W jakich produktach jest ukryty cukier? "Ten, którego nie widzimy"

W jakich produktach jest ukryty cukier? "Bardzo szkodliwy dla naszego organizmu"
Co z tym cukrem? - napisy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Cukier jest nieodłącznym dodatkiem do żywności. Znajduje się nie tylko w słodyczach, ale również w takich produktach spożywczych, w których wydawać by się mogło, że nie powinno go być. Nie czytając składów, możemy zupełnie nieświadomie spożywać jego duże ilości. Co się dzieje, kiedy regularnie przekraczamy dzienną zalecaną dawkę? Na te i inne pytania odpowiedział w Dzień Dobry TVN Michał Wrzosek, dietetyk kliniczny.

Gdzie kryje się cukier?

Cukier dodawany jest do różnego rodzaju produktów spożywczych. Jest w napojach, wytrawnych daniach, sosach, a nawet, co zaskakujące, w słonych przekąsach. Jak wpływa na nasze ciało i zdrowie?

- Cukier w płynie jest dla naszego organizmu bardzo szkodliwy, dlatego że go często nie zauważamy. On nas bardzo mało syci. Wypijamy puszkę coli zamiast wody i to sprawia, że dostarczamy dużo cukru. Szybko też podnosi się poziom cukru w organizmie i on musi odpowiedzieć na to, wydzielając specjalne hormony. Gdy robimy to regularnie, może to nas doprowadzić do złego miejsca. Polak średnio w ciągu roku spożywa 43 kg cukru. Największym problemem jest ten cukier, którego nie widzimy, który kryje się w takich produktach jak ketchup, sosy, napoje - wskazał Michał Wrzosek.

Ile cukru jest w ketchupie?

- Ma 30 g cukru na 100 g. Z kolei sos barbeque ma 50 g cukru na 100 g. To bardzo dużo. W popularnym fast foodzie jest kawa, która ma więcej cukru niż porcja lodów - podkreślił dietetyk kliniczny.

Nadmiar cukru niekorzystnie wpływa na zdrowie

Cukier ma szkodliwy wpływ na zęby i może powodować próchnicę. To dopiero początek listy negatywnych skutków regularnego spożywania zbyt dużej ilości tego produktu.

- Od samego początku, czyli jama ustna, próchnica. To jest ogromny problem u dzieci. Cukier ma bardzo szkodliwy wpływ na nasze zęby. Mamy ryzyko niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Nadmiar cukru może zwiększać ryzyko nowotworu piersi. Największym problemem jest tzw. zespół metaboliczny, który najczęściej jest powiązany z nadwagą i otyłością. To nie jest tak, że każdy gram cukru nam szkodzi. To nadmiar cukru jest szkodliwy - tłumaczył specjalista.

Zatem jaka jest dozwolona dawka cukru? - WHO zaleca, że cukier nie powinien przekraczać 10 proc. naszej wartości energetycznej diety. Co ważne, w to nie wlicza się cukier zawarty w owocach. Owoce powinniśmy jeść i my, Polacy, jemy ich zdecydowanie za mało. Ale za to wlicza się ten, który jest w miodzie, syropie klonowym, w sokach owocowych - wyliczył gość Dzień Dobry TVN.

Całą rozmowę znajdziesz w materiale wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Skocz do sklepu TVN!
Skocz do sklepu TVN!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości