Przepisy kulinarne

Powidła śliwkowe tradycyjne, z przyprawą piernikową, z moreli i ziemniaków, karmelowe z jabłkiem i tymiankiem - przepisy Sebastiana Olmy

Przepisy kulinarne

Źródło:
Sebastian Olma
wędzone śliwki

Lato się kończy, w powietrzu czuć jesień, a więc czas na powidła. W kuchni Dzień Dobry TVN swoimi pomysłami podzielił się Sebastian Olma. Sprawdź przepisy na powidła śliwkowe tradycyjne, z przyprawą piernikową, z moreli i ziemniaków oraz karmelowe z jabłkiem i tymiankiem.

Powidła śliwkowe z czerwonym pieprzem, cebulką i imbirem - przepis

Składniki :

  • Śliwka węgierka x 1 kg
  • Cukier biały 100g
  • Ocet spirytusowy x 1 łyżka
  • Sól x 1 mała łyżka
  • Olej do smażenia x 2 łyżki
  • Cebula biała x 0,2 kg
  • Czerwony pieprz x 1 duża łyżka

Powidła śliwkowe z czerwonym pieprzem, cebulką i imbirem - sposób przygotowania

  1. 1Śliwki dokładnie umyj, przetnij na dwie części, aby pozbyć się pestki, a następnie potnij na mniejsze kawałki.
  2. 2W głębokim naczyniu na oleju lekko podsmaż pokrojoną cebulę z imbirem, cukrem i solą. Gdy cebula będzie miękka dodaj do garnka wcześniej przygotowane śliwki i duś na małym ogniu tak długo, aż całe się rozgotują, a nadmiar wody odparuje.
  3. 3Pod koniec duszenia dodaj pokruszony czerwony pieprz, ocet do smaku i przelej powidła do słoików.
  4. 4Słoiki szczelnie zamknij, następnie wstaw do piekarnika dnem do góry na ścierce do temp 110 st. C na 15 minut.
  5. 5Wyjmij poczekaj aż ostygną i schowaj w ciemne i suche miejsce.

Powidła śliwkowe z przyprawą piernikową - przepis

Składniki :

  • Śliwka węgierka x 1 kg
  • Cukier biały 100g
  • Ocet spirytusowy x 1 łyżka
  • Sól x 1 mała łyżka
  • Olej do smażenia x 2 łyżki
  • Przyprawa do piernika x 1 duża łyżka

Powidła śliwkowe z przyprawą piernikową - sposób przygotowania

  1. 1Śliwki dokładnie umyj, przetnij na dwie części, aby pozbyć się pestki, a następnie potnij na mniejsze kawałki.
  2. 2W głębokim naczyniu duś na oleju wcześniej przygotowane śliwki tak długo, aż całe się rozgotują, a nadmiar wody odparuje.
  3. 3Pod koniec duszenia dodaj przyprawę do piernika, ocet i przelej powidła do słoików.
  4. 4Słoiki szczelnie zamknij, następnie wstaw do piekarnika dnem do góry na ścierce do temp 110 st. C na 15 minut.
  5. 5Wyjmij i poczekaj, aż ostygną i schowaj w ciemne i suche miejsce.

Tradycyjne śliwkowe powidła - przepis

Składniki :

  • Śliwka węgierka x 1 kg
  • Cukier biały 100g
  • Ocet spirytusowy x 1 łyżka
  • Sól x 1 mała łyżka
  1. 1Śliwki dokładnie umyj, przetnij na dwie części, aby pozbyć się pestki, a następnie potnij na mniejsze kawałki.
  2. 2W głębokim naczyniu duś na oleju wcześniej przygotowane śliwki tak długo, aż całe się rozgotują, a nadmiar wody odparuje. Pod koniec duszenia dodaj ocet, sól i przelej powidła do słoików.
  3. 3Słoiki szczelnie zamknij, następnie wstaw do piekarnika dnem do góry na ścierce do temp 110 st. C na 15 minut.
  4. 4Wyjmij poczekaj aż ostygną i schowaj w ciemne i suche miejsce.

Powidła z moreli i słodkich ziemniaków z kardamonem - przepis

Składniki :

  • Morela x 1 kg
  • Słodkie ziemniaki x 0,5 kg
  • Cukier biały 100g
  • Ocet spirytusowy x 1 łyżka
  • Sól x 1 mała łyżka
  • Olej do smażenia x 2 łyżki

Powidła z moreli i słodkich ziemniaków z kardamonem - sposób przygotowania

  1. 1Morele dokładnie umyj, przetnij na dwie części, aby pozbyć się pestki a następnie potnij na mniejsze kawałki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  2. 2W głębokim naczyniu duś na oleju wcześniej przygotowane morele i ziemniaki, tak długo aż całe się rozgotują a nadmiar wody odparuje. Pod koniec duszenia dodaj mielony kardamon, ocet i przelej powidła do słoików.
  3. 3Słoiki szczelnie zamknij, następnie wstaw do piekarnika dnem do góry na ścierce do temp 110 st. C na 15 minut.
  4. 4Wyjmij poczekaj aż ostygną i schowaj w ciemne i suche miejsce.

Karmelowe powidła z jabłkiem i tymiankiem - przepis

Składniki:

  • Jabłka, twarde x 1 kg
  • Cukier biały 300g
  • Masło x 100g
  • Ocet spirytusowy x 1 łyżka
  • Sól x 1 mała łyżka
  • Tymianek świeży x 1 mały pęczek

Karmelowe powidła z jabłkiem i tymiankiem - sposób przygotowania

  1. 1Jabłka dokładnie umyj, obierz i przetnij na mniejsze kawałki.
  2. 2W głębokim naczyniu rozpuść cukier dodając do niego masło i tworząc karmel.
  3. 3Do karmelu dodaj wcześniej przygotowane jabłka i duś tak długo, aż całe się rozgotują, a nadmiar wody odparuje. Pod koniec duszenia dodaj przyprawę listki tymianku, sól, ocet i przelej powidła do słoików.
  4. 4Słoiki szczelnie zamknij, następnie wstaw do piekarnika dnem do góry na ścierce do temp 110 st. C na 15 minut.
  5. 5Wyjmij poczekaj aż ostygną i schowaj w ciemne i suche miejsce.

Zobacz także:

Źródło: Sebastian Olma

Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

Pozostałe wiadomości