Przygotuj pyszne dania na bazie ziemniaków. Szef kuchni Sebastian Olma proponuje: bliny ziemniaczane z kremem na bazie ciecierzycy i czarną soczewicą, ziemniaki zapiekane w stylu francuskim lub ziemniaczaną pizzę z salami. Wypróbuj niebanalne przepisy. Bliny ziemniaczane z kremem na bazie ciecierzycy i czarną soczewicą
Składniki:
Ciasto na bliny:
- 500 g ziemniaków
- 2 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 150 g mąki pszennej
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie, odcedzić, zmielić na drobnych oczkach lub przecisnąć przez praskę. Do masy dodać całe jajka, proszek do pieczenia, sól i mąkę. Wyrobić ciasto do gładkiej konsystencji, powinna mieć strukturę jak gęsta kwaśna śmietana. Jeśli ciasto jest płynne, należy dodać więcej mąki. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego, odciąć końcówkę rękawa i stopniowo wyciskać na rozgrzaną patelnię z klarowanym masłem okręgi o grubości około 1 cm. Bliny smażyć do uzyskania złotego koloru z każdej strony, następnie przełożyć je na papierowy ręcznik.
Krem z ciecierzycy
- 200 g ciecierzycy konserwowej
- 3 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 10 ml oleju sezamowego
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 1 łyżka soli
- 1 pęczek natki pietruszki
Ugotowaną ciecierzycę zmiksować w robocie kuchennym razem z czosnkiem, dodając na koniec do smaku sok z cytryny, olej sezamowy, kumin, sól oraz posiekaną natkę pietruszki. Po doprawieniu, masę przełożyć do rękawa cukierniczego i odstawić do lodówki.
Soczewica
- 100 g czarnej soczewicy
- 10 ml oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- świeże zioła
Soczewicę ugotować na wolnym ogniu przez około 15 minut, nie odcedzać, tylko pozostawić, aby wystygła w wodzie, w której się gotowała - dzięki temu nie obeschnie. Po wystudzeniu, soczewicę odcedzić i przełożyć do miski, doprawić do smaku solą, pieprzem i oliwą z oliwek.
Na usmażone bliny wyciskać krem z ciecierzycy, a następnie za pomocą łyżeczki w kremie należy zrobić wgłębienie. Na wierzch nałożyć ugotowaną soczewicę i całość udekorować świeżymi ziołami.
Bliny ziemniaczane, fot: Bartosz Krupa/East News
Boulangère potatoes - czyli ziemniaki zapiekane w stylu francuskim
Składniki:
- 250 ml bulionu drobiowego
- 1 główka czosnku
- 500 g ziemniaków
- 4 cebule
- 10 g masła
- 1 pęczek tymianku
- sól
- czarny pieprz
- 100 g parmezanu
- zimne masło
Przygotowanie:
Ugotować prosty wywar drobiowy i mocno go odparować, aby był intensywny w smaku. Czosnek posiekać, ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki - najlepiej na mandolinie. Naczynie żaroodporne posmarować zimnym masłem, ułożyć warstwę pokrojonych ziemniaków jeden obok drugiego tak, aby nie było widać dna. Następnie nałożyć warstwę cebuli, dodać listki tymianku, sól i świeżo mielony pieprz. Całość podlać wywarem drobiowym, nałożyć kolejne 3 warstwy ziemniaków i cebuli podlewając na bieżąco bulionem. Na koniec całość posypać tartym parmezanem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na około 45 minut. Po tym czasie, temperaturę piekarnika można zwiększyć i zapiec ser, który jest na wierzchu. Zapiekankę można podawać samą lub jako dodatek do mięsa bądź ryby.
Ziemniaczana pizza z salami, mozarellą i świeżą bazylią
Składniki:
- 500 g dużych ziemniaków
- 50 g klarowanego masła
- sól
- czarny pieprz
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 200 g sera mozarella
- 100 g salami
- 10 ml oliwy z oliwek
- 1 pęczek bazylii
Przygotowanie:
Duże ziemniaki pokroić w cienkie plastry na krajalnicy lub mandolinie, przełożyć do miski, dodać klarowane masło, sól, zioła prowansalskie, świeżo mielony pieprz i delikatnie wymieszać. Na blaszkę do pieczenia nałożyć pergamin, zaznaczyć na nim ołówkiem koło o średnicy 26 cm i odwrócić na drugą stronę tak, aby grafit był od strony blachy. Na papierze układać następnie plastry ziemniaków, dość ciasno, tak aby wypełniły całe koło. Całość posmarować na koniec za pomocą pędzla klarowanym masłem. Na „spód do pizzy” nałożyć drugi kawałek pergaminu i przykryć całość drugą blaszką tak, aby ziemniaki ciasno się trzymały i się nie rozpadły. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stop. C na 25 minut. Po tym czasie wyjąć i poczekać, aż ziemniaki ostygną. Na wypieczony spód ziemniaczany nałożyć mozarellę i plastry salami, wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stop. C na 10 minut tak, aby ser się rozpuścił. Po wyjęciu pizzę polać oliwą z oliwek i posypać listkami bazylii.
Pizza ziemniaczana, fot: Bartosz Krupa/East News
Zobacz też:
Pyszne przekąski z dżemem
Proste bułki i słodkie bułeczki
Dania z ryżem na obiad i śniadanie
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Autor: Jola Marat
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"