Chłodnik z botwinki z jogurtem i wiśniami
Składniki:
1 duży jogurt naturalny gęsty
2 pęczki botwinki
1 łyżka octu jabłkowego
200 g wiśni
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 czerwona cebulka
garść świeżej kolendry do dekoracji
1 litr bulionu z warzyw
Przygotowanie:Botwinkę należy dokładnie umyć. Drobno posiekaj buraczki. Liście również. Ugotuj liście wraz z buraczkami w bulionie około 10 minut. Podczas gotowania dodaj ocet jabłkowy. Następnie przestudź. Wiśnie i jogurt naturalny gęsty zmiksuj na gładką masę. Dodaj ugotowaną botwinkę a następnie cebulkę drobno posiekaną oraz dopraw do smaku. Podawaj przybrane kolendrą.
Ciasto jogurtowe z truskawkami
Składniki:
3 jajka
pół szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g oleju kokosowego roztopionego
1 szklanka jogurtu naturalnego gęstego
300 g truskawek
Kruszonka:
100 g mąki
75 g masła
4 łyżki mąki
Przygotowanie:Wszystkie składniki kruszonki zagnieć w dłoniach i zawiń w folię. Wstaw do piekarnika na 30 minut. Piekarnik nastaw na 190 stopni. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Jaja ubij z cukrem i ekstraktem waniliowym na gładką masę. Najlepiej około 10 minut. Dodaj jogurt naturalny gęsty z olejem kokosowym oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Chwilę zmiksuj aż składniki się połączą. Wyłóż do tortownicy i na wierzchu ułóż truskawki. Pamiętaj o posypce, którą rozkrusz w dłoniach rozsypując ją na truskawkach. Piecz w piekarniku około 45 minut.
Kurczak z dodatkiem curry i ananasa marynowany w jogurcie
Składniki:
Marynata jogurtowa:
1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku słodkiej
2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka curry
oliwa z oliwek
330 g jogurtu naturalnego gęstego
Ponadto:
podwójna pierś z kurczaka pokrojona na mniejsze kawałki
1 cebula czosnkowa
½ świeżego ananasa pokrojonego w kostkę
kilka liści świeżej mięty
kilka liści świeżej kolendry
1 łyżka prażonego sezamu
Przygotowanie:Wszystkie składniki marynaty połącz razem. Kurczaka pokrój na drobne kawałki i zanurz w marynacie. Pozostaw na minimum godzinę. Następnie rozgrzej wok. Dodaj cebulę i chwilę podsmażaj. Dodaj kurczaka oraz ananasa . Smaż aż kurczak będzie gotowy. Na koniec posyp kolendrą, miętą i sezamem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN