Rozgrzewająca czekoladowa lawa z konfiturą

Na chłodne dni nie ma nic lepszego niż rozgrzewające dania. W kuchni Dzień Dobry TVN Tomasz Jakubiak przygotował: smoky burgera, rozgrzewający kompot wzmocniony wiśniowym likierem, czekoladową lawę z konfiturą oraz sałatkę z kozim serem i malinowym balsamico.

Smoky burger

Składniki:

2 bułki do burgerów

400 g mielonej wołowiny

4 liście sałaty lodowej

1 mała papryka

1 słoik Powideł śliwkowych Herbapol

1 czerwona cebula

2 niewielkie ogórki kiszone

serek topiony Ementaler

łyżeczka wędzonej papryki

łyżeczka ciemnego sosu sojowego

łyżeczka miodu

sól

pieprz

Przygotowanie:

Wołowinę dopraw, jak lubisz i przygotuj na grillu w formie krążków/steków. Paprykę przekrój na pół, wydrąż i podpiecz na grillu, tak by skórka sama odeszła od miąższu. Cebulkę poszatkuj, ogórki pokrój na małe kawałeczki, wymieszaj i dopraw pieprzem. 2 łyżki powideł wymieszaj z sosem sojowym, papryką wędzoną i miodem. Bułkę przekrój na pół. Obie części bułki posmaruj serkiem topionym oraz powidłami. Na spodzie układaj sałatę, steka wołowego, plastra grillowanej papryki, następnie dodaj sałatkę z ogórków i przykryj wierzchnią częścią bułki.

Sałatka z kozim serem i malinowym balsamico

Składniki:

200 g szpinaku baby

100 g rukoli

ulubiony mix sałat

200 g miękkiego koziego sera

50 g orzechów włoskich

Sos malinowy:

1 łyżka konfitury malinowej Herbapol

2 łyżki octu balsamicznego

1 ząbek czosnku

100 ml oleju z pestek winogron (może być ryżowy lub rzepakowy)

sól

pieprz

Przygotowanie:

Połącz wszystkie składniki sosu, zetrzyj do nich ząbek czosnku i dopraw do smaku solą i pieprzem. Liście sałaty umyj, osusz i wyłóż na półmisku. Na wierzchu ułóż kozi ser i przyprażone na suchej patelni orzechy. Przed podaniem polej malinowym balsamico.

Rozgrzewający kompot wzmocniony wiśniowym likierem oraz syropem Owocowa Spiżarnia Czarna porzeczka

Składniki:

4 szklanki mrożonych owoców (śliwka, wiśnia, truskawka)

1 łyżka cynamonu

5-6 plastrów suszonych jabłek lub gruszek

1 kieliszek likieru wiśniowego

1/2 szklanki syropu Owocowa spiżarnia Czarna porzeczka

3 łyżki miodu owocowego

Przygotowanie:

W garze zagotuj 3 l wody i dodaj do niej mrożone oraz suszone owoce. Ponownie zagotuj i wyłącz ogień. Dolej likier, syrop, miód i dopraw cynamonem.

Czekoladowa lawa z konfiturą

Składniki:

1 słoik konfitury Malinowej Herbapol

2 łyżeczki drobnego cukru do wypieków

2 tabliczki gorzkiej czekolady

2 jajka

2 łyżki mąki

szczypta soli

Przygotowanie:

Półtora czekolady roztop w kąpieli wodnej, dodaj cukier i mieszaj do połączenia. Po ostudzeniu do masy czekoladowej dodaj 2 żółtka. Białka 2 jaj ubij ze szczyptą soli. Delikatnie połącz czekoladę z pianą z białek. Pozostałą czekoladę pokrusz na kawałki i wymieszaj z 4 łyżeczkami konfitury malinowej. Kokilki wysmaruj odrobiną masła, wypełnij dno na ok. jednocentymetrową połączoną masą. Na środek każdego wyłóż kopiastą łyżeczkę malin z czekoladą i przykryj masą czekoladową. Piecz przez 2 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podawaj ciepłe z gałką lodów waniliowych i konfiturami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości