bliny

    bliny

    Cepeliny, bliny, skwarki, duża ilość mąki, tłuszczu, ziemniaków – gdy słyszymy "kuchnia kresowa" lub "restauracja kresowa", oczami wyobraźni widzimy zachęcające, lecz niezbyt dietetyczne dania, od których raczej nie ubędzie nam kilogramów. Czy jednak potrawy kresowe zawsze takie są? A może da się połączyć dbałość o zdrowie z tradycyjnym smakiem kresowych dań?

    Bliny to jedno z tradycyjnych dań kuchni ukraińskiej, białoruskiej i rosyjskiej. Są to placuszki podobne do naleśników lub omletów. Przygotowuje się je z mąki gryczano-pszennej, chociaż można spotkać się również z blinami z mąki gryczano-żytniej.

    Mikołaj Rey spotkał się z pilotem śmigłowca Aleksandrem Sotnikovem. Co Sasza robi w Polsce i dlaczego wyjechał z Rosji? Czy tęskni za rodzinnym krajem? Zobaczcie, jaką tradycyjną rosyjską potrawę przygotował wspólnie z Mikołajem.

    Naleśniki, bliny i racuchy... chyba wszyscy je uwielbiamy! Piotr Kucharski przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN słodkie smaki dzieciństwa, czyli tradycyjne naleśniki z owocami, amerykańskie pancaces z malinowym sosem i bliny na słodko. Co kraj, to obyczaj! Skorzystajcie z jego prostych przepisów!