Kanapka z grillowanymi szparagami, beszamelem, szynką i serem
Składniki:
- 30 g masła
 - 20 g mąki pszennej
 - 300 ml mleka
 - sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa
 - 1 bagietka
 - 2 łyżki oliwy
 - 20 zielonych szparagów
 - sok z ½ cytryny
 - 200 g gotowanej wędliny dobrej jakości
 - 200 g startego sera typu gruyere
 - sól, pieprz
 
Kanapka z grillowanymi szparagami, beszamelem, szynką i serem - sposób przygotowania
- W rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszając rózgą smaż je przez minutę.
 - Wlej mleko i mieszając doprowadź do zgęstnienia sosu. Dopraw solą, gałką i pieprzem.
 - Na oliwie grilluj szparagi, na koniec dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
 - Bagietkę przekrój na pół i podziel na 3 kawałki. Posmaruj każdy kawałek beszamelem, ułóż plastry szynki i posyp całość serem. Wstaw do pieca z włączonym górnym rusztem na 3 – 4 minuty.
 
Zobacz także:
- Czy nowalijki są zdrowe? "Trzeba znaleźć złoty środek" - zauważa dietetyk i radzi, jak to zrobić
 - Nowalijki, które warto wyhodować samodzielnie. Sprawdź, jak to zrobić
 - Szybki makaron z nowalijkami – przepis Mariety Mareckiej
 
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
podziel się: