Jak zrobić powidła śliwkowe? Najlepsze przepisy

Trwa sezon na śliwki. W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Katarzynę Bukowską, która przygotowała powidła śliwkowe oraz podpowiedziała, jakie śliwki będą na powidła najlepsze.

TRADYCYJNE POWIDŁA ŚLIWKOWE

Składniki:

  • 2kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek

    Przygotowanie:

    Najlepsze do tego przepisu są śliwki węgierki – takie, które są bardzo dojrzałe, lekko pomarszczone, niezbyt soczyste. Myjemy je, wyjmujemy pestki, ewentualnie kroimy na mniejsze kawałki.

    Śliwki wrzucamy do szerokiego rondla o grubym dnie. Im większa powierzchnia parowania, tym krócej będziemy gotować powidła. Garnek przykrywamy i gotujemy śliwki około pół godziny, aż puszczą sok.

    Następnie pokrywkę zdejmujemy i gotujemy śliwki na średnim ogniu przez 4 godziny, od czasu do czasu mieszając. Rondel zdejmujemy z ognia i pozostawiamy całość na noc do ostygnięcia.

    Drugiego dnia powidła gotujemy 3 godziny na małym ogniu, mieszając częściej niż pierwszego dnia. Ponownie zostawiamy je na noc do ostygnięcia.

    Trzeciego dnia czeka nas najkrótsze gotowanie – 2 godziny na małym ogniu, ale za to znacznie częstsze mieszanie. Należy bardzo uważać, by nie przypalić powideł, a jeśli się to wydarzy przekładamy je od razu do czystego garnka, absolutnie nie oddrapując przypalonej warstwy od dna.

    Jeśli śliwki były bardzo soczyste może okazać się, że ilość soku po 3 dniach jest nadal zbyt duża i należy je wtedy gotować jeszcze jeden dzień, aż uzyskamy odpowiednią gęstość.

    Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoiczków. Przed zakręceniem słoika należy się upewnić, że jego gwint i pokrywką są idealnie czyste. Następnie słoiki ustawiamy na blacie do góry dnem, okrywamy ręcznikiem i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Jeśli boimy się, że ten sposób nie zakonserwuje wystarczająco przetworów możemy je zapasteryzować. Słoiczki wstawiamy do garnka, zalewamy gorącą wodą do około 2/3 wysokości słoika i gotujemy na niewielkim ogniu 15 minut od zagotowania wody. Wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

    DROŻDŻÓWKI Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI I KRUSZONKĄ ORZECHOWĄ

    Składniki:

    Ciasto

    • 1/3 kostki drożdży
      • 1 szklanka lekko ciepłego mleka
        • 2 ½ - 3 szklanki mąki
          • 3 łyżki cukru waniliowego
            • 3 jajka
              • ½ kostki masła roztopionego
                • ¾ łyżeczki soli
                  • 1 słoiczek powideł śliwkowych

                    Kruszonka

                    • ½ szklanki mąki
                      • ¼ szklanki mielonych orzechów włoskich
                        • ¼ szklanki cukru
                          • ¼ kostki masła roztopionego

                            Przygotowanie:

                            Drożdże wkruszamy do dużej miski, zalewamy lekko ciepłym mlekiem, dosypujemy 2-3 łyżki mąki oraz cukier waniliowy. Mieszamy, przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na 5-10 minut aż na powierzchni pojawią się małe bąbelki. To znak, że drożdże zaczęły pracować i możemy iść dalej.

                            Do zaczynu dosypujemy resztę mąki, dodajemy 2 całe jajka i 1 żółtko (białko odkładamy do miseczki i chowamy do lodówki na później), wlewamy roztopione i przestudzone masło oraz dodajemy sól. Zaczynamy zagniatanie ciasta – ręcznie lub robotem kuchennym. Zagniatamy je około 10 minut, aż zrobi się lśniące, elastyczne i będzie ładnie odchodzić od dłoni.

                            Następnie chowamy je do miski (można ją posmarować lekko olejem) i odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 2 godziny.

                            Po tym czasie wyrośnięte ciasto znów krótko zagniatamy, by je odgazować. Następnie z ciasta odrywamy kulki o średnicy około 5-6cm. Każdą z nich spłaszczamy lub wałkujemy, aż osiągnie około 10cm średnicy. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając między nimi odstępy.

                            Po środku każdej bułeczki robimy szklanką wgłębienie i odstawiamy przykryte ściereczką na drugie rośnięcie – tym razem 30 minut.

                            Przygotowujemy kruszonkę – mieszamy ze sobą mąkę, mielone orzechy, cukier i roztopione, ciągle ciepłe masło. Zagniatamy, aż masa będzie łączyła się w grudki.

                            Po drugim wyrastaniu do każdego wgłębienia nakładamy około łyżeczki powideł, posypujemy porcją kruszonki i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika (180oC) na około 20-25 minut.

                            SZYBKI DŻEM ŚLIWKOWY Z JABŁKAMI I CYNAMONEM

                            Składniki:

                            • 1kg śliwek
                              • ½ kg kwaśnych jabłek
                                • 1 laska cynamonu
                                  • 1 pomarańcza
                                    • ½ - 1 szklanka cukru

                                      Przygotowanie:

                                      Śliwki i jabłka myjemy, pozbawiamy pestek. Żeby dżem był naprawdę szybki w przygotowaniu możemy owoce albo drobno pokroić albo rozdrobnić w robocie kuchennym, dzięki czemu nie będziemy musieli czekać, aż rozpadną się podczas gotowania.

                                      Tak przygotowane owoce przekładamy do garnka, dodajemy do nich laskę cynamonu (ewentualnie ½ łyżeczki mielonego) i skórkę cienko otartą z wyparzonej pomarańczy. Zaczynamy gotować dżem na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu i uważając, by się nie przypalił. Pod koniec gotowania ogień zmniejszamy i mieszamy częściej.

                                      Czas gotowania dżemu zależy od soczystości owoców – średnio zajmuje to godzinę. Dzięki użyciu jabłek i pozostawieniu ich skórek zgęstnieje znacznie szybciej, ponieważ mają dużą zawartość pektyn odpowiadających za gęstnienie.

                                      Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodajemy cukier. W zależności od słodkości owoców i naszego gustu będzie to od połowy do całej szklanki cukru. Po dodaniu cukru ponownie gotujemy dżem, około 15 minut.

                                      Gotowy dżem możemy przetrzeć przez sitko, by był zupełnie gładki lub jeszcze gorący przelać do wyparzonych słoiczków. Przed zakręceniem słoika należy się upewnić, że jego gwint i pokrywką są idealnie czyste. Następnie słoiki ustawiamy na blacie do góry dnem, okrywamy ręcznikiem i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Jeśli boimy się, że ten sposób nie zakonserwuje wystarczająco przetworów możemy je zapasteryzować. Słoiczki wstawiamy do garnka, zalewamy gorącą wodą do około 2/3 wysokości słoika i gotujemy na niewielkim ogniu 15 minut od zagotowania wody. Wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

                                      KORZENNE ŚLIWKI W OCCIE

                                      Składniki:

                                      • 2kg drobnych śliwek
                                        • ½ litra wody
                                          • 1 szklanka octu spirytusowego
                                            • ½ kg cukru
                                              • 1 łyżeczka goździków
                                                • 3 kawałki kory cynamonu
                                                  • 3 strączki kardamonu
                                                    • 1 kawałek imbiru wielkości kciuka

                                                      Przygotowanie:

                                                      Śliwki myjemy, każdą nacinamy do połowy i pozbawiamy pestki. Układamy je we wcześniej wyparzonych słoikach.

                                                      W garnku przygotowujemy zalewę – wodę, ocet, cukier, goździki, cynamon, nasionka wyłuskane ze strączków kardamonu oraz imbir pokrojony w cienkie plasterki zagotowujemy. Po około 5 minutach gotującą zalewą zapełniamy słoiki ze śliwkami. Dobrze, by w słoikach znalazły się również przyprawy z gotowania – po równo w każdym.

                                                      Od razu po wlaniu gotującej się zalewy słoiki zakręcamy czystymi nakrętkami i ustawiamy do góry dnem. Jeśli chcemy mieć większą pewność, że przetwory wytrzymają całą zimę możemy poddać je pasteryzacji. Na dnie garnka układamy ściereczkę, wstawiamy do niego słoiki i zalewamy gorącą wodą do około 2/3 wysokości słoika. Gotujemy na średnim ogniu około 15 minut od momentu wrzenia. Wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

                                                      Zobacz też:

                                                      Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                      Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości

                                                      Samotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"

                                                      Samotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"

                                                      Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

                                                      Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

                                                      Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

                                                      Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

                                                      Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

                                                      Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

                                                      Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

                                                      Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

                                                      Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

                                                      Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

                                                      Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
                                                      Materiał promocyjny

                                                      Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

                                                      Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"

                                                      Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"

                                                      Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

                                                      Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

                                                      "Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

                                                      "Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

                                                      Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

                                                      Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

                                                      Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
                                                      Materiał promocyjny

                                                      Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

                                                      Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

                                                      Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

                                                      Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

                                                      Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

                                                      10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
                                                      Materiał promocyjny

                                                      10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

                                                      Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

                                                      Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

                                                      Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

                                                      Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

                                                      Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

                                                      Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

                                                      Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

                                                      Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

                                                      Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
                                                      Materiał promocyjny

                                                      Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

                                                      Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

                                                      Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

                                                      Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

                                                      Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

                                                      Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

                                                      Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

                                                      "Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

                                                      "Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

                                                      Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
                                                      Materiał promocyjny

                                                      Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

                                                      Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

                                                      Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

                                                      Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

                                                      Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

                                                      Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
                                                      Materiał promocyjny

                                                      Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

                                                      Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

                                                      Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

                                                      Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

                                                      Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

                                                      Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

                                                      Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

                                                      Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
                                                      Materiał promocyjny

                                                      Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

                                                      "Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

                                                      "Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

                                                      Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

                                                      Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

                                                      "Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

                                                      "Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

                                                      Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
                                                      Materiał promocyjny

                                                      Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

                                                      Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

                                                      Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

                                                      Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

                                                      Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

                                                      Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
                                                      Materiał promocyjny

                                                      Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

                                                      Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

                                                      Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

                                                      Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

                                                      Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

                                                      To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

                                                      To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

                                                      Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

                                                      Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

                                                      Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

                                                      Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

                                                      Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

                                                      Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

                                                      E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
                                                      Materiał promocyjny

                                                      E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

                                                      Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

                                                      Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

                                                      Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

                                                      Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

                                                      Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

                                                      Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

                                                      Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

                                                      Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

                                                      9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

                                                      9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

                                                      Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

                                                      Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

                                                      Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

                                                      Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

                                                      #DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

                                                      #DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

                                                      Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

                                                      Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

                                                      Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

                                                      Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

                                                      Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

                                                      Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

                                                      Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

                                                      Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"