Kanapka z grillowanymi szparagami, beszamelem, szynką i serem - przepis Jaśka Kuronia

Jasiek Kuroń w kuchni Dzień Dobry TVN z przepisami na Dzień Babci.
Jasiek Kuroń
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem połączenie nowalijek z mięsem. Jak zrobić kanapkę z grillowanymi szparagami, beszamelem, szynką i serem? Sprawdź przepis Jaśka Kuronia.

Kanapka z grillowanymi szparagami, beszamelem, szynką i serem

Składniki:

  • 30 g masła
    • 20 g mąki pszennej
      • 300 ml mleka
        • sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa
          • 1 bagietka
            • 2 łyżki oliwy
              • 20 zielonych szparagów
                • sok z ½ cytryny
                  • 200 g gotowanej wędliny dobrej jakości
                    • 200 g startego sera typu gruyere
                      • sól, pieprz

                        Kanapka z grillowanymi szparagami, beszamelem, szynką i serem - sposób przygotowania

                        1. W rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszając rózgą smaż je przez minutę.
                          1. Wlej mleko i mieszając doprowadź do zgęstnienia sosu. Dopraw solą, gałką i pieprzem.
                            1. Na oliwie grilluj szparagi, na koniec dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
                              1. Bagietkę przekrój na pół i podziel na 3 kawałki. Posmaruj każdy kawałek beszamelem, ułóż plastry szynki i posyp całość serem. Wstaw do pieca z włączonym górnym rusztem na 3 – 4 minuty.

                                Zobacz także:

                                Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                Materiał promocyjny

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana