Idealnie chrupiąca szarlotka
Składniki na szarlotkę
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki ryżowej
- 200 g zimnego masła
- cukier puder
- laska wanilii
- jajko
Składniki na farsz do szarlotki
- 1,5 kg jabłek
- 2 łyżki cukru
- 1-2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie szarlotki
Do dużej miski wsyp mąkę i pokrojone zimne masło, cukier puder, ziarna wyciągnięte z laski wanilii oraz jajko. Wyrób szybko ciasto. Jak będzie gładkie i jednolite podziel je na 2 części - jedną z nich zamróź. Tortownicę o średnicy 24 cm obłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i bułką tartą. Rozłóż ciasto na spod i odstaw tortownicę do zamrażalki na 10 minut. Następnie wyciągnij ciasto i nakłuj je widelcem. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, piecz, aż się zarumieni (ok. 15-20 minut).
Jabłka pokrój w dużą kostkę i gotuj je w garnku z cukrem przez 10-15 minut, dodaj cynamon. Całość wymieszaj. Wyłóż jabłka do tortownicy, a pozostałe ciasto wyjęte z zamrażalnika zetrzyj na grubej tarce (nad jabłkami). To wszystko wkładamy do piekarnika (180 stopni C) na ok. 40-45 minut.
Jeżeli robisz mniejszą porcję, to zmniejsz czas pieczenia o 5 minut, ale zwiększ moc piekarnika do 190 stopni C.
Szarlotkę podawaj z dodatkami: włoską bezą i/lub sosem pistacjowym.
Beza włoska
Składniki na bezę włoską
- 30 ml wody
- białka z 3 jajek
- 200 g cukru
Przygotowanie bezy
Do rondelka wsyp cukier, dolej wodę i przygotuj gęsty syrop. Gdy będzie gotowy, to szybko ubij białka i wlej do nich cienkim strumieniem syrop. Ubijaj, aż miska się schłodzi.
Krem pistacjowy
Składniki na krem pistacjowy
- 140 g pistacji łuskanych bez soli
- 80 g cukru
- 75 g białej czekolady
- 50 ml mleka 3,2%
- olej roślinny
W blenderze zmiksuj cukier, a następnie dodaj pistacje, olej i białą czekoladę. Blenduj do uzyskania gładkiej masy.
Zobacz też:
Antonówka w roli głównej. Przepisy Piotra Kucharskiego
Smakoterapia na wynos - pysznie i zdrowo także poza domem. Przepisy Iwony Zasuwy
Przetwory pomidorowe według Piotra Kucharskiego. Idealne na jesień
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Jola Marat
Źródło: Matteo Brunetti
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto