Porady

Czy nowalijki są zdrowe? "Trzeba znaleźć złoty środek" - zauważa dietetyk i radzi, jak to zrobić

Porady

Wiosna, wiosna, ach to Ty - aż chciałoby się zanucić. Nadeszła nowa pora roku, a wraz z nią nowe warzywa, pierwsze w tym sezonie. Jeść nowalijki czy nie, oto jest pytanie - aby nasycić naszą ciekawość, prośbę o radę kierujemy do dietetyczki - dr Wanda Baltaza zapewnia nam jak najtreściwsze wyjaśnienie.

Nowalijki - jeść czy nie?

Nowalijki to pierwsze warzywa, jakie pojawiają się w danym sezonie. To dzięki nim na targach robi się znacznie bardziej kolorowo, a oferta lokalnych bazarków pozwala nam wreszcie zróżnicować codzienną dietę. Niestety, dochodzą do nas też i głosy przestrzegające przed spożywaniem nowalijek. Czy rzeczywiście młode warzywa mogą okazać się bardziej szkodliwe niż zdrowe?

- Trzeba znaleźć w tym wszystkim złoty środek - uspokaja dr Wanda Baltaza. - Jak zwykle trochę straszą - zaznacza w odniesieniu do zniechęcających do nowalijek głosów krytyki. Przypomina też, że teorie zawsze dzielą się na te "za" i "przeciw". W przypadku tych drugich, argumentem "przetargowym" jest obawa przed pestycydami, azotanami i innymi szkodliwymi substancjami. - Niestety, żyjemy w takich czasach, że w praktycznie każdym produkcie spożywczym one będą - przypomina dietetyk i od razu zaznacza, że na szczęście istnieją normy regulujące i określające stężenie pestycydów, by dany produkt był wskazany do spożycia.

Jakie nowalijki wybierać?

- Na pewno musimy pamiętać, że wszystkie warzywa korzeniowe będą dużo wchłaniać z gleby - precyzuje dr Wanda Baltaza i za przykład podaje marchewkę zaznaczając, że jest w niej dużo metali ciężkich. - Nie ma w tej chwili produktów spożywczych, które byłyby tak do końca zdrowe - zauważa. Zamiast skupiać się na poszukiwaniu tego, co "idealnie dobre", warto zacząć od kondycji swojego własnego ciała. - Trzeba zadbać o wydolność i zdolność regeneracyjną naszego organizmu - zdaniem naszej rozmówczyni to podstawa. Klucz? Zdrowa wątroba.

Jak poznać nowalijkę? - Wszystko zależy od uprawy. Niestety, nie jesteśmy w stanie powiedzieć "o to jest nowalijka, a to niekoniecznie" - tłumaczy obrazowo dr Baltaza. - To bardzo ciężkie do odróżnienia. Mamy teraz produkcję żywności na masową skalę i w różnych krajach różne gatunki są uprawiane przez cały rok.

Dlaczego warto jeść nowalijki?

Nowalijki są niezwykle pożywne i warto je jeść. - To warzywa, więc przede wszystkim dostarczamy witamin, głównie witaminy C, składników mineralnych, antyoksydantów - wylicza dr Wanda Baltaza i za przykład takiego "nowalijkowego dobrodziejstwa" podaje beta-karoten. To nie wszystko. - Mają również dużo błonnika rozpuszczalnego, który dobrze będzie pobudzał nasze jelita do pracy, co wpływa na oczyszczanie - mówi, odnosząc się do wspomnianego wcześniej samodzielnego regenerowania się organizmu.

- Co więcej, część nowalijek możemy uprawiać sami - zaznacza dietetyk. To dobra rada dla tych, którzy mają wątpliwości co do warzyw dostępnych w sklepach czy na targach. - Można zrobić balkonowe uprawy, pomidorków koktajlowych, szczypiorku, młodej cebulki - zachęca. Jeść zielono? Właśnie o to chodzi.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

Zobacz też:

Tężyczka utajona - czym jest tajemnicza choroba? "Dotyczy kobiet w wieku 30-50 lat, aktywnych zawodowo i sportowo"

Miód majowy - czyli syrop z mniszka lekarskiego. Jak zrobić i jakie ma właściwości?

Anita Werner opiekuje się niepełnosprawnym tatą. "Wiem, jak to jest, gdy trzeba stanąć nagle przed wyzwaniem"

Autor: Ola Lipecka

Tagi:
Prowadzący:
Tagi:
Prowadzący:
Pozostałe wiadomości