Liczi zawiera wiele właściwości zdrowotnych - jak jeść liczi?

Liczi
Thu Thai Thanh / EyeEm/Getty Images
Liczi ze względu na swoje właściwości, wartości odżywcze, a przede wszystkim smak staje się coraz popularniejsze w naszym kraju. Dowiedz się, czym jest liczi, jak je obrać, jak jeść oraz jakie zastosowanie i właściwości posiada

Liczi to gatunek drzewa tropikalnego, znanego także pod nazwami liczi chińskie i śliwka chińska. Nazwą tą określa się również owoc liczi. Drzewo liczi jest uprawiane w krajach, które cechuje ciepły klimat. Liczi pochodzi z rejonu Filipin, Kambodży oraz Wietnamu. Uprawa liczi w Polsce jest niemożliwa, jednakże owoce są importowane i dostępne w wielu sklepach.

Jak wygląda liczi?

Liczi to podłużny, nieco stożkowaty lub okrągły owoc, który przypomina truskawkę bądź malinę. Skórka liczi przybiera kolor od różowego lub czerwonego po brunatny. Wewnątrz znajduje się jasny, kremowo-perłowy miąższ. Wiele osób zastanawia się, jak smakuje liczi. Owoc liczi ma słodki smak. Jest soczysty i aromatyczny. W środku miąższu liczi znajduje się pestka. Kwiat liczi jest z kolei drobny i ma barwę żółto-zieloną.

Jak jeść liczi?

Jeśli zastanawiasz się, jak obrać liczi lub nie wiesz, jak jeść liczi - podpowiadamy. Liczi można spożywać na surowo. Musisz jedynie odciąć fragment skórki z ogonkiem, by móc bez problemu obrać liczi ze skórki. Obieranie liczi, o ile jest dojrzałe, nie powinno powodować żadnych trudności. Skórka, która nie chce odchodzić od miąższu, oznacza natomiast, że owoc jest niedojrzały. Ostatni krok to usunięcie pestki z liczi, w tym celu należy naciąć miąższ i wyciągnąć pestkę.

Liczi - wartości odżywcze

100 g liczi dostarcza około 60–70 kcal. Liczi jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera duże ilości potasu i błonnika, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B9), a także witaminy C, E, K, żelazo, wapń, fosfor, magnez, cynk oraz sód.

Liczi - właściwości

Jeśli zastanawiasz się, czy liczi jest zdrowe, to odpowiedź na to pytanie brzmi - tak! Liczi posiada szereg właściwości zdrowotnych, dlatego możesz włączyć je do swojego menu. Owoc zawiera duże ilości witaminy C. Już 100 g miąższu może pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Liczi działa antyoksydacyjnie, czyli spowalnia procesy starzenia, ponadto może pomagać w walce z nadciśnieniem, zapobiegać anemii, obniżać poziom złego cholesterolu, może też działać przeciwzapalnie i przeciwwirusowo oraz poprawiać odporność organizmu. Liczi zawiera także rutynę, która wzmacnia naczynia krwionośne, dlatego spożywanie tego owocu korzystnie wpływa na układ krwionośny. Owoce liczi nie są natomiast polecane diabetykom z uwagi na wysoką zawartość cukrów prostych.

Z czym jeść liczi i do czego je dodawać?

Istnieje wiele przepisów z liczi. Jest to owoc o szerokim zastosowaniu gastronomicznym. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do ciast, deserów, lodów, a także jako składnik sałatek, dań mięsnych czy rybnych. Liczi idealnie pasuje do owoców morza, w szczególności krewetek. Z liczi można również przygotować soki, napoje oraz kompoty.

Nalewka z liczi - przepis

Składniki (na dużą butelkę lub duży słoik):

  • 800 g liczi,
    • 370 g cukru,
      • 700 ml wódki.

        Przygotowanie:

        1. Obierz liczi ze skórki.
          1. Następnie do słoika, zasyp cukrem i odstaw na 3 dni.
            1. Każdego dnia potrząsaj słoikiem, by cukier się rozpuścił.
              1. Po tym czasie oddziel sok z liczi od owoców.
                1. Do słoika z sokiem dodaj wódkę, a następnie odstaw go na miesiąc.
                  1. Po upływie tego okresu przefiltruj nalewkę i przelej ją do butelki lub dużego słoika.

                    Przepis na deser z liczi

                    Składniki (na 4 porcje):

                    • 16 sztuk liczi,
                      • 2 jogurty greckie,
                        • 6 łyżek cukru,
                          • 2 łyżeczki aromatu waniliowego.

                            Przygotowanie:

                            1. Wymieszaj jogurt grecki z cukrem i aromatem waniliowym.
                              1. Przełóż do miseczek deserowych lub szklanek.
                                1. Obierz liczi ze skóry, przekrój i pozbądź się pestek.
                                  1. Owoce liczi ułóż na wierzchu deseru, a następnie posyp każdy deser cukrem.

                                    Sałatka z liczi - przepis

                                    Składniki (na 4 porcje):

                                    • 250 g liczi,
                                      • 250 g winogron,
                                        • pół melona,
                                          • 2 sztuki kiwi,
                                            • 1 gruszka,
                                              • 130 ml soku z winogron,
                                                • 2 łyżki soku z cytryny,
                                                  • 1 łyżka miodu.

                                                    Przygotowanie:

                                                    1. Obierz liczi i usuń pestki.
                                                      1. Obierz melona, gruszkę i kiwi.
                                                        1. Pokrój owoce w kostkę, a kiwi w plastry.
                                                          1. Umyj winogrona i dodaj do pozostałych owoców.
                                                            1. Połącz sok z winogron, sok z cytryny i miód. Zblenduj wszystkie składniki.
                                                              1. Polej owoce sosem i całość wymieszaj.

                                                                Przepis na kompot (napój) z liczi

                                                                Składniki (na 4 porcje):

                                                                • 250 g liczi z puszki,
                                                                  • 250 ml soku z liczi,
                                                                    • 500 ml wody gazowanej,
                                                                      • garść liści mięty,
                                                                        • kostki lodu.

                                                                          Przygotowanie:

                                                                          1. Zblenduj liczi z połową soku z liczi.
                                                                            1. Dodaj pozostały sok, umytą miętę oraz kilka kostek lodu.
                                                                              1. Całość zmiksuj.
                                                                                1. Następnie dodaj wodę gazowaną i kolejne kostki lodu. Gotowe!

                                                                                  Sałatka z liczi i kurczakiem - przepis

                                                                                  Składniki (na 2 porcje):

                                                                                  • 200 g kurczaka,
                                                                                    • pół liczi z puszki,
                                                                                      • pół żółtej i czerwonej papryki,
                                                                                        • 120 g rukwi wodnej,
                                                                                          • 1 sos sałatkowy koperkowy,
                                                                                            • 1 łyżka miodu,
                                                                                              • 1 łyżka sosu sojowego,
                                                                                                • 1 łyżka musztardy,
                                                                                                  • 1 łyżka oliwy,
                                                                                                    • 2 łyżki wody.

                                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                                      1. Nasmaruj kurczaka sosem sojowym zmieszanym z miodem.
                                                                                                        1. Piecz kurczaka w żaroodpornym naczyniu w 180℃ przez około 25 minut.
                                                                                                          1. Umyj rukiew, a następnie ułóż ją na talerzu.
                                                                                                            1. Papryki pokrój w paski, a liczi odcedź i ułóż wszystko na rukwi.
                                                                                                              1. Pokrój kurczaka w cienkie plastry lub kostkę i dodaj do sałatki.
                                                                                                                1. Całość polej sosem, który uzyskasz, łącząc sos sałatkowy z oliwą, wodą i musztardą.

                                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                                  Zobacz wideo: Możesz je jeść do woli! 10 owoców, które zawierają najwięcej wody

                                                                                                                  Możesz je jeść do woli! 10 owoców, które zawierają najwięcej wody

                                                                                                                  Autor: Adrian Adamski

                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana