Przepisy kulinarne

Dzień Spaghetti! Poznaj włoskie przepisy Matteo Brunettiego

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Z orzechami, pomidorami i cytryną, carbonara czy o zapachu Sycylii. Przepisów na to pyszne danie jest mnóstwo. Jak zrobić prawdziwe włoskie spaghetti? W naszej kuchni pokazał to Matteo Brunetti.

Spaghetti z orzechami

Składniki:

  • 320 g spaghetti
  • 160 g orzechów włoskich
  • 70 g oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g orzeszków piniowych
  • 20 g parmezanu
  • 160 g mleka 3,2%
  • 50 g chleba
  • świeży tymianek i bazylia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. 1Namoczyć chleb mlekiem. Zahartować orzechy, czyli włożyć je do gorącej wody na 2-3 minuty, a potem do zimnej, aby straciły gorycz.
  2. 2Do blendera wrzucić orzechy, zmoczony chleb, czosnek, oliwę, orzeszki piniowe, parmezan, sól i pieprz. Zblendować wszystko. Jeżeli będzie za gęste - dolać trochę mleka.
  3. 3Gotować spaghetti al dente. Odcedzić je, wymieszać z sosem orzechowym, podać na talerz i udekorować świeżymi ziołami. Smacznego!

Łatwe spaghetti z pomidorami i cytryną

Składniki:

  • 200 g spaghetti
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • parmezan (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. 1Na dużej patelni użyj dużej ilości oliwy, usmaż na niej posiekany czosnek. Po kilku minutach dodaj pomidorki pokrojone na 4 części. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
  2. 2Ugotuj spaghetti al dente w osolonej, gorącej wodzie. Odcedź i przełóż spaghetti na patelnię z odrobiną wody, w której gotowane było spaghetti. Wymieszaj wszystko dokładnie. Dodaj startą skórkę z cytryny i świeżą bazylię.

Spaghetti alla carbonara

Składniki:

  • 250 g spaghetti
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 100-150 g sera pecorino romano
  • 200 g guanciale lub pancetta
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. 1W misce wymieszaj dobrze jajka, żółtka, starty pecorino i pieprz. Pieprzu ma być tyle, aż masa jajeczna będzie wyglądać jak "stracciatella".
  2. 2Na dużej patelni usmaż powoli guanciale pokrojony w paski lub kostkę, aż tłuszcz się wytopi. Tłuszcz dodaj do jajek i szybko wymieszaj, aby się nie ścięły.
  3. 3Ugotuj spaghetti al dente w gorącej, osolonej wodzie. Odcedź i przełóż spaghetti do patelni z guanciale (palnik już wyłączony). Dodaj masę jajeczną i wymieszaj wszystko. Sos ma uzyskać konsystencję płynnego kremu. Jeżeli jest za rzadkie, to włącz palnik na średnia moc i mieszaj cały czas, aż zgęstnieje trochę. To nie może być jajecznica!
  4. 4Na talerzu osyp serem i pieprzem. Smacznego!

Spaghetti o zapachach Sycylii

Składniki:

  • 250g spaghetti
  • 300 g filet z dorsza
  • 2 garście oliwek czarnych
  • garść kaparów
  • kilka anchois w słoiku
  • 2 cytryny
  • świeża mięta i tymianek
  • 250 g pomidorków
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, oliwa

Przygotowanie:

  1. 1Na patelni dać bogatą ilość oliwy i smażyć na niej czosnek posiekany razem z siekanymi oliwkami, kaparami i 2-3 anchois. Dodać pomidorki pokrojone na pół. Smażyć przez 4-5 minut i dodać dorsza. Smażyć go z obu stron. Przyprawić wszystko solą i pieprzem do smaku.
  2. 2Gotować spaghetti w gorącej, osolonej wodzie al dente. Odcedzić, dodać na patelnię i posypać skórką startą z cytryn i świeżymi ziołami. Podać na talerz. Smacznego!

Zobacz też:

Proste dania z makaronem. Przepisy Andrzeja Polana

Najlepszy na świecie włoski szef kuchni w Dzień Dobry TVN! Sprawdź niezwykłe przepisy Enrico Derflinghera

Jak zrobić własną mozzarellę? Zdradzają pasjonaci serów Kaja Przygońska i Francesco Micaletti

Autor: Luiza Bebłot

Pozostałe wiadomości