używając do tego widelca
  3. Kiedy składniki zaczną się łączyć, ugniataj ciasto rękoma; po 8–10 minutach powinno być gładkie. Odpychaj je od siebie, dociskając nadgarstkiem. Drugą dłonią przekręcaj ciasto o 90 stopni po każdym zagnieceniu – szybko odnajdziesz w tym przyjemny rytm.
  4. Gdy ciasto jest gładkie, uformuj z niego płaski placek (łatwiej będzie później rozwałkować odpowiedni kształt). Zawiń szczelnie w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu ciasto będzie miało gładką konsystencję i będzie bardziej elastyczne, więc wałkowanie i krojenie stanie się łatwiejsze.

Jak przygotować makaron przy użyciu robota kuchennego:

  • Wsyp mąkę do misy robota i zabezpiecz ją pokrywką. Uruchom robot, następnie dodaj jajka przez lejek.
  • Mieszaj 30 sekund – ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki.
  • Przesyp wszystko na stolnicę lub do miski i rękoma zagnieć z tej masy okrągły placek. Szczelnie zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki, jak w przepisie powyżej.
Tagliatelle z kremowym sosem z gorgonzoli

Składniki na tagliatelle z kremowym sosem z gorgonzoli:

  • 400 g jajecznego makaronu tagliatelle
  • 45 ml / 3 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 2 średniej wielkości cebule, pokrojone w piórka
  • 50 ml / 3½ łyżki wody
  • 160 g gorgonzoli
  • 200 g liści szpinaku, umytych
  • 2 łyżki mascarpone
  • Pangrattato, do podania (opcjonalnie)

Jak przygotować tagliatelle z kremowym sosem z gorgonzoli:

  • Rozgrzej oliwę w dużym rondlu i podsmażaj czosnek i cebule 10–15 minut, aż zmiękną i zaczną się robić złociste. Dodaj szczyptę soli i wodę i podgrzewaj kolejne 5 minut.
  • Rozdrobnij gorgonzolę palcami i dodaj do czosnku oraz cebuli. Podgrzewaj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż ser się rozpuści. Wtedy dodaj szpinak i przykryj rondel pokrywką. Gotuj 2 minuty, aż liście szpinaku ściemnieją.
  • Zagotuj wodę w dużym garnku i dodaj do niej sól. Gotuj tagliatelle 1½–2 minuty.
  • Szczypcami wyjmij tagliatelle z garnka i zachowaj szklankę wody, w której gotował się makaron. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody, a następnie wmieszaj mascarpone. Połącz wszystko, potrząsając rondlem lub mieszając szczypcami. Kiedy makaron i sos się połączą, danie jest gotowe. Dodaj odrobinę świeżo mielonego pieprzu i sprawdź, czy makaron jest odpowiednio doprawiony.
  • Jeśli chcesz, podawaj z pangrattato, które doda daniu chrupkości, i z ziołową zieloną sałatką.
Taglierini z długo gotowanym sosem pomidorowym i burratą

Składniki na taglierini z sosem pomidorowym:

  • 400 g jajecznego makaronu taglierini
  • 75 ml / 5 łyżek oliwy, dodatkowo do skropienia
  • 5 ząbków czosnku, pokrojonych na cienkie plasterki
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) lub 500 g pomidorków daktylowych bądź cherry
  • garść liści bazylii
  • 2 kulki burraty, przekrojone na pół
  • parmezan, do podania

Jak przygotować taglierini z sosem pomidorowym:

  1. W średniej wielkości rondlu rozgrzej 3 łyżki oliwy.
  2. Dodaj czosnek i podsmażaj na małym ogniu, aż stanie się aromatyczny – wystarczą 1–2 minuty. Następnie dodaj pomidory i dokładnie wymieszaj.
  3. Gotuj 20 minut na najmniejszym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Upewnij się, że sos nie przywiera do dna rondla. Rozgnieć pomidory widelcem lub łyżką, dopraw do smaku. Dodaj pozostałą oliwę i gotuj kolejne 10–15 minut.
  4. Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj sól i wrzuć taglierini. Gotuj 1½–2 minuty.
  5. Przełóż makaron do sosu pomidorowego razem z chochlą wody, w której się gotował. Wymieszaj dokładnie, potrząsając rondlem lub używając szpatułki kuchennej. Sprawdź, czy danie jest odpowiednio doprawione – dodaj świeżo mielony czarny pieprz i, jeśli trzeba, odrobinę soli. Dorzuć bazylię i wymieszaj wszystkie składniki jeszcze raz. Jeśli sos jest zbyt gęsty, wlej więcej wody, w której gotował się makaron.
  6. Nałóż makaron na cztery talerze i na wierzch każdej porcji połóż pół kulki burraty. Skrop oliwą i zetrzyj nieco parmezanu.
Przepis na malloreddus z sosem pesto genovese

Składniki na malloreddus z pesto:

  • 30 g orzeszków piniowych
  • pęczek bazylii (ok. 30 g)
  • sok z ½ cytryny
  • ¼ łyżeczki soli
  • 40 g parmezanu, startego, dodatkowo do podania
  • 100–130 ml / 7–9 łyżek oliwy
  • 400 g makaronu malloreddus

Jak przygotować malloreddus z pesto:

  1. Przy użyciu robota kuchennego lub rozdrabniacza miksuj 10 sekund połowę orzeszków piniowych. Następnie dodaj bazylię, sok z cytryny, sól, parmezan i na początek tylko odrobinę oliwy.
  2. Zacznij rozdrabniać wszystkie składniki i stopniowo dodawaj więcej oliwy. Kiedy pesto jest gotowe, przełóż je do rondla.
  3. Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj sól i gotuj makaron 1½–2 minuty.
  4. Podgrzej pesto na małym ogniu z chochlą wody, w której gotował się makaron. Dodaj makaron i nie wylewaj wody – przyda się, jeśli sos będzie zbyt gęsty. Połącz wszystkie składniki, mieszając je szczypcami lub szpatułką kuchenną. Sprawdź, czy danie jest odpowiednio doprawione.
  5. Posiekaj pozostałe orzeszki piniowe i posyp danie parmezanem i orzeszkami.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości