Cynamonowe jabłko zapieczone pod waniliową kruszonką - przepis krok po kroku
Składniki na cynamonowe jabłka:
- łyżka masła
- 8 jabłek (4 obieramy i kroimy w dużą kostkę, 4 płasko ścinamy od strony ogonka i wydrążamy gniazda nasienne)
- szczypta cynamonu
- łyżka miodu
- łyżeczka startego świeżego imbiru
- sok i skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
Składniki na waniliową kruszonkę:
- laska wanilii
- 70 g masła
- 100 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
Składniki na sos śmietankowy:
- szklanka śmietanki 30 lub 36 proc.
- płaska łyżka cukru
- sok i skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
- szczypta soli
- 2 łyżki zimnego masła
Sposób przygotowania cynamonowych jabłek
- Włączamy piekarnik i ustawiamy go na 180 stopni.
- Najpierw robimy kruszonkę. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół, wyskrobujemy nasionka ze środka, ucieramy je z masłem.
- Mieszamy z resztą składników, aż osiągniemy konsystencję kruchej gliny. Wstawiamy kruszonkę do lodówki.
- Czas na jabłka. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone jabłka i smażymy, aż się pięknie przyrumienią.
- Dodajemy resztę składników i chwilę jeszcze trzymamy na małym ogniu.
- Takim farszem napełniamy wydrążone całe jabłka, obficie obsypujemy kruszonką, wkładamy do piekarnika na górną półkę i pieczemy około 20 minut (kruszonka musi nabrać naszego ulubionego rudego koloru!).
- Jabłka w piecu, czas zmierzyć się z sosem.
- W rondelku gotujemy śmietankę, aż się zagęści.
- Dodajemy cukier, sok i skórkę z cytryny oraz sól, zdejmujemy z ognia. W sos wkręcamy zimne masło, energicznie mieszając.
- Jabłka z kruszonką przekładamy na głębokie talerze, polewamy sosem.
Zobacz także:
- Znane odmiany jabłek – kwaśne czy słodkie, zimowe czy jesienne. Które najlepiej pasują do deserów, a które do dań wytrawnych?
- Przepis na jabłka do słoików – wersja smażona, prażona i tarta. Najlepsze sposoby na wykorzystanie jabłek w kuchni
- Jabłkowe chutney z cebulą i chilli - Mikołaj Rey odkrył nowe oblicze jabłek
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Patryk Galewski
podziel się: