Jaki okap kuchenny wybrać? Poradnik dla osób urządzających nowoczesną kuchnię

Okap kuchenny
Jaki okap do kuchni będzie najlepszy? Czym się kierować przy zakupie?
Źródło: brizmaker/GettyImages
Okap kuchenny to podstawowy i jeden z najważniejszych sprzętów AGD. Pochłania zapachy i opary, chroniąc przy tym meble przed zawilgoceniem. Obecnie rynek oferuje wiele typów okapów dostosowanych do różnych kuchni. Jaki okap do kuchni wybrać, by był najlepszy? 

Okap to nieodłączny element nowoczesnej i funkcjonalnej kuchni. Jest przydatny zarówno w pomieszczeniach zamkniętych, jak i aneksach kuchennych połączonych z salonem. Wybierając okap, warto sugerować się nie tylko jego designem, lecz także efektywnością w pochłanianiu oparów i nieprzyjemnych zapachów. Miarą dobrego okapu jest ilość przefiltrowanego powietrza w ciągu godziny. Sprawdź, czym kierować się przy zakupie okapu kuchennego.

Artykuł w skrócie:
  • Jakie cechy ma dobry okap kuchenny? 
  • Jakie są rodzaje okapów kuchennych?
  • Jak podłączyć okap w kuchni?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

DD_20251025_Jaroszynska_rep
Metamorfoza kuchni Alberta
Źródło: Dzień Dobry TVN

Jakie cechy ma dobry okap kuchenny? 

Nowoczesne okapy kuchenne wyróżniają się wielofunkcyjnością, nietypowym designem, a także różnymi możliwościami montażu. Porównując konkretne modele, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na wydajność okapu i poziom hałasu. Urządzenie powinno być dostosowane do wielkości płyty grzewczej, gdyż tylko wtedy mamy pewność jego skuteczności. Podstawowym zadaniem okapu jest pochłanianie oparów kuchennych, które tworzą głównie tłuszcze. Podczas gotowania wraz z parą wodną osiadają one na meblach, ścianach, blatach i tekstyliach. Z czasem zapachem tłuszczu „nasiąka” całe pomieszczenie.

W przypadku kuchni połączonej z salonem najbardziej narażone na osiadanie oparów są miękkie meble (kanapy, fotele, pufy, poduszki). Dobry okap pozwoli uniknąć rozprzestrzeniania się wilgoci i nieprzyjemnych zapachów, co przełoży się też na czystość pomieszczenia. Dodatkowo regularna wentylacja podczas gotowania chroni pomieszczenie przed rozwojem zagrzybienia. Urządzenia posiadają zwykle 4 poziomy siły ciągu, które warto przetestować w sklepie. Należy zwrócić uwagę również na poziom hałasu podczas pracy okapu. 

Integralną część okapów stanowią filtry, których zadaniem jest pochłanianie zapachów, pary wodnej i tłuszczu. Dodatkowo oczyszczają one powietrze z grzybów, bakterii i alergenów, co podnosi jakość przygotowanych dań i pozytywnie wpływa na zdrowie domowników. Najpopularniejsze są filtry jednorazowe (włókiennicze), które należy wymieniać co 3 miesiące. Ich odpowiednikiem są wykonane z włókien syntetycznych filtry akrylowe. W przeciwieństwie do flizelinowych modeli oprócz tłuszczu pochłaniają również inne zabrudzenia, w tym alergeny. Niektóre okapy umożliwiają zamontowanie filtrów wielokrotnego użytku, wykonanych z siatki metalowej. To trwały, a jednocześnie najbardziej higieniczny rodzaj filtra, który wymaga dezynfekcji i czyszczenia co 2 miesiące.

Rodzaje okapów kuchennych

Producenci oferują szeroki wybór okapów kuchennych, które z łatwością można dostosować do wymogów kuchni. Urządzenia przeznaczone do aneksu kuchennego połączonego z salonem wyróżniają się niecodziennym designem i nie rzucają się w oczy. Producenci oferują coraz to nowsze i doskonalsze rozwiązania, np. pochłanianie oparów wraz z funkcją jonizacji i dezynfekcji powietrza. 

Wśród modeli okapów kuchennych wyróżniamy: 

  • okap narożny – model przeznaczony do kuchenek lub płyt grzewczych zamontowanych w rogu kuchni,
  • okap wysuwany (zwany też teleskopowym lub szufladowym) – jest idealnym urządzeniem do małej kuchni. Pozostaje dyskretny i po gotowaniu niewidoczny, gdyż może być schowany w szafce wiszącej nad płytą grzewczą, 
  • okap blatowy – doskonały do niewielkiej płyty grzewczej jako samodzielne urządzenie pochłaniające opary lub dodatkowy okap w dużej kuchni, sprawdzający się w czasie gotowania dań jednogarnkowych. Montowany jest na blacie obok kuchenki, by na bieżąco wciągać opary i zapachy. Nadaje się do aneksów kuchennych połączonych z salonem,
  • okap wyspowy – duży, wyróżniający się bardzo wysoką wydajnością i pokaźną mocą ciągu. Nadaje się tylko do wysokich i przestronnych kuchni. Podwieszany jest tuż nad wyspą, gdzie znajduje się płyta grzewcza,
  • okap podszafkowy – nadaje się do mało użytkowanej kuchni, gdzie gotowanie jest sporadyczne. Urządzenie zajmuje niewiele miejsca i przystosowane jest do zabudowy meblowej. Dzięki małym gabarytom sprawdzi się w naprawdę małych kuchniach. Jego minusem jest słaba wydajność i mała moc ciągu,
  • okap sufitowy – montowany w podwieszanym suficie w taki sposób, by stać się jego integralną częścią, dzięki czemu urządzenie pozostaje całkowicie niewidoczne. Dodatkowo okapy sufitowe mają funkcję oświetlenia, co sprawia, że mogą być używane również jako lampy.

Sposoby podłączenia okapu kuchennego

Istnieją dwa sposoby podłączenia okapu kuchennego. Uzależnione są one od możliwości technicznych kuchni, a także od tego, czy mamy bezpośredni dostęp do kanału wentylacyjnego. 

Podłączenie do wentylacji - okap zostaje podłączony bezpośrednio do kanału wentylacyjnego, który odprowadza opary od razu na zewnątrz. Połączenie następuje za pomocą rury. To najstarszy, ale i najpopularniejszy typ okapu sufitowego. Szeroka tuba pozwala na szybkie i skuteczne oczyszczanie powietrza z zapachów. Kiedyś był standardowym wyposażeniem każdej kuchni, jednak obecnie duży okap kominowy występuje w ciekawych designerskich formach i z powodzeniem może również stanowić element dekoracyjny kuchni. 

Pochłaniacz (znany również jako okap z filtrem węglowym) – to rozwiązanie stosowane, jeśli nie ma możliwości podłączenia okapu z wentylacją, a oczyszczanie powietrza zachodzi w obiegu zamkniętym. Swoje działanie urządzenie zawdzięcza zamontowanemu w nim filtrowi węglowemu, który pochłania unoszące się opary.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości