Kuchnia borówkowa. Kaczka, torcik, beza

W kuchni Dzień Dobry TVN rządziły dziś prawdziwe pasjonatki kulinarne. Nasze studio odwiedziła Anna Starmach i Iza Czyszczoń, uczestniczka programu Masterchef. 17-latka ze względu na wiek nie mogła przejść do drugiego etapu programu. Deser przygotowany przez nastolatkę tak bardzo zasmakował Michelowi Moranowi, że zaprosił Izę do swojej restauracji! W kuchni Dzień Dobry TVN Panie przygotowały potrawy na bazie borówek. Na naszym stole pojawiły się takie pyszności jak kaczka w sosie borówkowym, tarta z borówkami czy torcik bezowy.

BORÓWKOWE SEMIFREDDO

Składniki:

400ml śmietanki kremówki

2 łyżeczki żelatyny

3 łyżki drobnego cukru

Skórka otarta z ½ cytryny

Łyżeczka cukru waniliowego

250g borówek amerykańskich

Przygotowanie:

Borówki wymieszaj z cukrem, przełóż do garnka, podgrzewaj na małym ogniu. Następnie przetrzyj przez sito. Do żelatyny dodaj odrobinę wody, gdy napęcznieje delikatnie podgrzej. Śmietankę podgrzewaj ze skórą cytrynową, cukrem waniliowym, dodaj żelatynę i przecier borówkowy. Całość przelej do salaterek i schładzaj przez noc w lodówce.

TORCIK BEZOWY Z BORÓWKAMI

Składniki:

6 białek

300g cukru

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżka mąki ziemniaczanej

500g borówek amerykańskich

300ml śmietanki kremówki

200g mascarpone

Laska wanilii

2 łyżki cukru pudru

Świeża mięta

Przygotowanie:

Białka ubijaj za pomocą miksera, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier, sok z cytryny i mąkę. Na papierze do pieczenia narysuj 3 okręgi, wypełnij ja pianą z białek. Piecz około 75 minut w temperaturze 150 stopni. Po upieczeniu pozostaw w piekarniku do całkowitego ostudzenia. Śmietankę ubij z cukrem pudrem, ziarenkami wanilii i mascarpone. Wystudzone płaty bezowe przekładaj kremem śmietanowym i borówkami. Dekoruj świeżą miętą.

PIERSI KACZKI W SOSIE BORÓWKOWYM

Składniki:

2 piersi kaczki

2 szklanki czerwonego wina

2 gałązki rozmarynu

3 szalotki

2 łyżki miodu

100g borówek amerykańskich

Puree:

1 duży seler

500ml mleka

2 łyżki masła

Świeży tymianek

Przygotowanie:

Piersi kaczki wyciągnij z lodówki na godzinę przez przygotowywaniem posiłku. Obsyp solą i pieprzem, połóż stroną skóry na rozgrzanej patelni, smaż kilka minut z obu stron do zrumienienia. Następnie przełóż piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 7-10 minut. Po upieczeniu owiń w folię i daj kaczce odpocząć przez kilka minut. Selera obierz, pokrój w grubą kostkę i gotuj w mleku, następnie odcedź, zmiksuj dodając masło, tymianek oraz sól i pierz do smaku (możesz też dodać trochę mleka, w którym seler był gotowany). Z patelni po kaczkę odlej większość tłuszczu, dodaj posiekane szalotki, rozmaryn, wino i miód, całość podgrzewaj, gdy sos zmniejszy objętość przecedź go przez sitko, następnie dodaj borówki. Ponownie zagotuj.

Kaczkę podawaj z sosem i pysznym puree.

TARTA RUSTYKALNA Z BORÓWKAMI

Składniki:

Ciasto:

300g mąki pszennej

150g masła

3 łyżki zimnej wody

2 łyżki cukru

Szczypta soli

Nadzienie:

400g borówek amerykańskich

50g cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Składniki ciasta połącz ze sobą, zlep w kulkę i schładzaj w lodówce. borówki wymieszaj z cukrem i mąką. Ciasto rozwałkuj, na środku ułóż borówki, zegnij brzegi tak, aby otrzymać okrągła formę. Tartę przełóż na blachę z papierem do pieczenia. Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości