produkty żywnościowe

    produkty żywnościowe

    Produkcja jedzenia to bardzo złożony proces. Zanim jakiś produkt trafi na stół, musi przejść szereg kontroli i testów, które ocenią jego jakość. Jakie certyfikaty są nadawane? Na co warto zwrócić uwagę podczas zakupów, aby mieć pewność, że to, co serwujemy sobie i najbliższym, jest naprawdę zdrowe i wartościowe?

    W obecnych czasach produkty - zanim trafią na nasze talerze - potrafią przemierzyć cały świat. Nawet te typowo polskie, jak jabłka, pomidory czy miód. O tym, że warto kupować żywność „ze swojego podwórka” i sprawdzać na opakowaniu kraj pochodzenia przekonywała Katarzyna Bosacka, prowadząca program „MądrzeJEMY”.

    Od początku roku rolnicy mogą sprzedawać żywność z "pierwszej ręki". Czy daje to gwarancję, że warzywa lub mięso będą świeższe, smaczniejsze i zdrowsze? O tym, na co zwrócić uwagę kupując mięso i warzywa prosto od rolnika rozmawialiśmy z dr Agnieszką Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia i Arturem Morozem, szefem kuchni.