Rzodkiewka to bardzo popularne warzywo korzeniowe, cenione ze względu na charakterystyczny pikantny smak i właściwości zdrowotne. Uprawa rzodkiewki cieszy się ogromnym powodzeniem, zarówno w przydomowych ogródkach, jak i na domowych parapetach. Jeśli tylko weźmiemy pod uwagę kilka podstawowych zasad jej uprawy, już po kilku tygodniach będziemy mogli cieszyć się smakiem świeżych warzyw.
Rzodkiewka – uprawa w gruncie
Uprawa rzodkiewki jest bardzo prosta, roślina nie ma bowiem wysokich wymagań glebowych i pielęgnacyjnych. W ogrodzie możemy ją wysiewać kilkakrotnie, wczesną wiosną i jesienią. Rzodkiewka to roślina krótkiego dnia – bardzo mocno reaguje na ilość dostarczanego światła słonecznego. Gdy światła jest za dużo, wypuszcza kwiaty i przestaje inwestować w korzenie. Dlatego uprawa rzodkiewki najlepiej udaje się wczesną wiosną i późnym latem, kiedy dzień nie jest zbyt długi.
Porady dietetyków
Rzodkiewka udaje się na większości gruntów, jednak najlepiej rośnie na glebach piaszczysto-gliniastych, przepuszczalnych i bogatych w próchnicę. Przed wysianiem rzodkiewki możemy nawieźć glebę za pomocą obornika lub innego naturalnego nawozu.
Uprawa rzodkiewki najlepiej udaje się w miejscach słonecznych. Bez dostępu słońca roślina nie jest w stanie wytworzyć kształtnych zgrubień na korzeniach, które są celem jej uprawy. Rzodkiewka dobrze rośnie w towarzystwie innych roślin – możemy stosować uprawę współrzędną z sałatą, pomidorami lub cebulą. Warto również pamiętać o zmianowaniu – nie wysiewajmy rzodkiewki ciągle w tym samym miejscu, może to bowiem narazić roślinę na ataki chorób i pasożytów.
Uprawa rzodkiewki pod osłonami sprawdzi się, jeśli chcemy uzyskać wcześniejszy plon. Rzodkiewka uprawiana pod osłonami może być wysiewana już w połowie stycznia lub na początku lutego, pierwsze warzywa uzyskamy więc w okolicach marca.
Aby jednak uprawa rzodkiewki w tunelu bądź w szklarni była udana, trzeba zapewnić jej odpowiednią temperaturę. Roślina jest co prawda odporna na przymrozki, jednak aby warzywa były wysokiej jakości, w dzień temperatura pod osłoną nie powinna spadać poniżej 15 stopni, w nocy zaś poniżej 5.
Rzodkiewka – uprawa w domu, w doniczkach
Rzodkiewkę z powodzeniem można uprawiać również w doniczkach i pojemnikach – domowa uprawa rzodkiewki nie różni się znacznie od uprawy w gruncie. Uprawa rzodkiewki w domu wymaga wyboru słonecznego stanowiska i odpowiedniego pojemnika. Optymalna głębokość doniczki do uprawy rzodkiewki to 40 centymetrów – w mniejszych pojemnikach warzywo nie będzie w stanie zawiązać krągłych zgrubień korzeniowych, które chcemy zjeść.
Do uprawy rzodkiewki powinniśmy wybrać miejsce słoneczne lub półcieniste. Jeśli warzywo otrzyma za mało słońca, rozwinie bujne liście zamiast korzenia, jeśli jednak słońca będzie za dużo, może dojść do przerostu i zdrewnienia korzenia. Dobrym rozwiązaniem będzie posadzenie rzodkiewki w towarzystwie innych warzyw (sałata, pomidory), które dadzą jej cień w zbyt słoneczne dni.
Rzodkiewkę wysiewa się do doniczek wiosną lub późnym latem, pamiętając, że jest to roślina krótkiego dnia. Optymalna odległość między nasionami powinna wynosić 5-10 centymetrów. Na zbiory możemy liczyć po 30-40 dniach od momentu wysiewu. Jeśli chcemy mieć dostęp do świeżych warzyw przez dłuższy czas, można ponowić siew kilkakrotnie w kilkutygodniowych odstępach.
Kiełki rzodkiewki – uprawa w domu
Kiełki to doskonały sposób na zapewnienie sobie dostępu do świeżych witamin – również w miesiącach zimowych. Kiełki rzodkiewki dobrze nadają się do domowej uprawy, są też świetnym pomysłem dla osób, które zimą tęsknią za smakiem tego warzywa. Mają one bardzo zbliżony smak do samej rzodkiewki, w niektórych przypadkach odznaczają się nawet nieco ostrzejszym aromatem.
Jak wyhodować kiełki z rzodkiewki? Nasiona moczymy w wodzie przez około cztery godziny. Następnie układamy je na płaskim talerzu wyłożonym gazą apteczną lub watą. Tak przygotowany siew przykrywamy na 24 godziny, pamiętając, aby podlewać go dwa razy dziennie. Kiedy nasiona wykiełkują, ustawiamy talerz na ocienionym parapecie i czekamy, aż osiągną 3-4 centymetry wzrostu. Możemy w międzyczasie spryskiwać je wodą.
Zobacz także:
- Reakcja łańcuchowa. Nowalijki. Nie wybierajmy rzodkiewek wielkości pomidora!
- Czy nowalijki są zdrowe? "Trzeba znaleźć złoty środek" - zauważa dietetyk i radzi, jak to zrobić
- Wiosenne dania, czyli nowalijki według Sebastiana Olmy
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Annamoskvina/Getty Images