Placuszki z cukinii z ricottą i cytryną
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 250 g ricotty
- jajko
- łyżka posiekanej świeżej mięty
- cytryna
- 1/2 - 1 szklanki mąki pszennej
- sól i świeżo mielony pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
Cukinię myjemy i ścieramy ze skórką na grubych oczkach tarki. Na sitku dokładnie odciskamy ją z nadmiaru soku, dzięki czemu placuszki będą bardziej chrupiące i nie będziemy musieli dodawać zbyt wiele mąki. W dużej misce mieszamy ze sobą na gładko ser ricotta, jajko, posiekaną miętę, skórkę startą z cytryny, a także odciśnięte wiórki cukiniowe.
Dodajemy na początek połowę szklanki mąki i mieszamy. Ciasto ma przypominać konsystencją ciasto na placki ziemniaczane. Jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy stopniowo mąkę i sprawdzamy gęstość. Ciasto doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy około 1/2 cm warstwę oliwy z oliwek, a gdy nabierze odpowiedniej temperatury wykładamy po łyżce ciasta, lekko rozpłaszczamy i smażymy na średnim ogniu z obu stron aż placuszki zrobią się złote i chrupiące. Po usmażeniu odsączamy na ręcznikach papierowych. Podajemy skropione sokiem z cytryny, z dodatkową porcją ricotty na słodko (z miodem, orzechami i owocami) lub na słono (z pieprzem, solonymi pistacjami i grillowanymi warzywami).
Fot. Bartosz Krupa / East News
>>> Zobacz także:
- Wiosenne leczo z cukinii, kabaczka i tradycyjne. Proste przepisy w maksymalnie godzinę!
- Jak przekonać dzieci do warzyw? Smakołykami!
- Faszerowana cukinia, ziemniak i kapusta. Najlepsze przepisy Andrzeja Polana
Leczo z grillowanej cukinii i papryki z pulpecikami
Składniki:
Leczo:
- 3 średnie cukinie
- 3 papryki
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- cebula
- 4 łodyżki selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 - 1 łyżeczka ostrej papryki
- 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 1-2 szklanki bulionu drobiowego lub wody
- sól, pieprz, cukier
- koperek i świeże pieczywo do podania
Pulpeciki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 4 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki mleka
- jajko
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/4 szklanki tartego parmezanu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Cukinie myjemy i kroimy w kostkę (nie za drobną). Wykładamy na blachę do pieczenia, polewamy 3 łyżkami oliwy, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Obok cukinii lub na kratce poziom wyżej układamy skórką do góry przekrojone na pół i pozbawione gniazd nasiennych papryki. Wstawiamy do nagrzanego do 250 st. C piekarnika z włączoną funkcją grill i pieczemy około 20 minut. Skóra na paprykach powinna zrobić się czarnawa, a cukinie ładnie przyrumienione. Wyjmujemy warzywa z pieca, paprykę przekładamy do miski i przykrywamy, odstawiamy na bok.
Gdy warzywa się pieką, siekamy cebulę i podsmażamy ją w szerokim garnku na pozostałej oliwie. Po 2-3 minutach dodajemy również drobno pokrojony seler naciowy. Smażymy na średnim ogniu około 4-5 minut. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz słodką i ostrą mieloną paprykę. Mieszamy przez 1-2 minuty, dokładamy koncentrat pomidorowy i smażymy jeszcze minutę. Po tym czasie zalewamy wszystko bulionem lub wodą. Jeśli lubimy gęste leczo, dodajemy jedynie szklankę płynu.
Przygotowujemy pulpeciki - w misce mieszamy ze sobą mięso mielone, bułkę tartą, gęstą śmietanę, mleko, jajko, drobno posiekaną natkę pietruszki, tarty parmezan oraz sól i pieprz (do smaku). Masę wyrabiamy dłonią, po czym formujemy niewielkie klopsiki. Gdy sos w garnku bulgocze układamy na nim pulpeciki, garnek przykrywamy pokrywką i dusimy razem około 15-20 minut.
Po tym czasie obieramy paprykę ze skórki (powinna odchodzić z łatwością) i kroimy w kostkę. Paprykę i cukinię (oraz wszelkie sosy z pieczenia) dodajemy do sosu z pulpecikami, mieszamy i dusimy razem około 5 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Podajemy posypane koperkiem i ze świeżym pieczywem, który zbierze resztki sosu.
Fot. Bartosz Krupa / East News
Ciasto z cukinii z gorzką czekoladą i pomarańczą
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki kakao
- 1,5 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 3 szklanki cukinii startej na grubych oczkach tarki
- 3/4 szklanki oleju
- pomarańcza
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki - mąkę, kakao, cukier, sól, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej misce mieszamy na gładko jajka, olej, skórkę otartą z całej pomarańczy i sok z połowy owocu. Łączymy ze sobą zawartość obu misek wraz z posiekanymi orzechami i czekoladą, i mieszamy tylko do połączenia składników. Przygotowujemy formę do ciasta - smarujemy ją masłem i wysypujemy bułką tartą lub mąką. Ciasto najlepiej wychodzi pieczone w formie o kształcie wieńca. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 175 st. C przez około 55-60 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem albo polane polewą czekoladową ze startą skórką pomarańczy.
Fot. Bartosz Krupa / East News
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN