Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szybka, rozgrzewająca zupa curry według Michała "Rozkosznego" Korkosza
Michał "Rozkoszny" Korkosz to popularny bloger kulinarny i kucharz. W mediach społecznościowych regularnie dzieli się przepisami, dzięki czemu każdy z nas może we własnej kuchni wypróbować jego wyjątkowe dania. Ostatnio opublikował recepturę na pyszną, błyskawiczną zupę curry.
- Jeśli myślicie o czymś lekkim, rozgrzewającym i pełnym smaku, to trzeba poznać się z tą zupką curry z pierożkami i pak choyem, co robi się ją w kwadrans. To przepis z rodzaju błyskawicznych, który warto mieć w swoim codziennym repertuarze - napisał w poście pod filmikiem przedstawiającym, jak wykonać danie.
Zupa curry z pierożkami - przepis Rozkosznego
Składniki:
- łyżka oleju roślinnego,
- mała cebula, obrana i poszatkowana,
- 3 ząbki czosnku, cienko pokrojone,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej,
- 2 łyżki startego imbiru,
- łyżka czerwonej pasty curry,
- puszka (400 ml) mleczka kokosowego,
- 400 ml wody,
- łyżka miodu,
- 10 sztuk (jedno opakowanie - ok. 250 g) pierożków azjatyckich z ulubionym nadzieniem typu wonton, gyoza czy jiaozi,
- pak choi, z odciętą twardą podstawą,
- łyżka posiekanej zielonej cebulki,
- 2 łyżki smażonej cebuli lub szalotki.
Przygotowanie:
Rozgrzej olej w dużym garnku na średniej mocy. Dodaj cebulę, czosnek i sól. Smaż, aż cebula się zeszkli, przez około 5 minut. Później dodaj imbir oraz pastę curry. Przesmaż, aż zapach uderzy nozdrza, przez ok. 30-45 sekund. Następnie wlej mleczko kokosowe i wodę. Zagotuj, zdejmij z ognia, a później dodaj miód i zblenduj na gładko. W międzyczasie zagotuj w garnku osoloną wodę. Gotuj pierożki i 30 sekund przed końcem dodaj liście pak choi. Wyłóż pierożki i pak choi na głębokie talerze. Zalej zupą curry, a potem posyp zieloną cebulką i smażoną szalotką.
Tip Rozkosznego: Jeśli wolisz mniej ostre, zastąp czerwoną pastę curry żółtą.
Zobacz także:
- Rozkoszny i jego przepis na obłędną sałatkę z młodej kapusty. "Jest ponętna, a wręcz seksi"
- Pieczone bakłażany z glazurą śliwkową z przepisu Rozkosznego. "Jedzą i nie mogą wyjść z podziwu"
- Rozkoszny prezentuje przepis na idealne halloumi. "Nie bez powodu uzależnia"
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Instagram, rozkoszny.pl
Źródło zdjęcia głównego: GettyImages, Dzień Dobry TVN