Konkurs jedzenia pyr z gzikiem na czas
Wyjątkowy turniej został zorganizowany przez Poznańskie Muzeum Pyry w ramach Festiwalu Tradycji Poznańskich. Mieszkańcy województwa wielkopolskiego i spragnieni wrażeń turyści mieli szansę kibicować dziesięciu smakoszom, którzy zasiedli do stołu zastawionego 40 kilogramami pyr z gzikiem w tradycyjnym wydaniu.
Przepisy Grzegorza Zawieruchy
Gotowane w mundurkach ziemniaki z twarogiem stanowią ważny element jadłospisu poznaniaków. Nie dziwi zatem fakt, że uczestnicy konkursu z przyjemnością podjęli się nietypowego zadania. Zwycięzca rywalizacji w ciągu trzydziestu minut zjadł ponad 2 kilogramy specjału.
Pyry z gzikiem na Festiwalu Tradycji Poznańskich
Organizatorzy turnieju nie ukrywają, że zależy im na popularyzacji wielkopolskiego dania w całym kraju. Konkurs jedzenia pyr z gzikiem z całą pewnością zostanie powtórzony. Co ciekawe, zwycięzca pierwszej edycji turnieju pochodzi z województwa śląskiego i nigdy wcześniej nie jadł ziemniaków z twarogiem.
- Czuję się, jakbym przebiegł maraton. Dałoby radę więcej zjeść, tylko nie przejdzie przez gardło już (...). Całkiem dobre danie, ale więcej już nie zjem, nigdy w życiu - stwierdził pan Krzysztof, który w nagrodę za nieprzeciętny apetyt otrzymał poduszkę w kształcie pyry, certyfikat i zapas gzika.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Krakowskie wakacje z kulturą w Akademii Sztuk Teatralnych. "Nauczyłem się pracy z tremą i lepszego zrozumienia siebie"
- Co warto zobaczyć w Siedlcach? Miasto świętuje 475. urodziny
- Letni wysyp grzybów - gdzie i jak ich szukać? Zobacz mapę grzybów
Autor: Magdalena Brzezińska
Źródło: gloswielkopolski.pl, radiopoznan.fm
Źródło zdjęcia głównego: ARTindividual/Getty Images