Francuski pocałunek, eliksir miłości i naleśniki od serca

Już jutro Walentynki. A jak mówi przysłowie: do serca mężczyzny trafia się przez żołądek. A do serca kobiety? No właśnie. Jak myślicie? Póki co, w kuchni Dzień Dobry TVN Dominika Fetraś, autorka bloga kulinarnego, przygotowała potrawy, którym nikt się nie oprze!

Francuski pocałunek

Składniki:

Ciasto francuskie

Klika świeżych lub mrożonych śliwek

Łyżka miodu

Cukier puder

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwijamy i układamy na papierze do pieczenia, na zimnej blasze. Kroimy ciasto na kwadratowe formy, równej wielkości. W połowie kwadratów wykrawamy kształt serca i nakładamy na pozostałe kwadraty, tak by uzyskać podwójną warstwę. Rozsuwamy od siebie wszystkie kawałki, tak by przerwa między nimi wynosiła minimum 2 cm. Pamiętamy, by upiec również wykrojone serca. Śliwki węgierki kroimy na ćwiartki i układamy na środku kwadracików.

Na koniec polewamy delikatną stróżką płynnego miodu. Można posypać je również suszoną lawendą, ale nie jest to obowiązkowe. Wstawiamy blachę do piekarnika na 10/15 minut. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.

Miłosny tost

Składniki:

2 kromki pieczywa tostowego

2 jajka

Pęczek pietruszki

Sól, pieprz

1 łyżka masła

Przygotowanie:

W tostach wycinamy serce i kładziemy pieczywo na bardzo dobrzej rozgrzanej patelni z odrobiną masła. W środek wbijamy żółtko i czekamy, kiedy się zetnie. Ostrożnie zdejmujemy tost z patelni.

Dekorujemy bukietem z pietruszki.

Naleśniki od serca

Ciasto na naleśniki:

3 szklanki mąki

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżka proszku do pieczenia

2 cukru waniliowego

1/4 szklanki oleju

3 szklanki maślanki

4 jajka

masło do smażenia

Nadzienie:

200 ml śmietanki kremówki

2 łyżki cukru waniliowego

200 g ulubionych owoców

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe należy ze sobą połączyć. Najpierw składniki suche, potem mokre. Najlepiej przy pomocy miksera albo trzepaczki. Naleśniki smażymy na maśle, gdy zaczną odchodzić od brzegu patelni, obracamy je na drugą stronę, aż się zezłocą. Bardzo dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier waniliowy.Owoce myjemy i kroimy na mniejsze kawałki (w razie potrzeby). Następnie układamy piramidkę, przekładając naleśniki bitą śmietaną z owocami i dekorujemy od serca.

Płatki walentynkowe

Składniki:

50 g masła

50 g cukru pudru

2 łyżki miodu

2 łyżki kakao

75 g płatków kukurydzianych

Przygotowanie:

Do garnka wkładamy masło, cukier puder, kakao i miód. Trzymamy na małym ogniu i cały czas mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie wyłączamy palnik i wsypujemy płatki kukurydziane. Energicznie mieszamy, aż pokryją cię czekoladową masą. Łyżką wypełniamy papilotki i odstawiamy do wystygnięcia.

Eliksir miłości

Sok wiśniowy

1 cytryna

łyżka cukru

Przygotowanie:

Cytrynę rolujemy po blacie, a następnie wyciskamy z niej sok. Cukier wysypujemy na talerzyk. Brzeg kieliszka maczamy w soku z cytryny a następnie zanurzamy w cukrze. Do tak przygotowanego kieliszka wlewamy sok w kolorze miłości.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości