Spaghetti z kremowymi ziemniakami, mulami, kremem cebulowym i pikantną oliwą - przepis Cristiny Catese

Cristina Catese w kuchni Dzień Dobry TVN
Cristina Catese w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Co kraj to obyczaj, dlatego zawartość wigilijnego czy świątecznego stołu nie wszędzie jest taka sama. W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała postne potrawy prosto z Włoch. Jak zrobić spaghetti z kremowymi ziemniakami, mulami, kremem cebulowym i pikantną oliwą? Sprawdź przepis.

Spaghetti z kremowymi ziemniakami, mulami, kremem cebulowym i pikantną oliwą - przepis

Spaghetti z kremowymi ziemniakami, mulami, kremem cebulowym i pikantną oliwą
Spaghetti z kremowymi ziemniakami, mulami, kremem cebulowym i pikantną oliwą
Spaghetti z kremowymi ziemniakami, mulami, kremem cebulowym i pikantną oliwą
Źródło: Ola Skowron/East News
  • 320 g spaghetti
  • 1 kg mule
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 duże białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • olej z papryczek chili
  • pietruszka - pęczek

Spaghetti z kremowymi ziemniakami, mulami, kremem cebulowym i pikantną oliwą - jak zrobić?

Mule

  1. Zacznij od usunięcia wszystkich tych, które są otwarte lub uszkodzone. Usuń bisior i umyj mule, czyszcząc je siatką lub skrobiąc nożem, aby usunąć zanieczyszczenia.
  2. Na nieprzywierającej patelni zrumienić ząbek czosnku, wyjąć go i dodać mule.
  3. Gotuj je przez około 2 minuty na dużym ogniu przykryte pokrywką.
  4. Gdy tylko się otworzą, zdejmij muszle i przełóż mule do miski z wodą z gotowania, po uprzednim przefiltrowaniu jej przez sitko. Dzięki temu małże nie wyschną.

Ziemniaki

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na nieprzywierającej patelni posiekaj cebulę i zrumień ją na 2 łyżkach oleju evo. Dodaj ziemniaki i pozwól im się gotować przez kilka minut.
  2. Skropić szklanką wody z gotowania małży i gotować. Jeśli woda wyschnie, kontynuuj z większą ilością płynu z gotowania małży.
  3. Gdy tylko ziemniaki się rozpadną, ubijaj je, aż powstanie krem. Odstawić.

Krem cebulowy

Cebulę pokroić w plastry i podsmażyć z łyżką oliwy na patelni, aż będzie przezroczysta, następnie zblendować i dodać 1 łyżkę oliwy z chili.

Makaron

  1. Odcedź spaghetti al dente, postaw krem ziemniaczany z powrotem na ogniu, dodaj mule i wlej spaghetti na patelnię. Aby zakończyć gotowanie, pomóż sobie kilkoma chochlami wody z gotowania makaronu lub płynem z mule.
  2. Spaghetti podawaj z kremem z ziemniakami i mulami, dodaj posiekaną natkę pietruszki i krople cebuli w oliwie z papryką chili.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości