Kanapka z grillowanymi szparagami, beszamelem, szynką i serem
Składniki:
- 30 g masła
- 20 g mąki pszennej
- 300 ml mleka
- sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa
- 1 bagietka
- 2 łyżki oliwy
- 20 zielonych szparagów
- sok z ½ cytryny
- 200 g gotowanej wędliny dobrej jakości
- 200 g startego sera typu gruyere
- sól, pieprz
Kanapka z grillowanymi szparagami, beszamelem, szynką i serem - sposób przygotowania
- W rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszając rózgą smaż je przez minutę.
- Wlej mleko i mieszając doprowadź do zgęstnienia sosu. Dopraw solą, gałką i pieprzem.
- Na oliwie grilluj szparagi, na koniec dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Bagietkę przekrój na pół i podziel na 3 kawałki. Posmaruj każdy kawałek beszamelem, ułóż plastry szynki i posyp całość serem. Wstaw do pieca z włączonym górnym rusztem na 3 – 4 minuty.
Zobacz także:
- Czy nowalijki są zdrowe? "Trzeba znaleźć złoty środek" - zauważa dietetyk i radzi, jak to zrobić
- Nowalijki, które warto wyhodować samodzielnie. Sprawdź, jak to zrobić
- Szybki makaron z nowalijkami – przepis Mariety Mareckiej
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
podziel się: