PLACKI Z KALAREPY I MARCHEWKI Z SAŁATKĄ Z RZODKIEWEK
SKŁADNIKI NA PLACKI:
450 g kalarepy
450 g marchwi
Sól
Świeżo mielony czarny pieprz
6 lekko czubatych łyżek mąki z ciecierzycy
6 łyżek śmietany orzechowej lub roślinnej
2 łyżeczki suszonego lubczyku
1 pęczek szczypiorku
50 ml oleju roślinnego do smażenia
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
2 pęczki rzodkiewki wraz z liśćmi (ok. 800 g)
1 pęczek koperku
6 łyżek oliwy z oliwek (zastąpić możesz olejem z orzechów włoskich)
1/2 cytryny
2 łyżki syropu klonowego (zastąpić możesz syropem z agawy*)
2 łyżeczki musztardy średnio ostrej
Sól
TARTA CUKINIOWA Z ZIOŁAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
270 g ziaren orkiszu lub 270 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej)
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
4 łyżki łuskanych orzechów włoskich
Sól
Świeżo mielony czarny pieprz
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek oliwy z oliwek
SKŁADNIKI NA FARSZ:
1 żółta cukinia (ok. 300 g)
2 czerwone papryki
4 gałązki rozmarynu
6 gałązek pietruszki
3 gałązki bazylii
100 g orzechów nerkowca
2 łyżki płatków drożdżowych
Sól
1 łyżeczka octu z białego wina
1 łyżeczka syropu klonowego
KOKOSOWY DESER Z TAPIOKĄ
1 laska wanilii
400 g mleka kokosowego
300 ml mleka roślinnego (np. mleka ryżowego, migdałowego, owsianego lub sojowego)
150 g drobnych pereł tapioki
1 szczypta cynamonu
2 kiwi
100 g malin (zastąpić możesz owocami sezonowymi, np. truskawkami, czarnymi jagodami, agrestem)
2 łyżki prażonych chipsów kokosowych
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN