Bliny z pastą z ciecierzycą, jarmużem i pomidorkami - przepis
Składniki:
- Ziemniaki x 1 kg
- Ciecierzyca w puszcze x 1 kg
- Kumin x 1 opak.
- Olej sezamowy x 1 buteleczka
- Pasta tahini x 50g
- Jarmuż x 1 opak.
- Pomidorki koktajlowe x 1 kg
Bliny z pastą z ciecierzycą, jarmużem i pomidorkami – sposób przygotowania
- Ziemniaki ugotuj w posolonej wodzie, przetrzyj przez sitko dodając do nich mąke pszenną, jajka, proszek do pieczenia i sól.
- Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i smaż bliny na oleju z każdej strony, aż będą złote.
- W robocie kuchennym zmiksuj ciecierzycę razem z kuminem, olejem sezamowym i czosnkiem. Masę dopraw do smaku solą, chili, sokiem z cytryny i pastą tahini.
- Na usmażone bliny nałóż porcje pasty z ciecierzycy i udekoruj ją smażonym wcześniej jarmużem i pomidorkami koktajlowymi
Zobacz także:
- Pączki, krewetki i krokieciki, czyli imprezowe hity Piotra Kucharskiego
- Zdrowe przekąski na Halloween. Zrób to sam!
- Przekąski na każdą okazję. Poznaj przepisy Davida Gaboriauda
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News
podziel się: