Quiche
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki cukru
170 g wegańskiego masła lub margaryny
3 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
1 posiekana drobno cebula
Czubata łyżka posiekanego świeżego tymianku
1 papryka (kolor do wyboru) posiekana
200 g posiekanego szpinaku
15 suszonych pomidorów z zalewy
0.5 kg tofu (odsączonego)
Szczypta gałki muszkatołowej
½ łyżeczki kurkumy
½ płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Garść świeżych liści bazylii (posiekanych)
½ łyżeczki soli
½ szklanki mleka sojowego (nie słodkiego)
Przygotowanie: Zagnieć składniki na ciasto. Schowaj do lodówki na minimum 30 minut. Następnie rozwałkuj, wyłóż formę i ponakłuwaj widelcem. Zapiecz w temperaturze 185 stopni (opcjonalnie).Na rozgrzanej patelni przesmaż cebulę oraz tymianek do zeszklenia. Dodaj szpinak, suszone pomidory i na małym ogniu mieszaj, aż składniki „siądą”. W blenderze zmiksuj tofu, mleko sojowe i przyprawy – do gładkiej konsystencji. Zmieszaj warzywa i miksturę tofu. Dopraw jeszcze jeżeli konieczne. Wylej na podpieczony spód i wstaw do piekarnika na 30-40 minut (test patyczka). Serwuj quiche na ciepło z dodatkiem kolorowych sałat.
Zielone muffiny na słodko
Składniki:
220 g mąki pszennej
200 g mąki pełnoziarnistej
160 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1.5 łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju rzepakowego
¾ szklanki mleka
1 opakowanie młodego szpinaku
2 dojrzałe, zgniecione widelcem banany
Łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
Zmieszaj wszystkie suche składniki w misce.
W blenderze zmieszaj olej, mleko i szpinak. (Szpinak bardzo drobno).
Dodaj mokre składniki do suchych i zmieszaj tylko do połączenia składników.
Napełnij formy muffinów do 2/3 i zapiekaj przez około 20 minut.
Zapiekane Rattatouille
Składniki:
3 łyżki oliwy
2 cebule pokrojone w kostkę
2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
5 ząbków czosnku posiekanych
2 szklanki passaty pomidorowej
2 małe cukinie pokrojone w plastry (1/2 cm)
1 żółta cukinia pokrojona w plastry
4 pomidory pokrojone w plastry
2 czerwone cebule pokrojone w plasterki
2 różnokolorowe papryki
2 małe bakłażany pokrojone w plasterki
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 160 C.
Na patelni zeszklij cebulę dodaj czosnek oraz tymianek i smaż na małym ogniu przez kilka minut. Dodaj passatę i duś 2 – 3 minuty.
Warzywa pokrój w cienkie plastry i wymieszaj w sosie pomidorowym. Następnie układaj w naczyniu żaroodpornym i i zapiekaj całość przez około godzinę.
Krem z pieczonej papryki z pesto
Składniki:
8 dużych czerwonych papryk
łyżki oliwy
1 duża cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku posiekane w płatki
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
1 l bulionu
Sól, pieprz
½ szklanki oliwy
2 łyżki orzechów włoskich
1 posiekany ząbek czosnku
Łyżka startego parmezanu
Łyżeczka soku z cytryny
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 190 C. Papryki przetnij wzdłuż i wyciągnij środek. Zapiekaj do zwęglenia skórki. Przełóż do torebki foliowej lub innego szczelnego opakowania na kilkanaście minut. Obierz ze skórki i posiekaj.
Wszystkie składniki na pesto dokładnie zmiksuj.
Na oliwie zeszklij cebulę, dodaj czosnek oraz tymianek i smaż na małym ogniu przez 2 – 3 minuty. Wlej bulion i dodaj paprykę. Po zagotowaniu dopraw solą i pieprzem.
Serwuj z pesto.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN