Dania z rybami są nieodłącznym elementem świątecznych jadłospisów.
Bliny to popularna potrawa, którą spotkamy w Rosji, na Białorusi, a także Ukrainie.
Szukasz pomysłów na przekąski na imprezę? Swoimi propozycjami w kuchni Dzień Dobry TVN podzielił się Sebastian Olma. Jedną z nich są bliny z pastą z ciecierzycą, jarmużem i pomidorkami. Sprawdź przepis.
Jednym z najbardziej znanych na świecie dań białoruskich są placki ziemniaczane, które, choć pojawiają się w kuchni wielu narodów, narodziły się właśnie na Białorusi. Równie popularną potrawą są pierogi z ziemniaków i cebuli.
Cepeliny, bliny, skwarki, duża ilość mąki, tłuszczu, ziemniaków – gdy słyszymy "kuchnia kresowa" lub "restauracja kresowa", oczami wyobraźni widzimy zachęcające, lecz niezbyt dietetyczne dania, od których raczej nie ubędzie nam kilogramów. Czy jednak potrawy kresowe zawsze takie są? A może da się połączyć dbałość o zdrowie z tradycyjnym smakiem kresowych dań?
Bliny to jedno z tradycyjnych dań kuchni ukraińskiej, białoruskiej i rosyjskiej. Są to placuszki podobne do naleśników lub omletów. Przygotowuje się je z mąki gryczano-pszennej, chociaż można spotkać się również z blinami z mąki gryczano-żytniej.
Ziemniaki są dobre na wszystko, a zrobione z nich placki są pyszne. Tortilla z papryką, pomidorkami i serem, bliny z pieczonym batatem i dynią, burger warzywny z serem i avocado - to ziemniaczane dania, za które dałby się pokroić szef kuchni Sebastian Olma.
Mikołaj Rey spotkał się z pilotem śmigłowca Aleksandrem Sotnikovem. Co Sasza robi w Polsce i dlaczego wyjechał z Rosji? Czy tęskni za rodzinnym krajem? Zobaczcie, jaką tradycyjną rosyjską potrawę przygotował wspólnie z Mikołajem.
Naleśniki, bliny i racuchy... chyba wszyscy je uwielbiamy! Piotr Kucharski przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN słodkie smaki dzieciństwa, czyli tradycyjne naleśniki z owocami, amerykańskie pancaces z malinowym sosem i bliny na słodko. Co kraj, to obyczaj! Skorzystajcie z jego prostych przepisów!