Wiosenne tarta, sałatka i naleśniki - przepisy Sebastiana Olmy

Zielono na talerzu
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szukasz pomysłu na pyszne, pełne smaków wiosenne dania? W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował je Sebastian Olma. Sprawdź jego przepisy na tarta z cukinią, szparagami i kolorowymi pomidorkami, sałatkę z arbuzem, pomarańczami, dressingiem cytrynowym i serem oraz na ziołowe naleśniki z tym samy serem, salsą paprykowo - oliwkową i sosem ziołowym.
Tarta z cukinią, szparagami i kolorowymi pomidorkami
Tarta z cukinią, szparagami i kolorowymi pomidorkami
Tarta z cukinią, szparagami i kolorowymi pomidorkami
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Tarta z cukinią, szparagami i kolorowymi pomidorkami - przepis

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
    • 100 g cukru pudru
      • 200 g masła
        • 1 mała łyżka soli
          • 2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego
            • 2 szt. żółtka

              Sposób przygotowania:

              1. Mąkę pszenną przesiać na stolnice za pomocą sitka, dodać cukier puder i zimne pokrojone w kostkę masło.
                1. Całość siekać nożem dopóki nie zrobię się „kruszonka”, następnie dodaj sól, jogurt, żółtka i dokładnie ugnieć rękoma aż powstanie gładka konsystencja.
                  1. Ciasto owiń folią i odstaw do lodówki na 1h.
                    1. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość około 1cm, wytnij za pomocą miski duże kręgi, nałóż na pergamin, nabij widelcem aby ciasto się piekło równomiernie.
                      1. Z reszty ciasta wytnij cienkie podłużne paski, zwiń jak warkocz i nałóż na ranty ciasta.
                        1. Wstaw do piekarnika 180 st. 15-18 minut.

                          Farsz do tarty - przepis

                          Składniki:

                          • 250 g zielonych szparagów
                            • 50 g masła
                              • 1 szt. białej cebuli
                                • 500 g kolorowych pomidorków
                                  • 100 g masła
                                    • 80 g mąki pszennej
                                      • 200 ml mleka
                                        • 2 opakowania sera typu śródziemnomorskiego (jedno do sosu, drugie do posypania)
                                          • świeże zioła do dekoracji

                                            Sposób przygotowania:

                                            1. Szparagi obierz, potnij na mniejsze kawałki, podsmaż na maśle dodając posiekaną cebulkę i kawałki kolorowych pomidorów.
                                              1. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę pszenną i lekko podsmaż aż nabierze złotego koloru.
                                                1. Dodaj mleko i zagotuj, do gotującego się sosu dodaj kawałki sera i poczekaj aż lekko się rozpuści, ser dopraw sos do smaku solą i płatkami chili.
                                                  1. Gdy sos ostygnie, wylej go na wypieczoną spod od tarty, dodaj wcześniej podsmażone warzywa i posyp całość kawałkami sera pokrojonego w kostkę.
                                                    1. Tarte włóż do piekarnika z funkcją grilla na około 15 minut do temp. 195 st. Poczekaj aż ser się lekko zapiecze, wyjmij i udekoruj świeżymi ziołami.
                                                      Sałatka z arbuzem, pomarańczami, dressingiem cytrynowym i serem Fellada
                                                      Sałatka z arbuzem, pomarańczami, dressingiem cytrynowym i serem Fellada
                                                      Sałatka z arbuzem, pomarańczami, dressingiem cytrynowym i serem Fellada
                                                      Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                      Sałatka z arbuzem, pomarańczami, dressingiem cytrynowym i serem Fellada - przepis

                                                      Składniki:

                                                      • 1 arbuz
                                                        • 3 pomarańcze
                                                          • sok z cytryn
                                                            • 200 ml oliwy z oliwek
                                                              • 50 g miodu
                                                                • 3 cytryny
                                                                  • Sól do smaku
                                                                    • 4 sałaty młode rzymskie
                                                                      • 100 g świeżych malin
                                                                        • 1 opakowanie sera fellada
                                                                          • 50 g nasion słonecznika

                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                            • Arbuza potnij w kostkę grubości około 2cm, następnie pozbądź się jak największej ilości pestek.
                                                                              • Arbuz przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny.
                                                                                • Pomarańcze wyfiletuj tak, aby pozbyć się skórki, potnij na mniejsze kawałki i dodaj do arbuza.
                                                                                  • Oliwę wymieszaj z miodem i sokiem z cytryny, dodaj jeszcze tartą skórkę z cytrusa i szczyptę soli.
                                                                                    • Sałatę młodą rzymską potnij na ćwiartki, skrop dressingiem i posyp solą morską.
                                                                                      • W misce lub głębokim talerzu ułóż kawałki sałaty, dodaj wcześniej przygotowane pokrojone owoce i odrobinę świeżych malin do tego.
                                                                                        • Całość polej jeszcze dressingiem cytrynowym, posyp prażonym słonecznikiem i ułóż kawałki sera Fellada.
                                                                                          Ziołowe naleśniki z serem Fellada, salsą paprykowo oliwkową i sosem ziołowym
                                                                                          Ziołowe naleśniki z serem Fellada, salsą paprykowo oliwkową i sosem ziołowym
                                                                                          Ziołowe naleśniki z serem Fellada, salsą paprykowo oliwkową i sosem ziołowym
                                                                                          Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                          Ziołowe naleśniki z serem Fellada, salsą paprykowo oliwkową i sosem ziołowym - przepis

                                                                                          Składniki:

                                                                                          • 1 sztuka mixu papryk
                                                                                            • 50 g czarnych oliwek
                                                                                              • 50 g zielonych oliwek
                                                                                                • 1 pęczek natki pietruszki
                                                                                                  • 3 ząbki czosnku
                                                                                                    • 100 ml oliwy z oliwek
                                                                                                      • 200 ml gęstego jogurtu greckiego
                                                                                                        • sól do smaku
                                                                                                          • 1 mały pęczek natki pietruszki
                                                                                                            • 1 mały pęczek kolendry
                                                                                                              • 250 ml mleka
                                                                                                                • 3 jajka
                                                                                                                  • 175 g mąki pszennej
                                                                                                                    • 200 g młodego szpinaku
                                                                                                                      • 1 opakowanie sera fellada

                                                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                                                        1. Mix papryk pokrój w drobną kostkę, przełóż do miski dodając do niej posiekane oliwki, oliwę, posiekaną natkę pietruszki i czosnek tarty.
                                                                                                                          1. Jogurt grecki gęsty przełóż do miski, dodaj sól i posiekane zioła (natka pietruszki, kolendra) i dokładnie wymieszaj.
                                                                                                                            1. Sos ziołowy odstaw do lodówki.
                                                                                                                              1. W robocie kuchennym zmiksuj mleko, jajka, mąkę pszenną i liście młodego szpinaku. Powstanie zielone ciasto naleśnikowe, naleśniki smaż na płaskiej patelni.
                                                                                                                                1. Do gotowych naleśników dodaj wcześniej przygotowaną salsę i kawałki sera fellada.
                                                                                                                                  1. Naleśniki zwiń w rulon lub trójkąty.
                                                                                                                                    1. Naleśniki można podawać na ciepło zapieczone lub na zimno z dodatkiem wcześniej przygotowanego sosu.
                                                                                                                                      1. Do podania naleśników dodaj na górę jeszcze odrobinę sera fellada i salsy do dekoracji.

                                                                                                                                        Zobacz także:

                                                                                                                                        Źródło: Sebastian Olma

                                                                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                                        Pozostałe wiadomości