Ogórki zielone z miodem, serem ricotta na chlebie kminkowym
Składniki:
400 g mąka pszenna
50 g mąka żytnia
10 g drożdże
2 łyżki zakwasu żytniego
300 ml woda
1,5 łyżeczki soli
kminek mielony
2 łyżki czarnuszka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy w misce, mieszamy i odstawiamy na 12 godzin do wyrośnięcia, najlepiej w temperaturze pokojowej. Ciasto po tym czasie wykładamy na ściereczkę bawełnianą, ale bardzo ważne, by była bardzo dokładnie obsypana mąką i razem ze ściereczką wstawiamy do miski do kolejnego wyrośnięcia. Garnek żeliwny z przykrywką wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni na około 30 minut. Kiedy garnek będzie bardzo gorący, przekładamy ciasto ze ściereczki do niego, zamykamy i wstawiamy do pieczenia na około 20 minut, po tym czasie, zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy chleb jeszcze kolejne 20 minut.
Przygotowanie:
400 g sera ricotta
ogórki gruntowe (8 sztuk)
3 łyżki miodu akacjowego
Przygotowanie:
Ogórki kroimy po długości, wcześniej odkrawamy końcówki. Na kromkach upieczonego chleba układamy ricottę, pokrojone ogórki, wszystko skrapiamy miodem i zajadamy się w ogrodzie.
Brzoskwinie, morele, pomidory malinowe z miętą i mozzarellą na ciepło
Składniki:
2 mozzarella w zalewie
3 brzoskwinie
3 nektarynki
2 duże pomidory malinowe
mięta świeża
miód
200 ml śmietanka 30%
10 plasterków szynki parmeńskiej
Przygotowanie:
Pomidory kroimy w grube plastry. Mozzarellę kroimy w kostkę lub plastry i wrzucamy do ciepłej śmietany. Owoce kroimy w cząstki, łączymy z miętą i miodem. Na plastry pomidora wykładamy mozzarellę, skrapiamy śmietaną, na wierzch wykładamy owoce, chipsy z szynki parmeńskiej i danie na letnie dni gotowe. Smacznego!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry Wakacje