Termogeniki, czyli tzw. "spalacze tłuszczu", cieszą się ogromną popularnością wśród osób chcących pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Jak dokładnie działają? Co jeść, by przyspieszyć metabolizm?
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Ze względu na stwierdzenie zanieczyszczenia surowca nadchloranem muszą zniknąć z rynku niektóre partie herbat miętowych. Które znalazły się na liście?
Drożyzna to temat, który nie schodzi z ust Polek i Polaków. Do sieci właśnie trafił najnowszy "Indeks cen w sklepach detalicznych". Wyższe kwoty zanotowano we wszystkich z 12 analizowanych kategorii produktów.
O których produktach mowa?
Mięso oddzielone mechaniczne budzi wiele kontrowersji. Wiele osób zastanawia się, co tak naprawdę można znaleźć w niektórych produktach i jak dużo ma to wspólnego z prawdziwym mięsem. Sprawdź, w jaki sposób powstaje MOM i w jakich artykułach spożywczych występuje.
Produkcja jedzenia to bardzo złożony proces. Zanim jakiś produkt trafi na stół, musi przejść szereg kontroli i testów, które ocenią jego jakość. Jakie certyfikaty są nadawane? Na co warto zwrócić uwagę podczas zakupów, aby mieć pewność, że to, co serwujemy sobie i najbliższym, jest naprawdę zdrowe i wartościowe?
Substancje wzmacniające smak, poprawiające kolor oraz konserwujące dodawane są niemal do każdego produkty. Choć same w sobie nie są szkodliwe, to podczas zakupów lepiej wypierać te produkty, które ich nie zawierają. Dlaczego?
W obecnych czasach produkty - zanim trafią na nasze talerze - potrafią przemierzyć cały świat. Nawet te typowo polskie, jak jabłka, pomidory czy miód. O tym, że warto kupować żywność „ze swojego podwórka” i sprawdzać na opakowaniu kraj pochodzenia przekonywała Katarzyna Bosacka, prowadząca program „MądrzeJEMY”.
Od początku roku rolnicy mogą sprzedawać żywność z "pierwszej ręki". Czy daje to gwarancję, że warzywa lub mięso będą świeższe, smaczniejsze i zdrowsze? O tym, na co zwrócić uwagę kupując mięso i warzywa prosto od rolnika rozmawialiśmy z dr Agnieszką Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia i Arturem Morozem, szefem kuchni.