Wiosenne tarta, sałatka i naleśniki - przepisy Sebastiana Olmy

Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Zielono na talerzu
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szukasz pomysłu na pyszne, pełne smaków wiosenne dania? W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował je Sebastian Olma. Sprawdź jego przepisy na tarta z cukinią, szparagami i kolorowymi pomidorkami, sałatkę z arbuzem, pomarańczami, dressingiem cytrynowym i serem oraz na ziołowe naleśniki z tym samy serem, salsą paprykowo - oliwkową i sosem ziołowym.
Tarta z cukinią, szparagami i kolorowymi pomidorkami
Tarta z cukinią, szparagami i kolorowymi pomidorkami
Tarta z cukinią, szparagami i kolorowymi pomidorkami
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Tarta z cukinią, szparagami i kolorowymi pomidorkami - przepis

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 mała łyżka soli
  • 2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego
  • 2 szt. żółtka

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę pszenną przesiać na stolnice za pomocą sitka, dodać cukier puder i zimne pokrojone w kostkę masło.
  2. Całość siekać nożem dopóki nie zrobię się „kruszonka”, następnie dodaj sól, jogurt, żółtka i dokładnie ugnieć rękoma aż powstanie gładka konsystencja.
  3. Ciasto owiń folią i odstaw do lodówki na 1h.
  4. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość około 1cm, wytnij za pomocą miski duże kręgi, nałóż na pergamin, nabij widelcem aby ciasto się piekło równomiernie.
  5. Z reszty ciasta wytnij cienkie podłużne paski, zwiń jak warkocz i nałóż na ranty ciasta.
  6. Wstaw do piekarnika 180 st. 15-18 minut.

Farsz do tarty - przepis

Składniki:

  • 250 g zielonych szparagów
  • 50 g masła
  • 1 szt. białej cebuli
  • 500 g kolorowych pomidorków
  • 100 g masła
  • 80 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 2 opakowania sera typu śródziemnomorskiego (jedno do sosu, drugie do posypania)
  • świeże zioła do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi obierz, potnij na mniejsze kawałki, podsmaż na maśle dodając posiekaną cebulkę i kawałki kolorowych pomidorów.
  2. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę pszenną i lekko podsmaż aż nabierze złotego koloru.
  3. Dodaj mleko i zagotuj, do gotującego się sosu dodaj kawałki sera i poczekaj aż lekko się rozpuści, ser dopraw sos do smaku solą i płatkami chili.
  4. Gdy sos ostygnie, wylej go na wypieczoną spod od tarty, dodaj wcześniej podsmażone warzywa i posyp całość kawałkami sera pokrojonego w kostkę.
  5. Tarte włóż do piekarnika z funkcją grilla na około 15 minut do temp. 195 st. Poczekaj aż ser się lekko zapiecze, wyjmij i udekoruj świeżymi ziołami.
Sałatka z arbuzem, pomarańczami, dressingiem cytrynowym i serem Fellada
Sałatka z arbuzem, pomarańczami, dressingiem cytrynowym i serem Fellada
Sałatka z arbuzem, pomarańczami, dressingiem cytrynowym i serem Fellada
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Sałatka z arbuzem, pomarańczami, dressingiem cytrynowym i serem Fellada - przepis

Składniki:

  • 1 arbuz
  • 3 pomarańcze
  • sok z cytryn
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • 50 g miodu
  • 3 cytryny
  • Sól do smaku
  • 4 sałaty młode rzymskie
  • 100 g świeżych malin
  • 1 opakowanie sera fellada
  • 50 g nasion słonecznika

Sposób przygotowania:

  • Arbuza potnij w kostkę grubości około 2cm, następnie pozbądź się jak największej ilości pestek.
  • Arbuz przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny.
  • Pomarańcze wyfiletuj tak, aby pozbyć się skórki, potnij na mniejsze kawałki i dodaj do arbuza.
  • Oliwę wymieszaj z miodem i sokiem z cytryny, dodaj jeszcze tartą skórkę z cytrusa i szczyptę soli.
  • Sałatę młodą rzymską potnij na ćwiartki, skrop dressingiem i posyp solą morską.
  • W misce lub głębokim talerzu ułóż kawałki sałaty, dodaj wcześniej przygotowane pokrojone owoce i odrobinę świeżych malin do tego.
  • Całość polej jeszcze dressingiem cytrynowym, posyp prażonym słonecznikiem i ułóż kawałki sera Fellada.
Ziołowe naleśniki z serem Fellada, salsą paprykowo oliwkową i sosem ziołowym
Ziołowe naleśniki z serem Fellada, salsą paprykowo oliwkową i sosem ziołowym
Ziołowe naleśniki z serem Fellada, salsą paprykowo oliwkową i sosem ziołowym
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Ziołowe naleśniki z serem Fellada, salsą paprykowo oliwkową i sosem ziołowym - przepis

Składniki:

  • 1 sztuka mixu papryk
  • 50 g czarnych oliwek
  • 50 g zielonych oliwek
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 200 ml gęstego jogurtu greckiego
  • sól do smaku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1 mały pęczek kolendry
  • 250 ml mleka
  • 3 jajka
  • 175 g mąki pszennej
  • 200 g młodego szpinaku
  • 1 opakowanie sera fellada

Sposób przygotowania:

  1. Mix papryk pokrój w drobną kostkę, przełóż do miski dodając do niej posiekane oliwki, oliwę, posiekaną natkę pietruszki i czosnek tarty.
  2. Jogurt grecki gęsty przełóż do miski, dodaj sól i posiekane zioła (natka pietruszki, kolendra) i dokładnie wymieszaj.
  3. Sos ziołowy odstaw do lodówki.
  4. W robocie kuchennym zmiksuj mleko, jajka, mąkę pszenną i liście młodego szpinaku. Powstanie zielone ciasto naleśnikowe, naleśniki smaż na płaskiej patelni.
  5. Do gotowych naleśników dodaj wcześniej przygotowaną salsę i kawałki sera fellada.
  6. Naleśniki zwiń w rulon lub trójkąty.
  7. Naleśniki można podawać na ciepło zapieczone lub na zimno z dodatkiem wcześniej przygotowanego sosu.
  8. Do podania naleśników dodaj na górę jeszcze odrobinę sera fellada i salsy do dekoracji.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości