Szybka, rozgrzewająca zupa curry według Rozkosznego. "Robi się ją w kwadrans"

Zupa curry, Rozkoszny
Zupa curry z pierożkami i pak choi według Michała "Rozkosznego" Korkosza. Jak ją zrobić?
Źródło: GettyImages, Dzień Dobry TVN
Brakuje Ci czasu, a masz ochotę na coś pysznego, aromatycznego i rozgrzewającego? Zupa curry według przepisu Michała "Rozkosznego" Korkosza to strzał w dziesiątkę! Wystarczy kilka prostych składników, aby w kwadrans wyczarować danie pełne smaku i egzotycznych przypraw. Jak się ją robi?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozkoszne gastropodróże Michała Korkosza
Źródło: Dzień Dobry TVN

Szybka, rozgrzewająca zupa curry według Michała "Rozkosznego" Korkosza

Michał "Rozkoszny" Korkosz to popularny bloger kulinarny i kucharz. W mediach społecznościowych regularnie dzieli się przepisami, dzięki czemu każdy z nas może we własnej kuchni wypróbować jego wyjątkowe dania. Ostatnio opublikował recepturę na pyszną, błyskawiczną zupę curry.

- Jeśli myślicie o czymś lekkim, rozgrzewającym i pełnym smaku, to trzeba poznać się z tą zupką curry z pierożkami i pak choyem, co robi się ją w kwadrans. To przepis z rodzaju błyskawicznych, który warto mieć w swoim codziennym repertuarze - napisał w poście pod filmikiem przedstawiającym, jak wykonać danie.

Zupa curry z pierożkami - przepis Rozkosznego

Składniki:

  • łyżka oleju roślinnego,
  • mała cebula, obrana i poszatkowana,
  • 3 ząbki czosnku, cienko pokrojone,
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej,
  • 2 łyżki startego imbiru,
  • łyżka czerwonej pasty curry,
  • puszka (400 ml) mleczka kokosowego,
  • 400 ml wody,
  • łyżka miodu,
  • 10 sztuk (jedno opakowanie - ok. 250 g) pierożków azjatyckich z ulubionym nadzieniem typu wonton, gyoza czy jiaozi,
  • pak choi, z odciętą twardą podstawą,
  • łyżka posiekanej zielonej cebulki,
  • 2 łyżki smażonej cebuli lub szalotki.

Przygotowanie:

Rozgrzej olej w dużym garnku na średniej mocy. Dodaj cebulę, czosnek i sól. Smaż, aż cebula się zeszkli, przez około 5 minut. Później dodaj imbir oraz pastę curry. Przesmaż, aż zapach uderzy nozdrza, przez ok. 30-45 sekund. Następnie wlej mleczko kokosowe i wodę. Zagotuj, zdejmij z ognia, a później dodaj miód i zblenduj na gładko. W międzyczasie zagotuj w garnku osoloną wodę. Gotuj pierożki i 30 sekund przed końcem dodaj liście pak choi. Wyłóż pierożki i pak choi na głębokie talerze. Zalej zupą curry, a potem posyp zieloną cebulką i smażoną szalotką.

Tip Rozkosznego: Jeśli wolisz mniej ostre, zastąp czerwoną pastę curry żółtą.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości