Placki, tarta i deser z tapioką. Kuchnia wegańska

W naszej kuchni - Nicole Just - wnuczka rzeźnika, która została weganką. Jak rodzina zareagowała na jej decyzję? Okazuje się, że kuchnia wegańska zaczęła smakować nawet Marcinowi Mellerowi: "Mięsko trzeba trzasnąć czasami ale coraz bardziej zaczynam rozumieć bezmięsnych". Lubicie wegańskie dania?

PLACKI Z KALAREPY I MARCHEWKI Z SAŁATKĄ Z RZODKIEWEK

SKŁADNIKI NA PLACKI:

450 g kalarepy

450 g marchwi

Sól

Świeżo mielony czarny pieprz

6 lekko czubatych łyżek mąki z ciecierzycy

6 łyżek śmietany orzechowej lub roślinnej

2 łyżeczki suszonego lubczyku

1 pęczek szczypiorku

50 ml oleju roślinnego do smażenia

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

2 pęczki rzodkiewki wraz z liśćmi (ok. 800 g)

1 pęczek koperku

6 łyżek oliwy z oliwek (zastąpić możesz olejem z orzechów włoskich)

1/2 cytryny

2 łyżki syropu klonowego (zastąpić możesz syropem z agawy*)

2 łyżeczki musztardy średnio ostrej

Sól

TARTA CUKINIOWA Z ZIOŁAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

270 g ziaren orkiszu lub 270 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej)

1 łyżka mielonego siemienia lnianego

4 łyżki łuskanych orzechów włoskich

Sól

Świeżo mielony czarny pieprz

1 łyżeczka proszku do pieczenia

5 łyżek oliwy z oliwek

SKŁADNIKI NA FARSZ:

1 żółta cukinia (ok. 300 g)

2 czerwone papryki

4 gałązki rozmarynu

6 gałązek pietruszki

3 gałązki bazylii

100 g orzechów nerkowca

2 łyżki płatków drożdżowych

Sól

1 łyżeczka octu z białego wina

1 łyżeczka syropu klonowego

KOKOSOWY DESER Z TAPIOKĄ

1 laska wanilii

400 g mleka kokosowego

300 ml mleka roślinnego (np. mleka ryżowego, migdałowego, owsianego lub sojowego)

150 g drobnych pereł tapioki

1 szczypta cynamonu

2 kiwi

100 g malin (zastąpić możesz owocami sezonowymi, np. truskawkami, czarnymi jagodami, agrestem)

2 łyżki prażonych chipsów kokosowych

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości