BORÓWKOWE SEMIFREDDO
Składniki:
400ml śmietanki kremówki
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki drobnego cukru
Skórka otarta z ½ cytryny
Łyżeczka cukru waniliowego
250g borówek amerykańskich
Przygotowanie:
Borówki wymieszaj z cukrem, przełóż do garnka, podgrzewaj na małym ogniu. Następnie przetrzyj przez sito. Do żelatyny dodaj odrobinę wody, gdy napęcznieje delikatnie podgrzej. Śmietankę podgrzewaj ze skórą cytrynową, cukrem waniliowym, dodaj żelatynę i przecier borówkowy. Całość przelej do salaterek i schładzaj przez noc w lodówce.
TORCIK BEZOWY Z BORÓWKAMI
Składniki:
6 białek
300g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
500g borówek amerykańskich
300ml śmietanki kremówki
200g mascarpone
Laska wanilii
2 łyżki cukru pudru
Świeża mięta
Przygotowanie:
Białka ubijaj za pomocą miksera, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier, sok z cytryny i mąkę. Na papierze do pieczenia narysuj 3 okręgi, wypełnij ja pianą z białek. Piecz około 75 minut w temperaturze 150 stopni. Po upieczeniu pozostaw w piekarniku do całkowitego ostudzenia. Śmietankę ubij z cukrem pudrem, ziarenkami wanilii i mascarpone. Wystudzone płaty bezowe przekładaj kremem śmietanowym i borówkami. Dekoruj świeżą miętą.
PIERSI KACZKI W SOSIE BORÓWKOWYM
Składniki:
2 piersi kaczki
2 szklanki czerwonego wina
2 gałązki rozmarynu
3 szalotki
2 łyżki miodu
100g borówek amerykańskich
Puree:
1 duży seler
500ml mleka
2 łyżki masła
Świeży tymianek
Przygotowanie:
Piersi kaczki wyciągnij z lodówki na godzinę przez przygotowywaniem posiłku. Obsyp solą i pieprzem, połóż stroną skóry na rozgrzanej patelni, smaż kilka minut z obu stron do zrumienienia. Następnie przełóż piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 7-10 minut. Po upieczeniu owiń w folię i daj kaczce odpocząć przez kilka minut. Selera obierz, pokrój w grubą kostkę i gotuj w mleku, następnie odcedź, zmiksuj dodając masło, tymianek oraz sól i pierz do smaku (możesz też dodać trochę mleka, w którym seler był gotowany). Z patelni po kaczkę odlej większość tłuszczu, dodaj posiekane szalotki, rozmaryn, wino i miód, całość podgrzewaj, gdy sos zmniejszy objętość przecedź go przez sitko, następnie dodaj borówki. Ponownie zagotuj.
Kaczkę podawaj z sosem i pysznym puree.
TARTA RUSTYKALNA Z BORÓWKAMI
Składniki:
Ciasto:
300g mąki pszennej
150g masła
3 łyżki zimnej wody
2 łyżki cukru
Szczypta soli
Nadzienie:
400g borówek amerykańskich
50g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Składniki ciasta połącz ze sobą, zlep w kulkę i schładzaj w lodówce. borówki wymieszaj z cukrem i mąką. Ciasto rozwałkuj, na środku ułóż borówki, zegnij brzegi tak, aby otrzymać okrągła formę. Tartę przełóż na blachę z papierem do pieczenia. Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN