Cukinia w cieście naleśnikowym - przepisy

Smażone plastry cukinii na białym talerzu
Fot. Maryna Iaroshenko / Getty Images
Cukinia w cieście naleśnikowym to świetny pomysł na lekki, pożywny, a przede wszystkim niezwykle szybki w przygotowaniu obiad. Poznaj najlepsze przepisy na to nieskomplikowane, ale bardzo smaczne danie, które zadowoli także wegetarian! Lekkostrawne danie jest też dobre dla osób, które nie lubią zbędnie obciążać swojego żołądka. Jak widać, z poznania przepisu na to danie płyną niemal same zalety!

Warto w tym miejscu wspomnieć, że cukinia inaczej jest nazywana kabaczkiem (nazwa jest stosowana wymiennie w zależności od regionu kraju). Można ją jeść zarówno smażoną, jak i surową. Ze względu na jej smak i wartości odżywcze, które zawiera, cukinia jest jednym z 20 najczęściej uprawianych warzyw w Polsce! Możesz wykorzystać ją jako podstawę dania, do przyrządzenia leczo, a nawet do pieczenia ciast. Jest to warzywo lekkostrawne i łagodne w swym smaku, dlatego szczególnie cenią ją sobie osoby będące na diecie, poleca się ją także dla małych dzieci.

Cukinia – źródło witamin

Cukinia należy do warzyw dyniowatych i pochodzi z Meksyku i Ameryki Południowej. Maksymalnie może osiągnąć długość nawet 40 centymetrów, ale zrywa się ją zwykle znacznie wcześniej, gdy osiągnie długość około 20 centymetrów – wtedy jest najdelikatniejsza w smaku. Do Polski warzywo trafiło z Włoch i to temu krajowi zawdzięczamy jej nazwę. W języku włoskim bowiem la zucchina to nazwa małej dyni. W zależności od odmiany może być ciemnozielona, pasiasta albo żółta. Co chyba najważniejsze – cukinia zawiera szereg substancji, które dobrze wpływają na nasz organizm, należą do nich między innymi: żelazo, magnez, potas, witaminy: A, C, K, PP, B1, a także beta-karoten. Warto również wiedzieć, że nawet skórka cukinii jest jadalna, a szczególnie dobrze smakuje ta, która pochodzi z młodych okazów.

Smażona cukinia w cieście naleśnikowym – przepis

Składniki:

(porcja dla 2 osób)

· 1 duża cukinia,

· 1 kurze jajo,

· ½ szklanki mleka,

· około ¾ szklanki mąki kukurydzianej,

· ½ łyżeczki proszku do pieczenia,

· sól.

Przygotowanie:

Mąkę, jajko, mleko i proszek do pieczenia dokładnie wymieszaj, aż powstanie ciasto nieco gęstsze niż na klasyczne naleśniki. Ciasto posyp szczyptą soli dla smaku.

Cukinię pokrój w plastry, a następnie jej kawałki zamocz w cieście, tak aby obtoczyć je z obu stron. Smaż na niewielkiej ilości tłuszczu, aż się zarumieni. Tak przygotowana cukinia doskonale komponuje się ze świeżym lub delikatnie podsmażonym pomidorem. Smacznego!

Cukinia w czosnkowym cieście – przepis

Składniki na ciasto naleśnikowe:

(porcja dla 2 osób)

· 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej albo pszennej,

· 2 jajka,

· 2 łyżki oleju,

· ¾ szklanki mleka,

· 4 ząbki czosnku,

· ¾ szklanki wody gazowanej,

· olej do smażenia,

· 1 duża i najlepiej młoda cukinia, najlepiej ważąca około 1 kilograma.

Przygotowanie:

Cukinie oczywiście należy najpierw umyj i osusz. Następnie odkrój jej końcówki i pokrój ją w plastry o szerokości około ½ centymetra. Plastry należy posolić i pozostawić na około pół godziny (w ten sposób cukinia samoistnie pozbędzie się nadmiaru wody ). Przed samym smażeniem warto jeszcze osuszyć ją dokładniej przy pomocy papierowego ręcznika.

Jajka ubij wraz z mlekiem, dodaj mąkę i olej, a następnie wymieszaj – tak przygotowaną “miksturę” odstaw na 30 minut. Czosnek obierz i pokrój w bardzo drobniutkie kawałeczki lub przepuść przez wyciskarkę. Do ciasta następnie należy stopniowo dodawać wodę mineralną – pamiętaj jednak, że ciasto nie może być zbyt rzadkie. Następnie dodaj przyprawy oraz czosnek i dokładnie wymieszaj.

Na patelnię wlej olej i porządnie ją rozgrzej. Pokrojoną w plastry cukinię kolejno maczaj w cieście i smaż, aż się zarumieni. Usmażone kawałki umieszczaj następnie na papierowych ręcznikach, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Teraz twoje danie jest gotowe do spożycia, smacznego!

Cukinia w cieście – przepis

Warto poznać również inny przepis na przygotowanie cukinii w cieście , dzięki temu będziesz mógł wybrać swoje ulubione danie, który na stałe zagości w twojej kuchni.

Składniki:

(porcja dla 2 osób)

· 2 cukinie średniej wielkości,

· 1 jajko,

· 1 łyżka stołowa mąki,

· 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego,

· 1 łyżka stołowa mąki,

· olej do smażenia,

· sól i pieprz do przyprawienia.

Przygotowanie:

Cukinie umyj i osusz przy pomocy papierowego ręcznika, odkrój jej końcówki i pokrój ją na plastry o grubości około ½ centymetra.

Jajko, śmietanę oraz pieprz dokładnie rozmieszaj w miseczce przy pomocy widelca. Teraz dodaj do miski mąkę i całość również starannie wymieszaj. W wyniku twoich działań powinno powstać ciasto nieco gęstsze niż w przypadku klasycznego ciasta na naleśniki.

Teraz dokładnie zmocz kawałki cukinii w cieście , tak by były nim pokryte po obu stronach. Na patelnię wlej olej i porządnie ją rozgrzej. Następnie usmaż kawałki cukinii na rozgrzanej patelni z obu stron. Poznasz, że są gotowe, po tym, że zarumienią się na lekko złoty kolor. Usmażone placki cukinii odsącz jeszcze z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Twoje dania jest gotowe do podania i spożycia, smacznego!

Zobacz film: Tarta cukiniowa. Źródło Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana