produkty żywnościowe

    produkty żywnościowe

    Drożyzna to temat, który nie schodzi z ust Polek i Polaków. Do sieci właśnie trafił najnowszy "Indeks cen w sklepach detalicznych". Wyższe kwoty zanotowano we wszystkich z 12 analizowanych kategorii produktów.

    O których produktach mowa?

    Mięso oddzielone mechaniczne budzi wiele kontrowersji. Wiele osób zastanawia się, co tak naprawdę można znaleźć w niektórych produktach i jak dużo ma to wspólnego z prawdziwym mięsem. Sprawdź, w jaki sposób powstaje MOM i w jakich artykułach spożywczych występuje.

    Produkcja jedzenia to bardzo złożony proces. Zanim jakiś produkt trafi na stół, musi przejść szereg kontroli i testów, które ocenią jego jakość. Jakie certyfikaty są nadawane? Na co warto zwrócić uwagę podczas zakupów, aby mieć pewność, że to, co serwujemy sobie i najbliższym, jest naprawdę zdrowe i wartościowe?

    Substancje wzmacniające smak, poprawiające kolor oraz konserwujące dodawane są niemal do każdego produkty. Choć same w sobie nie są szkodliwe, to podczas zakupów lepiej wypierać te produkty, które ich nie zawierają. Dlaczego?

    W obecnych czasach produkty - zanim trafią na nasze talerze - potrafią przemierzyć cały świat. Nawet te typowo polskie, jak jabłka, pomidory czy miód. O tym, że warto kupować żywność „ze swojego podwórka” i sprawdzać na opakowaniu kraj pochodzenia przekonywała Katarzyna Bosacka, prowadząca program „MądrzeJEMY”.

    Od początku roku rolnicy mogą sprzedawać żywność z "pierwszej ręki". Czy daje to gwarancję, że warzywa lub mięso będą świeższe, smaczniejsze i zdrowsze? O tym, na co zwrócić uwagę kupując mięso i warzywa prosto od rolnika rozmawialiśmy z dr Agnieszką Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia i Arturem Morozem, szefem kuchni.