Co warto wiedzieć o cukrze nierafinowanym i jego wpływie na zdrowie?

Cukier
Cukier nierafinowany - kalorie, właściwości, skład. Co warto wiedzieć?
Źródło: Aphirak Thila/GettyImages
Cukier nierafinowany to cukier, który poza sacharozą zawiera melasę i jest źródłem składników mineralnych, takich jak: fosfor, wapń, mangan, żelazo, potas. Zdecydowanie bardziej popularny od cukru nierafinowanego buraczanego jest jednak ten wytwarzany z trzciny cukrowej.

Cukier nierafinowany ma niewiele niższą wartość energetyczną od rafinowanego, dlatego nie jest polecany osobom na diecie. Nie jest on też idealnym produktem dla pacjentów chorujących na cukrzycę. Osoby zdrowe mogą go używać do przygotowania przetworów, deserów, marynat.

Artykuł w skrócie:
  • Cukier nierafinowany - co to znaczy?
  • Cukier brązowy – nierafinowany czy rafinowany?
  • Odmiany cukru trzcinowego nierafinowanego.
  • Co warto wiedzieć o cukrze nierafinowanym?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

DD_20251001_Cukier_napisy
Słodziki przyspieszają dojrzewanie u dzieci - napisy
Źródło: Dzień Dobry TVN

Cukier nierafinowany - co to znaczy?

Cukier rafinowany buraczany to obecnie najpopularniejszy gatunek cukru w Polsce. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ produkcja buraka cukrowego, z którego powstaje cukier biały, stanowi ważny element naszego rolnictwa. Niewielkim zainteresowaniem cieszy się cukier nierafinowany buraczany. Rzadko można spotkać go na sklepowych półkach, dostępny jest w sklepach internetowych. Osoby szukające nieprzetworzonych produktów spożywczych częściej wybierają cukier brązowy nierafinowany, który produkowany jest z trzciny cukrowej. Panuje przekonanie, że jest on zdrowszy.

Warto wyjaśnić, jaka jest różnica pomiędzy cukrem nierafinowanym a rafinowanym. Wspomniany biały cukier to cukier, który wskutek oczyszczania pozbawiony zostaje melasy, traci on też niemal wszystkie składniki mineralne. Cukier rafinowany to w 99%  sacharoza. Niestety dwucukier, o którym mowa, jest pozbawiony wartości odżywczych, których potrzebuje ludzki organizm. Z kolei cukier trzcinowy nierafinowany używany do przetworów czy słodzenia kawy zawiera melasę. Ma ona wpływ na kolor, smak, aromat cukru oraz na jego skład.

Cukier nierafinowany zawiera mniej sacharozy (80%) niż rafinowany i jest źródłem niewielkiej ilości składników mineralnych, takich jak: żelazo, wapń, fosfor, mangan czy potas. Ponadto cukier surowy nie jest źródłem dodatkowych substancji chemicznych, jak kwas fosforowy, kwas mrówkowy czy dwutlenek siarki, które są obecne w cukrze rafinowanym.

Cukier brązowy – nierafinowany czy rafinowany?

Niestety cukier nierafinowany, który swoje właściwości zawdzięcza melasie, bardzo często jest podrabiany. W sklepach można znaleźć cukier brązowy, który jedynie udaje produkt nieprzetworzony. W rzeczywistości jest to cukier rafinowany zabarwiony melasą lub karmelem. Aby uniknąć pomyłki, należy czytać etykiety na opakowaniach produktów spożywczych, które zawierają ich skład.

Odmiany cukru trzcinowego nierafinowanego

Jedną z odmian cukru nierafinowanego jest cukier Demerara, stanowi on produkt pierwszej krystalizacji syropu trzcinowego. Jego nazwa pochodzi od nazwy kolonii holenderskiej, która w XVIII wieku znajdowała się w środkowej części Gujany w Ameryce Południowej. Jej specjalnością było przetwarzanie lokalnych roślin (np. kakaowców, trzciny cukrowej) na produkty spożywcze. Cukier Demerara, który jest lekko wilgotny, tworzą złote słodkie kryształki. Z reguły służy on jako dodatek do kawy, szerokiej gamy deserów na zimno, ciastek, konfitur, owoców, a także stanowi ozdobę i podkreśla aromat przygotowanych potraw.

Tymczasem produktem trzeciej krystalizacji syropu trzcinowego jest cukier Muscovado, którego nazwa oznacza „nierafinowany”. Nazywany jest on również „cukrem z Barbadosu”. Powstaje z suszonej na słońcu melasy, którą rozciera się na kryształki. Charakteryzuje się ciemnobrązowym kolorem, odpornością na wysokie temperatury i ma większą wartość niż inne brązowe cukry. Biorąc pod uwagę jego wartość odżywczą, porównuje się go do miodu. Poza składnikami mineralnymi w skład cukru z Barbadosu wchodzą antyoksydanty i witaminy (A, C, B1, B2, B3, B5 i B). Muscovado można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Dodaje się go do karmelowych deserów, marynat do mięsa, dań chilli.

Co jeszcze warto wiedzieć o cukrze nierafinowanym?

Pojawienie się na polskim rynku cukru nierafinowanego było nadzieją dla diabetyków, których dieta powinna być wolna od cukru rafinowanego. Niestety prawdą jest, że cukier surowy, podobnie jak zwykły, wyróżnia się wysokim indeksem glikemicznym. Nierafinowany produkt tak samo jak ten pozbawiony melasy jest głównie źródłem sacharozy i również powoduje gwałtowne skoki glukozy we krwi. Osoby zmagające się z cukrzycą powinny na stałe wykluczyć ze swojej diety tego rodzaju produkty, zamiast nich mogą spożywać cukier brzozowy. Ksylitol powinien zastąpić cukier buraczany i trzcinowy również w diecie osób starających się schudnąć. Cukier brązowy nierafinowany to aż 396 kcal w 100 g produktu.

Niestety cukier surowy kosztuje więcej niż cukier biały. Osoby, które zastanawiają się, dlaczego cukier nierafinowany jest droższy, powinny wiedzieć, że ma to związek m.in. z koniecznością eksportu cukru trzcinowego do Polski. W przeciwieństwie do cukru buraczanego, cukier trzcinowy produkowany jest z rośliny, która nie rośnie w naszym klimacie. Wytwarzany jest on z wieloletniej trawy, która występuje w klimacie tropikalnym i subtropikalnym.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości