Ulubiony przepis Arka Wróbla
Kto nie kocha słodkości? Idealne do popołudniowej kawy, poprawiają humor i zdecydowanie powodują uśmiech na twarzy. Arek przygotował dla Was przepis na tartę, która nie ma sobie równych. Co ważne, jej wykonanie nie jest skomplikowane - z pewnością poradzicie sobie z tym nieziemskim wypiekiem!
Czekoladowa kumulacja ukryta na kruchym spodzie ?? To tarta, która rozpływa się w ustach ❤️ Idealna dla wszystkich fanów czekoladowych wypieków
- zapewnił.
Czekoladowa tarta - przepis Arka Wróbla
Jak przyrządzić deser idealny? Poznajcie sposób Arka Wróbla.
Kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 50 g drobnego cukru lub cukru pudru
Przygotowanie kruchego ciasta:
Do żółtka dodać łyżkę wody, roztrzepać energicznie. Mąkę przesiać do miski, aby ją napowietrzyć. Dodać do niej szczyptę soli i cukier waniliowy. Jeśli przygotowujemy ciasto na słodką tartę, cukru można dodać więcej, a jeśli ma być to tarta wytrawna, cukier można pominąć. Wymieszać sypkie składniki. Na środku zrobić wgłębienie i włożyć pokrojone masło. Ciasto kruche nie lubi ciepła, a więc trzeba starać się wyrobić ciasto dosyć szybko. Dodać żółtko z wodą. Zagnieść ciasto. Stolnicę obsypać mąką i przełożyć ciasto. Rozwałkować, a następnie uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. Ciasto jest gotowe do wykorzystania.
Przygotowanie spodu:
Ciasto wyjąć z lodówki. Wyłożyć do wysmarowanej masłem formy. Przykryć papierem do pieczenia, wysypać grochem lub fasolą i wstawić do piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze 180°. Następnie wyjąć ciasto, zdjąć folie z grochem, aby spód mógł się przyrumienić. Ponownie wstawić do piekarnika na 10 minut.
Wierzch:
- 250 g masła
- 100 g cukru
- 1 szklanka śmietany kremówki 36%
- 175 g gorzkiej czekolady
- 175 g mlecznej czekolady
Przygotowanie wierzchu:
W rondelku zagotować śmietanę z cukrem. Dodać masło i rozpuścić je mieszając. Czekoladę połamać na cząstki. Wsypać ją do rondelka i odczekać 3 minuty. Następnie mieszać krem trzepaczką do rozpuszczenia się czekolady. Wylać krem na spód ciasta w formie. Wstawić na całą noc do lodówki. Tarta jest najlepsza kolejnego dnia. Udekorujcie ją świeżymi owocami (maliny, truskawki lub borówki). Dodajcie parę listków mięty i orzechy włoskie do dekoracji.
Smacznego!
Widzimy się w Dzień Dobry Wakacje! Na program zapraszamy w każdą sobotę i niedzielę od 9:00.
Zobacz także:
- Sernik, który nie opada – jak go upiec, jakich składników użyć do jego przygotowania?
- Jak w prosty sposób przygotować pyszne knedle ze śliwkami?
- Oryginalne i pyszne torty na wieczór panieński – propozycje podania
Autor: Aleksandra Lewandowska
Źródło: Arkadiusz Wróbel