Przepisy kulinarne

Gofry bez mleka – najlepsze i sprawdzone przepisy na zdrowe gofry

gofry ze śmietaną i malinami

Brian Macdonald/Getty Images

Przepisy kulinarne

Gofry bez mleka – najlepsze i sprawdzone przepisy na zdrowe gofry

gofry ze śmietaną i malinami

Brian Macdonald/Getty Images

Gofry bez mleka z pewnością spodobają się osobom na diecie lub tym, które nie mogą spożywać mleka. Jak zrobić pyszne i zdrowe gofry? Który przepis będzie odpowiedni dla danej osoby?

Przepis na chrupiące gofry bez mleka to marzenie osób, które nie tolerują laktozy. Jak zrobić ciasto na gofry bez mleka? Który przepis wybrać?

Gofry bez mleka – dla kogo?

Gofry bez mleka to idealny pomysł na śniadanie dla osób, które są na diecie bez laktozy . Taką dietę stosuje się, gdy ten mleczny cukier nie jest tolerowany. Zakłada ona całkowitą eliminację produktów zawierających laktozę. Mleko jest składnikiem wielu mniej lub bardziej tradycyjnych przepisów i ciężko wyobrazić sobie na przykład gofry bez mleka. Nie jest to jednak zupełnie niemożliwe i ciekawych przepisów na takie gofry przybywa. Z przepisu na gofry bez mleka na pewno skorzystają także weganie, o ile wybiorą przepis na gofry bez mleka i jajek.

Prosty przepis na gofry bez mleka

Banalny przepis na gofry bez mleka. Nikt nie powinien mieć problemu z jego przygotowaniem. To receptura na gofry bez mleka z olejem rzepakowym.

Składniki (na około 6–8 porcji):

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 440 ml wody gazowanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 120 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 8 łyżek oleju rzepakowego
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej przez sitko.
  2. Dodaj proszek do pieczenia i sól.
  3. Wymieszaj dokładnie.
  4. Oddziel żółtka od białek.
  5. Do naczynia z żółtkami dodaj wodę, cukier i olej.
  6. Dokładnie wszystko wymieszaj.
  7. Do naczynia z białkami dodaj sól i ubijaj na sztywną pianę.
  8. Dodaj zawartość naczynia z żółtkami do mąki, dokładnie i intensywnie mieszając.
  9. Kiedy masa będzie jednolita, dodaj ubite białka jajek.
  10. Mieszaj delikatnie i dokładnie przy użyciu drewnianej łyżki.
  11. Pozostaw ciasto na kilka minut, w tym czasie nagrzewając gofrownicę.
  12. Wylewaj ciasto i piecz przez około 7–10 minut.

Im dłużej gofry będą się piekły, tym bardziej chrupiące będą. Takie gofry świetnie smakują z dobrym masłem orzechowym czy domową nutella lub konfiturą.

Wegańskie gofry bez mleka i jajek

Ten przepis spodoba się osobom będącym nie tylko na diecie bez mleka, ale i bez jajek. Choć wydaje się to niemożliwe, to jednak takie gofry nie tylko są zdrowe, ale i wyjątkowo smaczne. Dodatkowo mogą z niego skorzystać także osoby na diecie wegańskiej . Jest to przepis na gofry bez mleka i margaryny.

Składniki (na około 4–6 porcji):

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka sojowego,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 dojrzałe banany (najlepiej z czarnymi plamkami),
  • ½ szklanki cukru trzcinowego,
  • 1 saszetka drożdży instant,
  • 1 szczypta soli,
  • 1 laska wanilii,
  • 2 łyżeczki cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej przez sitko do miski.
  2. Dodaj drożdże, cynamon oraz sól.
  3. Rozkrój laskę wanilii i wybierz nasionka z jej wnętrza.
  4. Dodaj ziarenka do miski z mąką.
  5. Podgrzej mleko sojowe – powinno być ciepłe, ale nie wrzące.
  6. Dodaj mleko do miski.
  7. Dodaj olej.
  8. Banany umyj, obierz ze skórki i przełóż do osobnej miski.
  9. Rozgnieć banany widelcem lub zmiksuj przy pomocy blendera.
  10. Dodaj banany do miski i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  11. Miskę z ciastem przykryj czystą ściereczką i odstaw na około pół godziny.
  12. Następnie dodaj do ciasta cukier trzcinowy.
  13. Rozgrzej gofrownicę.
  14. Kiedy będzie nagrzana, nakładaj porcje ciasta i piecz przez około 7–10 minut w zależności od urządzenia.

Takie gofry świetnie smakują jedzone zarówno bez dodatków, jak i z nimi. By poczuć ich smak i cynamonowy aromat wystarczy kubek ciepłego mleka roślinnego lub dobra kawa. Jeśli jednak ktoś preferuje opcję „na bogato”, to mogą mu się spodobać dodatki z roślinnej bitej śmietany i owoców.

Gofry bez mleka i bez glutenu – dla alergików

Niektórzy oprócz nietolerancji laktozy mają problem także z glutenem. W takim wypadku dobrym pomysłem będą gofry bez mleka i dodatkowo bez mąki pszennej, którą można zastąpić mieszanką różnych mąk bezglutenowych . Jest to opcja nieco trudniejsza, ale warto spróbować.

Składniki (na około 4 porcje):

  • ½ szklanki mąki z kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka mleka owsianego,
  • 60 g skrobi kukurydzianej,
  • 60 g mąki owsianej,
  • 1 łyżka babki płesznik,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • 1 łyżeczka inuliny,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Przygotowanie:

  1. Mąkę jaglaną i owsianą przesiej przez sitko do dużej miski.
  2. Dodaj skrobię kukurydzianą, sodę oczyszczoną i inulinę.
  3. Dokładnie wymieszaj.
  4. Babkę płesznik zalej wodą i odstaw na kilka minut.
  5. Dodaj babkę płesznik do miski z mąkami.
  6. Dodaj mleko owsiane, oliwę z oliwek oraz miód.
  7. Całość połącz przy użyciu miksera lub blendera tak, by powstała jednolita masa.
  8. Rozgrzej gofrownicę.
  9. Posmaruj wnętrze gofrownicy oliwą.
  10. Kiedy gofrownica będzie rozgrzana, wlewaj na nią ciasto.
  11. Piecz przez około 6–10 minut w zależności od typu urządzenia.

Takie gofry to bardzo zdrowa wersja tej potrawy. Dodatkowym atutem jest zawartość inuliny, która stanowi naturalny prebiotyk. Poza tym wspomaga także odchudzanie i wspiera budowanie odporności. Warto do nich podać świeże owoce lub masło migdałowe.

Gofry z bananami. Zobacz wideo:

Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? W kuchni Dzień Dobry TVN - Piotr Kucharski

Przepisy na dania z jajami: naleśniki z rabarbarem i grzanki z pastą jajeczną

Naleśniki, sałatka i summer rolls. Przepisy na lato

Co sądzisz o tym artykule?
62
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0