Kanapka z grillowanymi szparagami, beszamelem, szynką i serem - przepis Jaśka Kuronia

Jasiek Kuroń w kuchni Dzień Dobry TVN z przepisami na Dzień Babci.
Jasiek Kuroń
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem połączenie nowalijek z mięsem. Jak zrobić kanapkę z grillowanymi szparagami, beszamelem, szynką i serem? Sprawdź przepis Jaśka Kuronia.

Kanapka z grillowanymi szparagami, beszamelem, szynką i serem

Składniki:

  • 30 g masła
  • 20 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa
  • 1 bagietka
  • 2 łyżki oliwy
  • 20 zielonych szparagów
  • sok z ½ cytryny
  • 200 g gotowanej wędliny dobrej jakości
  • 200 g startego sera typu gruyere
  • sól, pieprz

Kanapka z grillowanymi szparagami, beszamelem, szynką i serem - sposób przygotowania

  1. W rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszając rózgą smaż je przez minutę.
  2. Wlej mleko i mieszając doprowadź do zgęstnienia sosu. Dopraw solą, gałką i pieprzem.
  3. Na oliwie grilluj szparagi, na koniec dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  4. Bagietkę przekrój na pół i podziel na 3 kawałki. Posmaruj każdy kawałek beszamelem, ułóż plastry szynki i posyp całość serem. Wstaw do pieca z włączonym górnym rusztem na 3 – 4 minuty.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości