Cynamonowe jabłko zapieczone pod waniliową kruszonką - deser, który pachnie jesienią

Jabłka i gruszki w karmelu
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia na pełnej petardzie
Kuchnia na pełnej petardzie
Kluski w każdej postaci
Kluski w każdej postaci
Garnek pełen pyszności
Garnek pełen pyszności
Pistacjowy zawrót głowy
Pistacjowy zawrót głowy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Świąteczna zawierucha
Deser o smaku i zapachu jesieni? To z pewnością będą jabłka z cynamonem. W kuchni Dzień Dobry TVN Patryk Galewski, szef kuchni księdza Kaczkowskiego, przygotował fenomenalne cynamonowe jabłka zapiekane pod waniliową kruszonką. Koniecznie sprawdź jego przepis.

Cynamonowe jabłko zapieczone pod waniliową kruszonką - przepis krok po kroku

Składniki na cynamonowe jabłka:

  • łyżka masła
  • 8 jabłek (4 obieramy i kroimy w dużą kostkę, 4 płasko ścinamy od strony ogonka i wydrążamy gniazda nasienne)
  • szczypta cynamonu
  • łyżka miodu
  • łyżeczka startego świeżego imbiru
  • sok i skórka otarta z 1 sparzonej cytryny

Składniki na waniliową kruszonkę:

  • laska wanilii
  • 70 g masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli

Składniki na sos śmietankowy:

  • szklanka śmietanki 30 lub 36 proc.
  • płaska łyżka cukru
  • sok i skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zimnego masła

Sposób przygotowania cynamonowych jabłek

  1. Włączamy piekarnik i ustawiamy go na 180 stopni.
  2. Najpierw robimy kruszonkę. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół, wyskrobujemy nasionka ze środka, ucieramy je z masłem.
  3. Mieszamy z resztą składników, aż osiągniemy konsystencję kruchej gliny. Wstawiamy kruszonkę do lodówki.
  4. Czas na jabłka. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone jabłka i smażymy, aż się pięknie przyrumienią.
  5. Dodajemy resztę składników i chwilę jeszcze trzymamy na małym ogniu.
  6. Takim farszem napełniamy wydrążone całe jabłka, obficie obsypujemy kruszonką, wkładamy do piekarnika na górną półkę i pieczemy około 20 minut (kruszonka musi nabrać naszego ulubionego rudego koloru!).
  7. Jabłka w piecu, czas zmierzyć się z sosem.
  8. W rondelku gotujemy śmietankę, aż się zagęści.
  9. Dodajemy cukier, sok i skórkę z cytryny oraz sól, zdejmujemy z ognia. W sos wkręcamy zimne masło, energicznie mieszając.
  10. Jabłka z kruszonką przekładamy na głębokie talerze, polewamy sosem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości