Cristina Catese i jej przepis na spaghetti

W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała ragu' alla bolognese oraz spaghetti alla carbonara.

Zobacz też: Przepis na spaghetti z krewetkami jest prosty, ale pozwoli Ci zaskoczyć bliskich >>>

Ragu' alla bolognese

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
    • 500 g mielonego mięsa wołowego
      • 150 g boczku (świeży)
        • 100 g mortadeli włoskiej
          • 50 g selera naciowego
            • 60 g cebuli
              • 50 g marchewki
                • 250 g koncentratu pomidorowego
                  • 200 g czerwonego wina
                    • 2 l bulionu
                      • 1 szklanka mleka lub śmietanki

                        Przygotowanie:

                        Selera, cebulę i marchewkę kroimy w drobną kosteczkę. Boczek i mortadelę również kroimy w kostkę, po czym mielimy je jeszcze w mikserze. Na dużej patelni podsmażamy odrobinę oliwy, na którą wrzucamy selera, cebulę, marchewkę oraz mieszankę boczku z mortadelą. Całość podsmażamy przez około 10 minut.

                        Zobacz też: Spaghetti wegetariańskie – kuchnia włoska bez mięsa >>>Spaghetti alla carbonara

                        Składniki:

                        • 320 g spaghetti n.5 (ja lubię spaghettoni)
                          • 150 g Guanciale (podgardla wieprzowe)
                            • 100 g sera Pecorino Romano
                              • 1 jajko
                                • 4 żółtka jajka
                                  • pieprz

                                    Przygotowanie:

                                    Gotujemy wodę, w której ugotujemy makaron. Wrzącą wodę solimy, ale ostrożnie – sos z podgardla i sera Pecorina będzie słony sam w sobie. Kroimy w kostkę lub plasterki podgardla i podsmażamy je na patelni, nie dodając oliwy ani oleju. Podsmażamy do momentu, w którym tłuszcz stanie się przezroczysty, a kawałki podgardla chrupiące. Wtedy zdejmujemy je z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. Wbijamy jajka do miski i ubijamy je, dodając sera Pecorino i świeżo zmielonego pieprzu. Całość dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy; wtedy zaczynamy gotować makaron. Dodajemy połowę podgardla do mieszanki jajecznej i kiedy makaron będzie gotowy, wrzucamy go (po odcedzeniu) do sosu i mieszamy). Podajemy spaghetti alla carbonara od razu, posypując je jeszcze odrobiną Pecorino i świeżo zmielonym czarnym pieprzem na wierzchu, podając resztę podgardla.

                                    A na deser proponujemy: Przepis na pączki, łatwy i przyjemny

                                    Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości