Przepisy kulinarne

Makaron nigdy się nie nudzi. Proste i szybkie dania według przepisów Sebastiana Olmy

Przepisy kulinarne

Autor:
Jola
Marat
Źródło:
Sebastian Olma
Świderki, pióra i nitki, czyli makaron na obiad
Dzień Dobry TVNŚwiderki, pióra i nitki, czyli makaron na obiad

Sebastian Olma serwuje pyszne i proste w wykonaniu potrawy. Zobacz, jak przygotować klasyczny makaron Lubella z kolorową papryką, brokułami czy krewetkami.

Lubella makaron klasyczny świderek z kolorową papryką, oliwą czosnkową i serem feta

Składniki na oliwę czosnkową:

  • oliwa czosnkowa
  • 200 ml oliwy z pestek winogron
  • 4 główki czosnku
  • 2 łyżki pieprzu czarnego w ziarnach
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu

Jak przygotować oliwę czosnkową?

W małym rondelku podgrzej oliwę z pestek winogron dodając do niej całe główki czosnku, pieprz w ziarnach i gałązki rozmarynu. Trzymaj oliwę na bardzo małym ogniu około 30 minut. Następnie odcedź ją przez sitko.

Składniki na makaron z papryką i serem feta:

  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 5 szalotek
  • 1 papryczka chili zielona
  • 100 g zielonych oliwek
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 opakowanie makaronu Lubella typu świderki
  • 2 opakowania sera feta w kostce
  • 1 opakowanie rukoli

Jak przygotować makaron z papryką, oliwą czosnkową i serem feta?

  1. 1Na patelni podsmaż na wcześniej przygotowanej oliwie czosnkowej 3 kolory papryk dodając do nich pokrojoną szalotkę i papryczkę chili.
  2. 2Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu w posolonej wodzie. Następnie odcedzić i dodaj do gotowego sosu. Przełóż gotowym makaron do głębokiego naczynia i udekoruj liśćmi rukoli.
  3. 3Gdy papryka będzie miękka, dodaj na patelnię przecięte na pół zielone oliwki i ugotowany makaron. Całość mieszaj, dodając na koniec posiekaną natkę pietruszki i pokrojony w kostkę ser feta.
Makaron z papryką i serem feta
Jakub Kamiński/East News

Lubella makaron klasyczny spaghetti z brokułami, czosnkiem, szpinakiem i ziołowym pesto

Składniki na ziołowe pesto:

  • po 1 dużym pęczku natki pietruszki, bazylii, kolendry
  • 100 g migdałów
  • 200 g parmezanu
  • 250 ml oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • sól do smaku

Jak przygotować ziołowe pesto?

Świeże zioła zmiksuj razem z prażonymi migdałami, parmezanem i oliwą z oliwek. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i solą w płatkach. Gotowe pesto odstaw do wykończenia sosu.

Składniki na makaron z brokułami, czosnkiem, szpinakiem i ziołowym pesto:

  • 2 świeże brokuły
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 duże łyżki oleju do smażenia
  • 1 opakowanie młodego szpinaku
  • 1 opakowanie makaronu Lubella spaghetti
  • 100 g parmezanu w całości
  • 100 g płatków migdałów

Jak przygotować makaron z brokułami, czosnkiem, szpinakiem i ziołowym pesto?

  1. 1Makaron spaghetti ugotuj w posolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.
  2. 2Brokuły potnij na mniejsze różyczki, blanszuj około 2 minuty w posolonej wodzie, a następnie przełóż na patelnię z podsmażonym wcześniej czosnkiem w ząbkach i smaż razem przez około 2-3 minuty.
  3. 3Dodaj sos pesto i liście młodego szpinaku, zdejmij patelnię z ognia, aby sos się nie rozwarstwił.
  4. 4Na koniec dodaj ugotowany makaron spaghetti i całość dokładnie wymieszaj. Przełóż makaron do dużego naczynia, udekoruj plastrami parmezanu, świeżymi ziołami i prażonymi płatkami migdałów.
Makaron z brokułami
Jakub Kamiński/East News

Lubella makaron klasyczny pióra w sosie pomidorowym z krewetkami i grillowaną cytryną

Składniki na makaron w sosie pomidorowym z krewetkami i grillowaną cytryną:

  • 3 cytryny
  • 50 g cukru
  • 1 kg krewetek typu 16/20 z ogonkami
  • 1 kg makaronu Lubella typu pióra
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 sztuka czerwonego chili
  • 50 g kaparów małych
  • 3 szalotki
  • 1 l sosu pomidorowego
  • sól do smaku
  • natka pietruszki

Jak przygotować makaron w sosie pomidorowym z krewetkami i grillowana cytryną?

  1. 1Krewetki obierz z pancerza, opłucz w zimnej wodzie i zostaw na papierowym ręczniku, aby się osuszyły. Ogony krewetek możesz delikatnie naciąć wzdłuż.
  2. 2Cytrynę przetnij na pół, zanurz w cukrze i przesmaż na patelni grillowej, aż zrobi się karmelowa powłoka.
  3. 3Makaron pióra wsyp do gotującej się wody z solą, gotuj według opisu na opakowaniu. Na patelni podsmaż delikatnie czosnek razem z posiekanym czerwonym chili, krewetkami, kaparami i cebulą szalotką. Po kilku minutach smażenia dodaj na patelnię sos pomidorowy i poczekaj, aż delikatnie odparuje. Sos dopraw do smaku solą i posiekaną natką pietruszki.
  4. 4Do gotowego sosu dodaj ugotowany makaron, przełóż na miskę i udekoruj grillowaną cytryną.
Makaron z krewetkami
Jakub Kamiński/East News

Zobacz także:

Autor:Jola Marat

Źródło: Sebastian Olma

Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości