Niedzielny poranek osłodził nam mistrz cukiernictwa - Paweł Małecki. W kuchni Dzień Dobry TVN, ku uciesze całej ekipy, przygotował: mus malinowo-czekoladowy, tartę cytrynową i gruszki karmelizowane pod owsiana kruszonką! Pycha!
Przygotowanie:
CIASTO KRUCHE
Masło kroimy na mniejsze części. Mąkę przesiewamy na blat lub do miski. W mące robimy zagłębienie i dodajemy pokrojone w kostkę masło, żółtka, cukier puder oraz otartą skórkę z cytryny. Dużym nożem lub łopatką łączymy składniki, siekając je, następnie delikatnie zagniatamy ciasto (ciasta nie należy zagniatać zbyt długo, ponieważ po wypieczeniu się skurczy). Gotowe ciasto wkładamy do lodówki minimum na 1 godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i wykładamy nim formę lub mniejsze foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C (termoobieg) przez 15 minut lub w temperaturze 180-190°C (bez termoobiegu) przez 15‑20 minut. Studzimy.
KREM CYTRYNOWY
Do garnka wlewamy jajka, wino, śmietankę i wsypujemy cukier puder. Gotujemy na średnim ogniu, ciągle ubijając rózgą cukierniczą (nie doprowadzamy do zagotowania, by uniknąć ścinania się białek). Gdy masa zacznie tężeć, wlewamy sok z cytryny i jeszcze przez chwilę trzymamy garnek na kuchence. Gdy masa będzie gęsta, dodajemy miękkie masło, otartą skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany krem wykładamy na upieczone wcześniej kruche ciasto, następnie ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C (termoobieg) na 12-20 minut lub do 165°C (bez termoobiegu) na 15‑22 minuty, w zależności od wielkości tarty.
BEZA
Białka ubijamy mikserem na średnich obrotach. Wino z cukrem gotujemy mniej więcej przez 3 minuty od zagotowania. Ubite białka zalewamy gorącym winem z cukrem i ubijamy na sztywną pianę na wysokich obrotach. Ubitą pianę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na tartę niewielkie stożki lub rozetki. Następnie opalamy je palnikiem lub wstawiamy do piekarnika (z włączoną górną grzałką) rozgrzanego do 210°C mniej więcej na 2-3 minuty, aby beza ładnie się zarumieniła.
MUS CZEKOLADOWY
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy. W osobnej misce ubijamy żółtka. Czekoladę mleczną łączymy z deserową, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Potem śmietankę łączymy z ubitymi żółtkami oraz lekko ostudzoną, rozpuszczoną czekoladą i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym musem zalewamy maliny w pucharkach. Pucharki z deserem wkładamy do lodówki mniej więcej na 30 minut. Przed podaniem deser delikatnie posypujemy kakao i dekorujemy świeżymi malinami oraz paluszkami czekoladowymi.
Gruszki karmelizowane pod kruszonką
Dekoracja:
suszone żurawiny
Przygotowanie:
KARMELIZOWANE GRUSZKI
Gruszki kroimy w cząstki. Skrapiamy je sokiem z cytryny. Na suchej patelni lub w dużym rondlu karmelizujemy cukier na mocno złoty kolor. Następnie do naczynia z karmelizowanym cukrem wlewamy białe wino (bardzo ostrożnie, aby uniknąć oparzenia się), które doprowadzamy do konsystencji sosu, dodajemy cząstki gruszek skropionych sokiem z cytryny. Gruszki karmelizujemy około 3-5 minut, co chwila mieszając. Następnie gruszki przekładamy do naczynia żaroodpornego, np. od tarty. Gruszki rozkładamy równomiernie, wypełniając całe dno naczynia. Do sosu, który pozostał nam po karmelizowaniu gruszek, dodajemy suszone żurawiny, gotujemy aż do całkowitego zredukowania sosu. Gruszki posypujemy żurawinami.
OWSIANA KRUSZONKA
Do miski wkładamy część mąki, masło, cukier oraz płatki owsiane i cukier wanilinowy. Ze wszystkich składników zagniatamy kruszonkę, którą następnie równomiernie rozsypujemy na przestudzonych gruszkach i żurawinach. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 185°C (termoobieg) lub 195-205°C (bez termoobiegu) na 30-35 minut. Upieczone ciasto możemy udekorować cząstkami gruszek oraz suszonymi żurawinami. Podajemy na ciepło.
DODATKI
Można serwować z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.