Przepisy kulinarne

Rozgrzewająca czekoladowa lawa z konfiturą

Na chłodne dni nie ma nic lepszego niż rozgrzewające dania. W kuchni Dzień Dobry TVN Tomasz Jakubiak przygotował: smoky burgera, rozgrzewający kompot wzmocniony wiśniowym likierem, czekoladową lawę z konfiturą oraz sałatkę z kozim serem i malinowym balsamico.

 

 

 

Smoky burger

Składniki:
2 bułki do burgerów
400 g mielonej wołowiny
4 liście sałaty lodowej
1 mała papryka
1 słoik Powideł śliwkowych Herbapol
1 czerwona cebula
2 niewielkie ogórki kiszone
serek topiony Ementaler
łyżeczka wędzonej papryki
łyżeczka ciemnego sosu sojowego
łyżeczka miodu
sól
pieprz

Przygotowanie:
Wołowinę dopraw, jak lubisz i przygotuj na grillu w formie krążków/steków. Paprykę przekrój na pół,  wydrąż i podpiecz na grillu, tak by skórka sama odeszła od miąższu. Cebulkę poszatkuj, ogórki pokrój na małe kawałeczki, wymieszaj i dopraw pieprzem. 2 łyżki powideł wymieszaj z sosem sojowym, papryką wędzoną i miodem. Bułkę przekrój na pół. Obie części bułki posmaruj serkiem topionym oraz powidłami. Na spodzie układaj sałatę, steka wołowego, plastra grillowanej papryki, następnie dodaj sałatkę z ogórków i przykryj wierzchnią częścią bułki.

Sałatka z kozim serem i malinowym balsamico

Składniki:
200 g szpinaku baby
100 g rukoli
ulubiony mix sałat
200 g miękkiego koziego sera
50 g orzechów włoskich
Sos malinowy:
1 łyżka konfitury malinowej Herbapol
2 łyżki octu balsamicznego
1 ząbek czosnku
100 ml oleju z pestek winogron (może być ryżowy lub rzepakowy)
sól
pieprz

Przygotowanie:
Połącz wszystkie składniki sosu, zetrzyj do nich ząbek czosnku i dopraw do smaku solą i pieprzem. Liście sałaty umyj, osusz i wyłóż na półmisku. Na wierzchu ułóż  kozi ser i przyprażone na suchej patelni orzechy. Przed podaniem polej malinowym balsamico.

Rozgrzewający kompot wzmocniony wiśniowym likierem oraz syropem Owocowa Spiżarnia Czarna porzeczka

Składniki:
4 szklanki mrożonych owoców (śliwka, wiśnia, truskawka)
1 łyżka cynamonu
5-6 plastrów suszonych jabłek lub gruszek
1 kieliszek likieru wiśniowego
1/2 szklanki syropu Owocowa spiżarnia Czarna porzeczka
3 łyżki miodu owocowego

Przygotowanie:
W garze zagotuj 3 l wody i dodaj do niej mrożone oraz suszone owoce. Ponownie zagotuj i wyłącz ogień. Dolej likier, syrop, miód i dopraw cynamonem.

Czekoladowa lawa z konfiturą

Składniki:
1 słoik konfitury Malinowej Herbapol
2 łyżeczki drobnego cukru do wypieków
2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 jajka
2 łyżki mąki
szczypta soli

Przygotowanie:
Półtora czekolady roztop w kąpieli wodnej, dodaj cukier i mieszaj do połączenia. Po ostudzeniu do masy czekoladowej dodaj 2 żółtka. Białka 2 jaj ubij ze szczyptą soli. Delikatnie połącz czekoladę z pianą z białek. Pozostałą czekoladę pokrusz na kawałki i wymieszaj z 4 łyżeczkami konfitury malinowej. Kokilki wysmaruj odrobiną masła, wypełnij dno na ok. jednocentymetrową połączoną masą. Na środek każdego wyłóż kopiastą łyżeczkę malin z czekoladą i przykryj masą czekoladową. Piecz przez 2 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podawaj ciepłe z gałką lodów waniliowych i konfiturami.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
72
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0