Jogurtowe wariacje Darii

Daria Ładocha
Daria Ładocha
Na ciepłe dni Daria Ładocha poleca swoje przepisy na dania na bazie jogurtu. Dziś w naszej kuchni przygotowała: chłodnik z botwinki z jogurtem i wiśniami, ciasto jogurtowe z truskawkami i kurczaka marynowanego w jogurcie. Pycha!

Chłodnik z botwinki z jogurtem i wiśniami

Składniki:

1 duży jogurt naturalny gęsty

2 pęczki botwinki

1 łyżka octu jabłkowego

200 g wiśni

szczypta soli

szczypta pieprzu

1 czerwona cebulka

garść świeżej kolendry do dekoracji

1 litr bulionu z warzyw

Przygotowanie:Botwinkę należy dokładnie umyć. Drobno posiekaj buraczki. Liście również. Ugotuj liście wraz z buraczkami w bulionie około 10 minut. Podczas gotowania dodaj ocet jabłkowy. Następnie przestudź. Wiśnie i jogurt naturalny gęsty zmiksuj na gładką masę. Dodaj ugotowaną botwinkę a następnie cebulkę drobno posiekaną oraz dopraw do smaku. Podawaj przybrane kolendrą.

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Składniki:

3 jajka

pół szklanki cukru trzcinowego

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

50 g oleju kokosowego roztopionego

1 szklanka jogurtu naturalnego gęstego

300 g truskawek

Kruszonka:

100 g mąki

75 g masła

4 łyżki mąki

Przygotowanie:Wszystkie składniki kruszonki zagnieć w dłoniach i zawiń w folię. Wstaw do piekarnika na 30 minut. Piekarnik nastaw na 190 stopni. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Jaja ubij z cukrem i ekstraktem waniliowym na gładką masę. Najlepiej około 10 minut. Dodaj jogurt naturalny gęsty z olejem kokosowym oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Chwilę zmiksuj aż składniki się połączą. Wyłóż do tortownicy i na wierzchu ułóż truskawki. Pamiętaj o posypce, którą rozkrusz w dłoniach rozsypując ją na truskawkach. Piecz w piekarniku około 45 minut.

Kurczak z dodatkiem curry i ananasa marynowany w jogurcie

Składniki:

Marynata jogurtowa:

1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę

2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku słodkiej

2 łyżeczki papryki ostrej

1 łyżeczka curry

oliwa z oliwek

330 g jogurtu naturalnego gęstego

Ponadto:

podwójna pierś z kurczaka pokrojona na mniejsze kawałki

1 cebula czosnkowa

½ świeżego ananasa pokrojonego w kostkę

kilka liści świeżej mięty

kilka liści świeżej kolendry

1 łyżka prażonego sezamu

Przygotowanie:Wszystkie składniki marynaty połącz razem. Kurczaka pokrój na drobne kawałki i zanurz w marynacie. Pozostaw na minimum godzinę. Następnie rozgrzej wok. Dodaj cebulę i chwilę podsmażaj. Dodaj kurczaka oraz ananasa . Smaż aż kurczak będzie gotowy. Na koniec posyp kolendrą, miętą i sezamem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości